reklama

Hubněte s rozumem: Pozor na oxidační stres a jojo efekt

Nadváha je problém, který se projevuje nejen na psychice, ale i na našem fyzickém zdraví. Jenže stejně jako kila navíc, nám škodí i opakované jojo efekty. Řeč je o neustálém kolotoči hubnutí a zase přibírání. Co to dělá s naším organismem a lze tomuto jevu předcházet?

Foto: iStock

Rad a tipů na to, jak v rekordním čase zhubnout, je všude kolem spousty. Co se ale s naším organismem děje, když podstupujeme tyto drastické diety? 

V lednu fitcentra praskají ve švech. Předsevztetí, že tentokrát už doopravdy zhubneme, si dává mnoho z nás. A taky se nás to nějakou dobu drží. Pouštíme se do nejrůznějších diet a pokoušíme se o zázrak. 

Je dobré si ale uvědomit, že jakákoli forma diety, když není provedena správně, může být hodně nezdravá a přináší s sebou mnohá zdravotní rizika. Po jejím ukončení se navíc většina lidí navrátí k původnímu životnímu stylu a často dochází k jojo efektu. Co jsme shodili, máme zase zpátky. 

Neustálé střídání hmotnosti je pro tělo stres

Váhové výkyvy během střídání diet a hubnutí znamenají naše tělo o dost větší problém, než samotná nadváha. Mnohem důležitější a bezpečnější je proto hubnout pomalu, s ohledem na aktuální zdravotní stav, dosavadní způsob stravování a pravidelnost pohybu. Podle Americké kardiologické asociace působí rychlý úbytek a opětovný příbytek na váze zhoubně na oběhovou soustavu a zvyšuje riziko infarktu.

Rychlá dieta zapříčiní nerovnováhu látek v našem těle a může nastat proces zvaný oxidační stres. "Ten probíhá v těle každého z nás, spoluúčastní se na stárnutí organismu a na vzniku mnoha závažných chorob. Ačkoli naše tělo k životu kyslík potřebuje, při mnoha chemických reakcích probíhajících v těle z něj mohou vzniknout toxické kyslíkaté sloučeniny - takzvané kyslíkové radikály," vysvětluje doktorka Petra Vysočanová z Interní kardiologické kliniky FN Brno.

Radiály se uvolňují v těle v momentě, kdy se stresujeme, přetěžujeme, jsme vyčerpaní, pohybujeme se ve znečištěném prostředí nebo například konzumujeme potraviny obsahující konzervanty.

Naše tělo se sice dokáže přizpůsobit a mnohé nerovnováhy vyrovnat, což se týká i volných radikálů, které se snaží neutralizovat pomocí antioxidantů. "Ale když trvá oxidační stres příliš dlouho, objeví se různé chronické nemoci zánětlivého charakteru. Nebo se projeví jinak - například únavou, depresí, zhoršením kardiovaskulárních potíží či autoimunitními diagnózami, aterosklerózou, infarktem myokardu či srdečním selháním nebo Parkinsonovou nemocí," doplňuje doktorka Vysočanová.

Jak problémům předejít?

V první řadě je důležité konzultovat plánovanou změnu stravovacích návyků a životního stylu s vaším lékařem či dietologem, který vám pomůže vysvětlit, jak postupovat a jak dosáhnout trvalé změny. Důležité je dělat vše postupně, od změny stravovacích návyků, přes změnu přístupu k životu a k sobě samému, aniž by člověk strádal a ochudil se o požitek z jídla a radosti ze života.

Je taky důležité sledovat nejen úbytek váhy - a to zejména tuku, ale také nárůst svalové hmoty, měřit si obvod pasu, boků a jednotlivých končetin a není na škodu sledovat také glykemické hodnoty, hladinu cholesterolu a v neposlední řadě výši krevního tlaku. Lidé, kteří trpí nadváhou či obezitou svou vysokou hmotností, zvyšují námahu srdce.

Změna nějaký čas trvá. Povzbuzujte se, myslete pozitivně a buďte trpěliví. Stejně tak, jako trvalo váhu nějakou dobu nabrat, bude i její shazování chtít nějaký čas.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama