1.

Rakouská kuchyně poslouží jako průvodce po zemi našeho jižního souseda. Vezme vás na cestu čarokrásnou krajinou, za poznáním historie, kultury i lidí. Ochutnejte to nejlepší, co nabízí místní regionální kuchyně. Nechte se vtáhnout do vyprávění majitelů restaurací, horských chat a chaletů, nahlédněte pod ruce místních farmářů a ochutnejte často unikátní lahůdky, po kterých se vám bude stýskat tak, že se rádi za tím svým milovaným jídlem do Rakouska vrátíte. Guten Appetit!
2. Typické chutě regionu Osttirol

Region Osttirol je proslulý svojí autentickou alpskou atmosférou. Oblast jižně od hlavního alpského hřebene, sevřená mezi Lienzskými Dolomity a Vysokými Taurami, na malé ploše spojuje vysoké vrcholy, alpskou krajinu, tichá údolí, malé vesničky a hlavní město regionu Lienz, které v sobě snoubí alpskou a středomořskou atmosféru. Pokud chcete ochutnat typické východotyrolské speciality, nenechte si ujít Schlipfkrapfen neboli plněné taštičky, které jsou oblíbeným obědem. Večer se často podává domácí špek a typický tmavý selský chleba. Na závěr nechybí sklenka kořalky; setkat se můžete s hruškovicí a jablkovicí z místní palírny Pregler Schnaps. Váš kulinářský požitek pak bude dokonalý a kompletní.
3. Turistika na talíři. Vydejte se na Höfe Trail

V regionu Osttirol máte unikátní možnost seznámit se se zemědělstvím v horách. Trasa Höfe Trail vede nedotčenou horskou krajinou údolích Gailtal a Lesachtal. Díky místním farmářům můžete na jejích pěti etapách vyzkoušet třeba výrobu sýrů, dojení krávy přímo na pastvině nebo pečení chleba v peci na dřevo. A samozřejmě ochutnat tradiční farmářské pochoutky. Trasa je nenáročná, bez obav vyrazte i s dětmi.
4. Alpská kuchyně Salcburska

Region Altenmarkt-Zauchensee v srdci Salcburska propojuje outdoorové aktivity s gurmánskými zážitky. Po túře k některé ze salaší můžete ochutnat kuchyni s moderním nádechem – třeba knedlíky s horskými bylinkami, pečené maso na smetaně nebo domácí jablečný štrúdl. Sympatický je místní trend spojující tradici a udržitelnou kreativitu; v místní kuchyni se ctí regionalita, sezónnost a autenticita pokrmů. Ruku v ruce tu spolupracují kuchaři, místní výrobci i farmáři. Za návštěvu stojí romantická salaš Lackenalm. Leží mezi horami Feuersang a Lackenkogel. Turisty tu hýčkají domácími pochoutkami jako jsou máslo, sýry, slanina, klobásy a chléb. Tady nahoře to rozhodně stojí za návštěvu, a to nejen kvůli nádherným výhledům!
5. Trh v Altenmarktu

Při návštěvě Altenmarktu si rozhodně nenechte ujít místní trh! Koná se jednou za týden, vždy v pátek. Prodávají se na něm speciality od farmářů z okolí. Ochutnat tu můžete například velmi ceněný kozí sýr. Chovatelka koz Rosi Unteregger se jeho výrobě věnuje už několik let. Rosi každoročně vyrobí sýr z více než 8 000 litrů mléka. Mnohé její výrobky získaly ocenění na prestižních soutěžích mezinárodní úrovně.
6. Stříbrná chuť tradice

Oblast Silberregion Karwendel leží mezi Tuxskými Alpami a pohořím Karwendel. Rozkládá se od bavorských hranic přes vrcholky Karwendelu až do Tuxských Alp. V jeho středu se nachází údolí Inntal. Hlavní město okresu, Schwaz, je dnes malým historickým skvostem. Když tu ve středověku vrcholila těžbě stříbra, byl Schwaz jedním z největších měst Rakouska. Místní kuchyně čerpá z tradice hornického života. Nabízí jednoduchá, ale výživná jídla jako Tiroler Gröstl, což jsou smažené brambory s masem, cibulí a sázeným vejcem. Rozhodně nesmíte vynechat návštěvu horské chaty Alpengasthof Loas a ochutnat nejslavnější řízek mezi Karwendelskými a Tuxskými Alpami; Loasschnitzel!
7. Tradiční pečivo z kynutého těsta

Silberregion Karwendel je vyhlášený svou autentickou kuchyní a k ní rozhodně patří také Thomasradeln. Tohle tradiční pečivo z kynutého těsta musíte ochutnat. Je typickou součástí mikulášských nadílek. Pokud vám někdo z místních bude chtít vyprávět o svém dětství, dost možná bude vyprávět právě o tomto pečivu. Thomasradeln je synonymum dětství ve zmíněném regionu. Jinde na ně nenatrefíte, takže s ochutnávkou neváhejte. Chutnají skvěle s máslem i samotné.
8. Rustikální pochoutky v regionu Schladming-Dachstein

Štýrský region Schladming-Dachstein je kombinací krásné přírody a výjimečné kuchyně. Na více než 90 horských chatách můžete ochutnat vše od polévek z divokých bylin po klasické štýrské specialitky jako Steirerkas – sýr s výraznou chutí, podávaný například s chlebem a máslem.
9. Alpská kuchyně ve vysokém stylu

Tradiční alpské speciality můžete v regionu Schladming-Dachstein ochutnat i díky projektu Richarda Raucha. Projekt Almkulinarik, jak už název napovídá, nabízí gastronomii, která v sobě spojuje tradiční recepty a místní suroviny s odkazem na alpské pastviny. Šéfkuchař Richard Rauch s majiteli 16 horských chalup vyvíjí nové, speciální recepty, v nichž se potkává tradice s vysokou gastronomií. Ochutnat některé z menu je zážitek na celý život.
10. Zillertalská pohostinnost

V Zillertalu platí rčení do čtveřice všeho dobrého. Najdete tu totiž čtyři oblasti, které každému nabídnou přesně to, po čem touží, a to ve všech čtyřech ročních obdobích: Fügen-Kaltenbach, Zell-Gerlos, Mayrhofen-Hippach a Tux-Finkenberg. Zillertalské údolí je srdcem tyrolské pohostinnosti. Zdejší kuchyně je bohatá, sytá a vždy čerstvá. Mezi místními specialitami vyniká Zillertaler Krapfen, smažené taštičky plněné sýrem a bramborami, nebo tradiční Kaspressknödel, sýrové knedlíky v polévce. Ke slovu se tu dostává také rustikální cukrařina. Vyzkoušejte třeba tradiční tyrolské koblihy Kiachl, v jejichž těstě nesmí chybět panák rumu.
11. Všechny chutě Alp na jednom místě

Tradice se v Zillertalu udržují velmi pečlivě. Spolu s nimi stále vzkvétá nabídka místních specialit. Ochutnat můžete bezpočet originálních zillertalských receptů. K dobrému jídlu patří také dobré pivo, a to se v Zillertalu vaří už více než 500 let. Zillertal Bier byste ze své degustace neměli vynechat. Nezapomeňte také na místní jemný špek, který tu už po generace vyrábějí místní farmáři.
12. Klagenfurt am Wörthersee

V Klagenfurtu u jezera Wörthersee se snoubí korutanská tradice s alpsko-jadranskými chutěmi. Klagenfurt je živoucím kulturním centrem – alpská kuchyně se zde setkává se středomořskou lehkostí. Rozhodně musíte zajít na místní trh Benediktinermarkt. Najdete tu mnohem víc, než jen řemeslný chléb a čerstvou zeleninu. Trh perfektně zvládá svým stylem balancovat mezi zavedenými stánkaři a městskou haute cuisine. Je tu široký výběr, ve kterém si každý najde něco pro svůj mlsný jazýček; od klasických farmářských stánků až po čerstvé ryby z Jadranu.
13. Slunce, jezero a jižanské chutě

Díky blízkosti Itálie a Slovinska je zdejší kuchyně plná vlivů – najdete tu domácí plněné taštičky, ryby z jezera Wörthersee nebo tradiční Reindling, kynutá bábovka s ořechy a rozinkami, která chutná nejlépe s kávou na břehu jezera. Pokud sem dorazíte v září, nenechte si ujít Dny alpsko-jadranské kuchyně. Od 4. do 21. září se tu setkávají četní hostující kuchaři z alpsko-jadranského regionu se špičkovými šéfkuchaři z místní scény. Restaurace v centru města přebírají recepty typické pro místní region a vytvářejí pokrmy, které si nesmíte nechat ujít.
Další zajímavé články
Mohlo by vás zajímat







