reklama

5 způsobů, jak do jídelníčku zařadit zázrak jménem kurkuma

Kurkuma je indické koření, které krom toho, že skvěle chutná, má taky velké množství zdravotních benefitů. Zařadit ji o jídelníčku se tedy určitě vyplatí. Víte, jak ji použít v kuchyni?

Foto: iStock

Kurkuma nebo-li indický šafrán, je koření výrazné chuti i vůně. Znají ji hlavně milovníci kari pokrmů, jelikož kurkuma tomuto jídlu dodává jeho typicky žlutou barvu. Krom toho má mocné zdravotní účinky. Jak s ní naložit v kuchyni?

Kurkuma je takový lék na všechno. Zvyšuje odolnost a regeneraci organismu, stimuluje zažívání a zlepšuje vstřebávání živin, zabíjí bakterie a parazity.

Může se použít i jako první pomoc na nejrůznější poranění akutní i chronická. Vyzkoušet ji můžete na různá řezná poranění, pohmožděniny i modřiny. Zlepšuje hojení, čistí odumřelou a poškozenou tkáň a podporuje růst nových buněk.

Kurkuma má taky analgetické vlastnosti, tudíž zmírňuje bolesti, je antibakteriální a působí protizánětlivě. Jde o silný antioxidant. Dokáže zmírnit i ekzém a působí blahodárně na záněty kůže.

Co tedy dělat, když si chcete vytvořit chutný elixír při zažívacích potížích nebo jen zvýšit konzumaci tohoto skvělého koření? Máme pro vás pár tipů:

1) Kurkumové mléko

Přiveďte k varu rostlinné mléko (hodí se mandlové, sójové nebo jakékoliv jiné preferujete), přidejte půl čajové lžičky kurkumy, špetku skořice, pepře (pro zvýšení účinků kurkumy) a libovolné množství medu. Pár minut povařte a užijte si tento výborný zdraví prospěšný nápoj. 

2) Dresink

Přidejte kurkumu do vašeho příštího salátového dresinku. Zkuste zkombinovat olivový olej, med a kurkumu. Je to jednoduché a pozvedne to chuť každého jídla.

3) Kurkumová rýže

Pokud jste milovníkem rýže, je tohle přesně pro vás. Kurkuma dodá rýži zajímavou zemitou chuť a vůni, která vám zachutná třeba jako příloha k masu. 

4) Polévka

Zaexperimentujte a přidejte kurkumu do polévky. Výborně se hodí například do čočkové, ale můžete vyzkoušet i vývar. 

5) Vejce

Nejen, že kurkuma dodá míchaným vejcím či omeletě krásnou barvu, ale taky chuť. Můžete ji přidat buď přímo do vajíček, nebo do cibulky, na kterých míchaná vejce osmažíte.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama