Makrobiotické stravování, resp. makrobiotika, je složením dvou řeckých slov a znamená dlouhý život. Zdaleka nejde jen o stravovací režim, ale opět o životní styl, založený na taoistickém učení jin a jang.
Základní potravinou jsou (na rozdíl od paleo stravování) obilniny, doplněné o další potraviny (zelenina a především lokální produkty).
Běžný makrobiotický talíř tvoří z 50 % celozrnné obilniny, z 30 % zelenina (především tepelně upravená nebo kvašená, ale bez brambor, rajčat a dalších vybraných druhů), 15 % pak tvoří luštěniny a 5 % by měly tvořit polévky. Nevylučují se ryby, ovoce, ořechy a pod.
Naopak konzumovat se nemá mléko a výrobky z něj, vejce, drůbež, cukr, polotovary, maso, tropické ovoce, vybrané druhy zeleniny apod.
I tento stravovací režim má řadu zastánců i odpůrců. Problém může nastat se zajištěním některých základních živin, vitaminů a minerálů (vápník, vstřebávání železa), na druhé straně mírnější formy makrobiotiky mohou být zdraví prospěšné.
Opět jde o individuální záležitost a umění zvážit, nakolik je ten či onen stravovací režim pro konkrétního jedince vhodný. Dobré je jistě i odborné vedení, minimálně v počátcích.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.