Živá neboli "raw" strava je v podstatě vegetariánské stravování, které je založeno na konzumaci tepelně neupravených potravin. Základ raw stravy tvoří ovoce a zelenina, dále semínka, ořechy, obiloviny, luštěniny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko.
Základem tzv. živého stravování je přesvědčení, že vše živé v potravinách se při zahřátí nad 45 °C zničí a tepelně upravovaná strava je tedy vlastně "mrtvá" strava.
Odborný pohled na raw stravování se - jako u většiny alternativních výživových směrů - poněkud rozchází, podobně jako zkušenosti těch, kteří stravu vyzkoušeli..
Nespornou výhodou raw stravy je nižší obsah sodíku a naopak vyšší množství hořčíku, draslíku a vlákniny, méně cukru a chemických látek (aditiv), nevýhodou může být nedostatek některých živin, tedy nutriční nevyváženost, a také možnost horšího vstřebávání některých důležitých látek.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.