reklama
 

Jak se vyznat v různých dietách: Která bude vyhovovat vám?

Živá strava (raw)

Živá neboli "raw" strava je v podstatě vegetariánské stravování, které je založeno na konzumaci tepelně neupravených potravin. Základ raw stravy tvoří ovoce a zelenina, dále semínka, ořechy, obiloviny, luštěniny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko.

Základem tzv. živého stravování je přesvědčení, že vše živé v potravinách se při zahřátí nad 45 °C zničí a tepelně upravovaná strava je tedy vlastně "mrtvá" strava. 

Odborný pohled na raw stravování se - jako u většiny alternativních výživových směrů - poněkud rozchází, podobně jako zkušenosti těch, kteří stravu vyzkoušeli..

Nespornou výhodou raw stravy je nižší obsah sodíku a naopak vyšší množství hořčíku, draslíku a vlákniny, méně cukru a chemických látek (aditiv), nevýhodou může být nedostatek některých živin, tedy nutriční nevyváženost, a také možnost horšího vstřebávání některých důležitých látek.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama