Principem dělené stravy je skutečně dělení potravin v jídelníčku podle jasných kritérií. Tento stravovací režim rozlišuje dvě základní stravovací skupiny - sacharidy a bílkoviny. Existují také potraviny tzv. neutrální, které lze přidat k jakékoli potravinové skupině.
Dělená strava vychází z předpokladu, že každá ze skupin potřebuje pro dobré trávení odlišné podmínky, proto by se tyto dvě složky neměly míchat a v konečném důsledku tělo zbytečně zatěžovat.
Původně byl tento způsob stravování vytvořen americkým lékařem Howardem Hayem jako zdravotní jídelní systém pro pacienty s onemocněním ledvin.
Dělená strava může pomoci lidem s určitými zdravotními problémy (například s obtížnějším trávením), pomůže v pozvolné (tedy zdravé) redukci váhy, učí o jídle přemýšlet a během takové "diety" netrpíte pocitem hladu.
Je však poměrně náročná, ať co do přípravy (příprava předem a s velkým rozmyslem), tak po psychické stránce, protože zkrátka jíte "jinak". Zdánlivě jde o nepřirozené stravování a neklasické kombinace, ale existuje řada spokojených konzumentů a zastánců tohoto typu stravování.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.