reklama

Zázračné ovoce: Zábava na večírku i pomoc při cukrovce

Protivně kyselá chuť se rázem změní v příjemně sladkou. Stačí trocha bobulí, jež si svůj název "zázračné ovoce" právem zaslouží. Už proto, že chrání zdraví.

Foto: Isifa/Thinkstock

Protivně kyselá chuť se rázem změní v příjemně sladkou. Stačí trocha bobulí, jež si svůj název "zázračné ovoce" právem zaslouží.

Miracle berry pochází z rostliny Synsepalum dulcificum, která roste původně v Africe. Tam jsou její účinky známé od pradávna, bílí muži je objevili v 18. století. Domorodci je pojídali před svým běžným, nijak lákavým jídlem, obvykle suchou plackou - a měli pak pocit, že si dopřávají skvělou pochoutku.

Citron sníte místo bonbónu

Pravý zázrak spočívá v tom, že dokáží změnit chuť kyselých jídel na sladkou a zároveň znásobují sladkou chuť - včetně té, kterou obsahovala díky sacharidům i africká placka. Tento vliv na jazyku může trvat až 1 hodinu, ale dokáže ho zrušit horký nápoj nebo jídlo. I samy plody účinkují jen dva až tři dny, proto z nich vědci začali extrahovat účinnou látku. Ta se dá koupit i v podobě tabletek.

Doporučujeme: Téma: Cukr

Mechanismus, jak tato látka oklame chuťové pohárky, není známý. Vědci se domnívají, že jde o účinek glykoproteinu, který se naváže na chuťové buňky, a nazvali ho trefně miraculin. Změní povahu receptorů reagujících na sladké tak, že začnou vysílat totožné signály, i když se setkají s kyselinou.  "Sníte pár bobulí a pak si můžete sníst i citron," vysvětluje biomedik Robert Harvey, který stal u objevu, jak plody využít. "Nejenže bude sladší, ale bude to zároveň to nejlepší, co jste kdy jedli." 

Pomoc při léčba cukrovky

V tom právě kouzlo zázraku. Kromě toho, že se lidé mohou s miraculinem třeba bavit  na večírcích, může pomáhat ke zdraví. Jednak se dá využít ke slazení potravin, nápojů i pochoutek bez použití cukru nebo umělých chemických sladidel a představuje tak zdravou cestu od obezity ke štíhlejší figuře

Navíc však umožní konzumaci opravdu kyselých potravin, jako je citron nebo ocet, především jablečný. Ty mnoho vědců doporučuje pacientům s cukrovkou jako přirozený a zároveň účinný způsob, jak snížit hladinu krevního cukru. Tento vliv byl prokázán mnoha studiemi.

"Efekt se ještě zvýrazní, pokud ocet požijete zároveň s potravou  ne před jídlem. Pouhé dvě polévkové lžíce octa při jídle pomohou získat lepší kontrolu nad cukrem v krvi," potvrzuje doktorka Carol Johnstonová z oddělení výzkumu výživy  na Arizonské státní  univerzitě.

S kyselým to nepřehánějte

Ovšem pozor: Miraculin mění vnímání chuti z kyselé na sladkou, změna probíhá na jazyku, v žaludku už se kyselé látky chovají normálně, takže je třeba příliš to nepřehánět s množstvím kyselých potravin, aby nedošlo k nějakému poškození např. stěn žaludku.

Pod názvem miracle berry nebo miracle fruit můžete narazit ještě na dva další plody s podobnými účinky:

  • gymnema sylvestre - indická liána, z níž se používají listy. Kromě toho, že sama účinně sladí,  také blokuje chuť na sladké a tučné jídlo
  • Thaumatococcus daniellii- polokeř z deštných pralesů v Ghaně, zvaný katamfe. Vyvolává sladkou chuť v ústech a proto se používá jako sladidlo a zvýrazňovač chuti

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílené diety: Hormony, tasemnice i operace jazyka

Hubnutí může vést k vážné psychické poruše

Dieta podle krevních skupin

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama