reklama

Víte, co jíte? Podívejte se na glutamát

Někdy netušíme, co se skrývá v potravinách. Podívejte se na častou složku potravin - glutamát!

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: vaření.cz

Zajímá vás, z čeho se skládá vaše jídlo, které denně konzumujete? Možná budete překvapení, jak často se v potravině vyskytuje glutamát. Pokud dáváte přednost zdravé výživě, tak se dobře podívejte, čemu se vyhnout.

Glutaman se v potravinách objevuje velmi často. Tento zvýrazňovač chuti pomáhá potravinám udržet chuť, kterou běžný konzument vyžaduje.

Glutamát v přímém přenosu

Pokud konzumujete čerstvé suroviny, pravděpodobně se s glutamanem nesetkáte. Právě instantní a trvanlivé potraviny, které vám v podobě pytlíkové polévky vydrží několik měsíců, v sobě ukrývají nějakou chemii. Glutamát patří mezi jeden z těch chemických prvků, který se velmi často v potravinách objevuje.

Co je glutamát?

Jde o zvýrazňovač chuti, který výrobci pojmenují přímo nebo se ukrývá pod značkou E621. Výrobci potravin používají nejčastěji jeho průmyslovou podobu D. Jde o nepřirozenou složku, kterou organismus těžko zvládá. Některé výrobky mají výjimečně glutaman ve formě L, která se nachází v obilovinách a luštěninách. Nejásejte, jen málokdy se setkáte s touto přírodní formou glutamanu. Průmyslový glutaman způsobuje i některé metabolické poruchy.

Použití a historie

Nejčastěji se s glutamanem setkáte v asijské kuchyni, kde je nejtypičtějším dochucovadlem. Studia nepotrvdila, že by glutaman vážně poškozoval lidské zdraví, proto není ani stanovená horní možná hranice jeho užívání.

Poprvé se glutaman identifikoval z řasy Laminaria japonica. Profesor Kikunae Ikeda se rozhodl jeho chuť označit jako pátou chuť, kterou člověk rozliší. V západní kuchyni se rozšířil až po druhé světové válce. Chuť glutamanu objevili američtí vojáci, když konzumovali japonské konzervy. Od té doby se glutaman rozšířil pro americkou kuchyni.

Pokud byste se chtěli glutamátů, vyhnout, stačí kupovat čerstvé suroviny a nepoužívat rychlé a instantní pokrmy.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama