reklama

Vánoční přejídání: Jaká je první pomoc pro vaše břicho? Zkuste aloi nebo kysané zelí

Vánoce bývají velkou zatěžkávací zkouškou pro naši trávicí soustavu. Přemíra jídla, které doslova někdy plácáme jedno přes druhé, může způsobit nepříjemné problémy. Jak se s nimi vypořádat?

Foto: iStock

Pálení žáhy, pocit těžkosti, nevolnost, tlak v oblasti žaludku, nadýmání nebo plynatost. To jsou některé příznaky poruch trávení. Potíže se obvykle objevují po konzumaci těžších, tučnějších, nezvyklých nebo příliš kořeněných jídel a také když si dopřejeme jídla víc, než je zdrávo. Vánoce jsou proto značně rizikovým obdobím.    

Nejlepší je samozřejmě potížím předcházet a nepřejídat se. Jenže když před vámi na návštěvě na stole stojí mísa s cukrovím, chlebíčky a další dobroty včetně skvělého domácího vaječňáku, těžko se odolává. Jak se tedy vypořádat s nejčastějšími problémy?

Zchlaďte žáhu   

Pokud vás pálí žáha, snažte se vynechat z jídelníčku tučná a kořeněná jídla a hlavně sladkosti. Omezte také konzumaci kávy, alkoholu a potravin obsahujících mentol. To vše jsou totiž látky, které dráždí sliznici zažívacího ústrojí. Jako první pomoc si můžete vzít volně prodejné prostředky proti pálení žáhy. Pokud je nemáte po ruce nebo vám úlevu nepřinesly, zkuste to přírodní cestou. 

  • Aloe vera zklidňuje sliznici žaludku a střev.
  • Zelené potraviny (zelený ječmen, chlorela) neutralizují žaludeční kyseliny.
  • Heřmánkový čaj zklidňuje nejen rozbouřené trávení, ale i vystresovanou mysl.
  • Probiotika podporují osídlení střevní sliznice vhodnými mikroorganismy.
  • Šťáva ze syrového zelí je známá neutralizací žaludečních kyselin (stačí jedna sklenice denně).

 Zklidněte žlučník

Podrážděný žlučník se ohlásí zpravidla tupou bolestí pod pravým žebrem, která může postupovat až do zad. Bývá provázena tlakem a trvá i desítky minut, může se opakovat. Pokud bolest neustupuje, je lepší vyhledat lékaře. Než se k němu vydáte, zkuste si pomoct sami. Na oblast žlučníku přikládejte ledové obklady.

Pomáhají také bylinky. Zkuste si připravit "žlučníkový čaj". Dvě lžičky sušených bylinek (například ostropestřec, máta, jablečník nebo pampeliška) přelijte čtvrtlitrem horké vody, nechte pár minut odstát a pak vlažný nápoj popíjejte. Ideálně třikrát denně po dobu jednoho týdne. Tuto kúru doplňte dietou, kdy v jídelníčku omezíte konzumaci kořeněných a tučných jídel, to samé platí o omezení soli.

Zbavte se nadýmání

Po nadměrné konzumaci jídla se můžeme dočkat i dalšího častého problému. Vaše břicho připomíná nafouklý balon a bolí vás, trápí vás zvýšená plynatost. Tento problém způsobují často potraviny, které obsahují větší množství sacharidů, jež náš organismus zcela nestráví v žaludku a tenkém střevě. Typickým příkladem je zelí, kapusta, luštěniny, cibule, někdy i mléko. První pomocí při takových potížích je pohyb. Prostě se oblékněte a vyrazte na procházku. Hned také zvyšte příjem tekutin (ale pozor, zapomeňte na perlivé a sladké nápoje). Uleví vám také bylinky, v tomto případě vsaďte na odvar z anýzu, fenyklu, šalvěje nebo máty.

Müllerova vila ve Střešovicích je světový unikát. Bez Masaryka by možná nevznikla | Video: TV Architect
reklama
reklama
reklama