reklama

Jak se starat o citlivou pokožku? Začněte změnou jídelníčku

Má vaše kůže sklony k nepříjemnému rudnutí, praskání žilek či pnutí? Podle starověké indické medicíny ajurvéda se dá tento nepříjemný stav ovlivnit jídlem.

Foto: iStock

Ajurvéda, přes pět tisíc let stará léčebná nauka o těle a mysli, doporučuje, aby lidé s citlivou pokožkou nejedli rajčata, papriky, mrkev, řepu, lilek, cibuli, ředkvičky a špenát.

Červenání ve tváři také zhoršuje alkohol, horká káva, čaj a citrusové plody. Zapomenout také můžete na koření, po kterých vám bude horko: pepř nebo chilli.

Vaše pokrmy by měly obsahovat zhruba 25-35 procent čerstvé zeleniny, 25-35 procent proteinů (tofu, tempeh, cottage sýr, vaječné bílky a bílé maso) a zbytek přenechte obilovinám: nejen žitnému a celozrnému pečivu, ale také granole, ovesným vločkám, bílé rýži nebo tapioce.

 

Nehřešte jídlem

Pochutnat si na pizze nebo hranolcích samozřejmě čas od času můžete, ale mějte na paměti, že třeba fastfood má na citlivou pleť často velmi špatný vliv a vysoký podíl rafinovaného cukru ve stravě zhoršuje například akné.

Co jíst pravidelně?

Dobře na pleť dělá okurka (vzpomeňte si na domácí masky), chřest, sladké brambory, zelené lusky, dýně, celer, salát, cuketa nebo koriandr. Pokud máte rádi lososa a kozí sýr, vaše citlivá pokožka vám za to poděkuje. Právě tyto potraviny mají totiž protizánětlivé účinky.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama