reklama

Superpotraviny jsou přírodní zdroje zdraví. Nechybí náhodou ve vašem jídelníčku?

Převážná většina těch nejzdravějších potravin odpovídá středomořskému stylu stravování. Ideální jídelníček by měl obsahovat zeleninu, ovoce, ryby a kvalitní zdroje tuků, jako jsou ořechy, semínka a oleje. Pojďme se společně podívat na pět nejzdravějších potravin z hlediska výživových hodnot.

Foto: Shutterstock

1. Avokádo

Avokádo je základní složka všech vyznavačů zdravějšího stravování. Z měkké dužniny se dají připravit skvělé dresinky, pomazánky, saláty, pasty, zákusky, ale i hlavní jídla.

Avokádo je také jedním z mála plodů, které obsahuje organické tuky. Kromě kyseliny olejové obsahuje avokádo draslík, foláty, luteiny a beta-sitosterol. Dále v něm najdeme celou řadu vitamínů. Nejvyšší zastoupení má vitamín E a C. Je bohaté na vitamín B1, který přeměňuje uhlohydráty na glukózu, ta zásobuje mozek a celý nervový systém. Vzhledem k folátům, které avokádo obsahuje, jej lékaři doporučují těhotným ženám. Avokádo také snižuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje 70 % vody a 20 % organického tuku.  

2. Borůvky

Plody i listy borůvky se využívají nejen v lidovém léčitelství, ale také ve farmaceutickém průmyslu. Plody skrývají velké množství tříslovin a glukokininů (myrtilin), cukry, organické kyseliny, pektin, barviva karoteny, dokonce mangan, významná barviva anthokyany a především drogu Fructus myrtilli. Tuto drogu, také třísloviny a vitamín C, obsahují i listy. Barviva plodů příznivě ovlivňují náš zrak, regeneraci rodopsinu (očního purpuru). Ten zvyšuje zrakovou ostrost a je nezbytný při vidění ve tmě i umělém osvětlení. 

Z listů borůvek se v lidovém léčitelství i průmyslově vyrábějí diabetické čajové směsi. Zmíněné glukokininy snižují hladinu krevního cukru. Borůvka je označována za rostlinný inzulín. Ze sušených plodů i listů se připravují směsi protiprůjmové. Borůvky zmírňují střevní i žaludeční potíže, odpuzují střevní parazity. Úlevu působí i při menstruačních bolestech, uvolňují svaly a křeče. Odvar z listů dobře poslouží i jako náhražka pravého čaje. Plody borůvky, hlavně čerstvé, příznivě ovlivňují hojení a obnovu sliznic. Mají vysoký dezinfekční účinek a odvar z borůvek sušených je vhodným kloktadlem při zánětech ústní dutiny.

Borůvky jsou velmi bohaté na živiny, což blahodárně působí na celkovou vitalitu a obranyschopnost organismu. Působí jako antioxidant a chrání naše tělo před volnými radikály, viry a bakteriemi. Látky obsažené v borůvkách pomáhají při zklidnění nervů a odbourávání stresu. Pravidelné používání odvarů a obkladů může zmírňovat i některé kožní neduhy a alergické problémy. Borůvky také blahodárně působí na krevní oběh, pročišťují i ledviny a močové cesty. Z listů a plodů lze připravovat odvary a zápary, které používáme vnitřně, na zánětlivá místa i zevně.

3. Červená řepa

Červená řepa pochází z Blízkého východu a Středomoří. Obsahuje mnoho minerálních látek - sodík, draslík, vápník, hořčík a jiné další. Z vitamínů obsahuje zejména vitamín E a vitamíny skupiny B. Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje činnost jater a žlučníku. Prospívá při léčbě hypertenze, arterosklerózy a dalších onemocněních srdce a krevního oběhu. 

Obecně je řepa známá jako jedna z nejléčivějších potravin prodlužujících život. Bulva (kořen) se používá syrová i vařená. Mladé lístky výhonků můžeme přidat do salátu. Konzumuje se také řepná šťáva, která je oblíbenou součástí detoxikačních nápojů. Řepu jíme celou - i s natí. Zelená část je ještě zdravější než bulvy. 

4. Kešu ořechy a mandle

Kešu roste na stromě jako pecka kešu jablíčka. Jde o ledvinovník západní, původem pochází z Brazílie, ale dnes se pěstuje také ve Vietnamu, Nigérii, Tanzánii, Indii či Indonésii. Kešu oříšky obsahují velké množství bílkovin a vlákniny, vitamínů a minerálů, včetně vitamínu E, K a skupiny B, mědi, fosforu, zinku, hořčíku a železa. Jde o nutričně vyváženou potravinu s vysokým obsahem zdravých tuků, ty nejenže poskytují energii, ale také pomáhají snížit úroveň špatného cholesterolu.

Mandle jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, zdravého tuku, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Vyznačují se vysokým obsahem vitamínu E, hořčíku, železa, vápníku a riboflavinu. Ideální je mandle konzumovat i se slupkou, jinak bychom se ochudili například o vitamín E, který je zde obsažen. Ale pozor, mandle obsahují velké množství kalorií.

5. Lněná semínka

Len patří mezi tradiční hospodářské plodiny. Samotné lněné semínko najdeme na trhu jako hnědý a zlatý len. Hnědý len se vyznačuje typicky oříškovou chutí, zlatý len je chuťově jemnější. Oba druhy mají téměř totožné výživové složky, liší se pouze barvou semene.

Lněná semínka mají protivirové, protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky, pomáhají při stavech, jako je astma a artritida. Konzumace lněných semínek přispívá ke snižování cholesterolu v krvi, upravuje krevní tlak, stabilizuje cukr v krvi, odvádí přebytečný tuk z tkání a upravuje metabolismus, podporuje hubnutí. Lněná semínka mají lehce projímavý efekt, napomáhají plynulému pohybu střevního obsahu. Preventivně působí proti rakovině prsu a zmírňují návaly horka při menopauze. Plusem navíc je udržování mladistvé pleti. Konzumujte je drcená, aby se do těla dostaly živiny z vnitřku semínek. 

Vyznáte se v nejzdravějších potravinách? Které to jsou a jaké jsou jejich benefity? Udělejte si KVÍZ

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama