Smrtící jednohubky aneb Pozor na jídlo na večírku
Víte, co jíte? Odpověď na tuto otázku je zvlášť důležitá na party, plese nebo na večírku. Alergie se může poprvé objevit v jakémkoliv věku.
Každý dvacátý dospělý Čech trpí potravinovou alergií. Užít si lákavé dobroty na společenských akcích tak může být dost problematické. Máme pár tipů, jak si podávané občerstvení beze strachu dopřát - nutná je však spolupráce všech zúčastněných.
Už víc než rok se povinnost informovat o případných alergenech vztahuje také na nebalené potraviny. Do této kategorie spadají i pokrmy v restauracích, jídelnách nebo rychlých občerstveních. Mezi čtrnácti položkami na seznamu nejčastějších alergenů jsou korýši, mléko, ryby, arašídy nebo ořechy - samé pochoutky, na které se můžete těšit i na večírcích, plesech a oslavách, které jsou teď v plném proudu.
Nebojte se ozvat
Ačkoliv se u veřejnosti ani u majitelů restaurací tyto povinné seznamy nesetkaly s velkým pochopením, ulehčily život Čechům, kteří potravinovou formou alergie trpí. Nejedná se přitom o zanedbatelnou část obyvatel - příznaky této přecitlivělosti se objevují u sedmi procent dětí a pěti procent dospělých. Projevy jsou různé, od škrábání či svědění jazyka přes zvracení a kopřivku až po životu nebezpečný otok krku a anafylaktický šok.
Doporučujeme: Zakázané potraviny: Když to není alergie, co je to?
Pokud vám v restauraci jídelníček nevyhovuje, můžete jít o pár ulic vedle. Jiné to je v případě firemní oslavy, společenského posezení nebo konference. V takovém případě vždy záleží na komunikaci, ideálně ještě před samotnou akcí. Iniciativa by měla být spíše na straně strávníků, kteří by měli upozornit na zvláštní požadavky ohledně svých potřeb.
Pro spokojené hosty
To se netýká jen alergiků, ale také diabetiků a celiaků. Na dodavateli pohoštění potom je, aby zajistil dostatečně širokou nabídku občerstvení, které bude vyhovovat speciálním dietním nutnostem všech lidí. Jaká předběžná opatření by měli hostitelé podniknout?
- Vhodná je široká nabídka jídel, ze které si vyberou i osoby s dietním omezením.
- Důsledné by mělo být označování pokrmů obsahujících alergeny i stravy, která do kontaktu s nimi pouze přišla.
- Pracovníci by měli dostat školení o potravinových alergiích a přípravě jídel.
- Pořadatel by měl zajistit, aby nedocházelo ke zbytečné kontaminaci a pokrmy obsahující alergeny byly připravovány odděleně.
- Nutné je včasné informování firmy zajišťující pohoštění o speciálních dietních potřebách.
Školený personál je základ
Všechny osoby zodpovědné za občerstvení včetně kuchařů, číšníků i manažerů, by měli mít základní informace o potravinových alergiích. Zaměstnanci by měli být proškoleni v komunikaci, označování jídel a znalosti skrytých alergenů. Důležité je také znát způsoby, jakými může dojít ke kontaminaci jídla alergenem, aniž by ho sám pokrm obsahoval. Jedná se například o krájení na jednom prkénku nebo používání stejných lžic k míchání. Pokud firma není schopna vyhovět potřebám strávníka, možným řešením je domluva na přípravě nebo ohřátí přineseného jídla.
Lidé s potravinovou alergií jsou stejní hosté jako kdokoliv jiný, a proto je v nejlepším zájmu všech, aby firmy dodávající pohoštění dokázaly vyhovět i jejich potřebám. K tomu je však třeba spolupráce a aktivní komunikace bez předsudků na obou stranách. Vždycky ale platí, že nejlépe se o své zájmy postará každý sám. Včetně jídla na večírku.
(marz)
Zdroje: www.aaaai.org, http://uia.fnplzen.cz
více na uLékaře
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Otravy z jídla: Na co si dát pozor?
Sladkosti a relax ve vaně: Pozor na zdivočelé kvasinky
Čerstvé šťávy nejsou všechno, detoxikace začíná v hlavě