reklama

Od kdy mohou děti jíst junk food? Odbornice na prevenci v tom má jasno

Když si dospělí dopřávají hranolky, pizzu, chipsy nebo párek v rohlíku, měli by tyto pochutiny odpírat i dětem? Od jakého věku mohou naši potomci ochutnat to, co řadíme kvůli vysokému obsahu tuku, soli či cukru mezi nezdravá jídla? Margit Slimáková, odbornice na prevenci a výživu, v dalším videorozhovoru pro Žena.cz tvrdí, že tyto pokrmy děti mohou ochutnat pouze s velkou podmínkou.

Margit Slimáková - junk food | Video: Karolína Šimková

Pizza, párek v rohlíku, hranolky či chipsy. Pochutiny, které řadíme do kategorie nezdravých jídel kvůli přesmaženému tuku, vysokému obsahu soli či cukru, si jako dospělí více či méně častěji dopřáváme. Kdy je ale ten nejlepší čas otevřít i tuto kategorii svým potomkům? To zjišťujeme v dalším videorozhovoru o výživě s Margit Slimákovou, specialistkou na zdravotní prevenci a výživu. 

"Spousta jídel, jako je pizza, hranolky, jdou udělat dobře," podotýká odbornice. Podle ní mnoho pochutin, které dnes řadíme mezi tzv. junk food, tedy potraviny s vysokým kalorickým obsahem a nízkou výživovou hodnotou, nemusí být apriorně nezdravé. "Záleží na tom, jak dlouho jsou skladované, zda jde o čerstvě vyrobený produkt, zda se jedná o kvalitní potravinu nebo naopak dochucovanou," vyjmenovává Slimáková faktory, které mohou pokrm snadno nasměrovat mezi nezdravé pokrmy. 

Děti se se závislostí na Snickers nerodí

Podle odborníků se žádné dítě nenarodí s touhou po tyčince Snickers, dokud mu ji my dospělí nedáme s tím, že je to odměna. "Tyto potraviny jsou nepřirozeně dochucené, přeslazené, obarvené, doplněné o zvýrazňovače chutí. A čím dříve je začneme dětem podávat, tím dříve je naučíme tyto produkty konzumovat," vysvětluje specialistka na prevenci. Velkou roli zde přitom hraje i genetické nastavení, které určuje, jak na takové návykové látky reagujeme. 

Podle Světové zdravotnické organizace je výživa jednou ze čtyř základních věcí, které ovlivňují náš zdravotní stav. "Výživa je dávána do spojitosti s klinickými nemocemi, na které se nejvíce umírá. U dětí to není vidět, že jim to ubližuje," podotýká Slimáková a jedním dechem upozorňuje, že posledních dvacet let svého života tráví Češi v nemoci. 

Pro jednou to nevadí

Pokud se obáváte o zdraví svého dítěte jen proto, že jednou sluplo přeslazené sušenky nebo hranolky s vysokým obsahem soli, nemusíte se obávat. "Žádná jednotlivá potravina vás ani dítě nezabije," uklidňuje Slimáková. "Musíme ale myslet na to, že se všechno v našem těle sčítá. A také to, jak se o sebe staráte - zda se hýbete, jak jíte, zda pijete alkohol nebo kouříte. Nevidím ale smysl v tom, proč si takto ubližovat," dodává. 

Když už toužíte si dopřát hranolky, čokoládu nebo dezert, podle Slimákové uděláte nejlépe, pokud sáhnete po kvalitních surovinách a vytvoříte si dobrotu doma.

Jaké další rady odbornice na prevenci a výživu dává? Podívejte se na video.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama