reklama
 

Ptejte se on-line: Podle čeho vybírat potraviny?

Chodíte po obchodech s lupou a k jídlu zasedáte s kalkulačkou v ruce? Značení potravin je tak složité, že nám mrňavé "blechy" v bublinách s procenty toho vlastně moc neřeknou. Podle čeho se tedy řídit - ptejte se experta!

Foto: Profimedia.cz

Chodíte po obchodech s lupou a k jídlu zasedáte s kalkulačkou v ruce? Značení potravin je tak složité, že nám mrňavé "blechy" v bublinách s procenty toho vlastně moc neřeknou. Podle čeho se tedy řídit - ptejte se experta!

Kdo chce žít zdravě, určitě se zajímá o údaje na obalech potravin. Je to ale vůbec k něčemu, nebo nás jen firmy (a jsou to přece jejich údaje!) tím dál matou? Potřebujeme mít vodítko, jak rozeznat kvalitní potraviny - a cena to rozhodně není. 

Pošlete dotaz on-line!

Povinnost uvádět některé údaje o potravinách stanovuje zákon. Výrobci - a to jen ti "lepší" - k tomu často přidávají tabulku s výživovými hodnotami.

Jak se ale snadno zorientovat, aniž bychom přepočítávali porce na gramy a kusy na porce? Co je vlastně na potravinách nejhorší a jak to rychle poznat? Na vaše dotazy bude odpovídat profesorka Dostálová.

Jak se ptát?

Hostem naší redakce bude v úterý 3. dubna od 10 hodin, kdy začne odpovídat na vaše dotazy. On-line rozhovor potrvá cca 60 minut. Své dotazy můžete začít posílat v předstihu už nyní.

Mnoho z vás je zklamaných, když se nedočká odpovědi. Moc nás to mrzí, ale dotazů se vždycky sejde daleko víc, než na kolik naši odborníci zvládnou v časovém limitu vyhrazeném pro on-line rozhovor odpovědět. Vybírají si sami podle toho, zda dotaz lze zodpovědět v pouhých několika řádcích a zda je natolik typický, aby přinesl podstatné informace i pro ostatní čtenáře. Proto se, prosím, pomocí tlačítka VŠECHNY POLOŽENÉ DOTAZY dole pod článkem podívejte i na otázky ostatních čtenářů, zda v nich nenajdete odpověď také pro sebe.

Náš odborník

Prof. Ing. Jana DOSTÁLOVÁ, CSc., se pohybuje řadu let v oblasti potravinářství. Profesně se věnuje chemii a analýze potravin, soustřeďuje se zejména na problematiku tuků. Během své profesní kariéry získala několik ocenění, mimo jiné je například držitelkou Medaile Vítězslava Veselého, kterou uděluje Česká společnost chemická. Prof. Dostálová se aktivně zapojuje do osvětových kampaní nabádajících k vyvážené stravě a k zodpovědnému výběru potravin. Je místopředsedkyní Společnosti pro výživu a odbornou garantkou iniciativy a systému označování potravin Vím, co jím.

Dokonalý střih, mistrovský potisk, andělský průstřih. To jsou nekrásnější róby z Emmy | Video: Associated Press
reklama
reklama
reklama