reklama

Proč je důležité svačit. radí Petr Havlíček

Nechte se inspirovat jak často a správně svačit. Jíst pravidelně je stejně důležité jako vybrat vhodné potraviny.

Foto: Isifa/Thinkstock

Jíst pětkrát denně je stejně důležité jako vybírat si výživově hodnotné potraviny. Proto je velkým problémem, že víc jak polovina českých dětí jí nepravidelně.

Děti často vynechávají svačiny. Je ale z velké části na rodičích, aby dětem nachystali takové svačiny, které jim budou chutnat a zároveň jim prospějí. Jaká jsou další rizika nesvačení? To i pár tipů na chutné svačinky vám ve video seriálu Vím, co jím prozradí specialisté na výživu - Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.

Svačinu zařaďte dvakrát denně

Svačiny mají hradit 5-10 % z celkového energetického příjmu, v případě fyzicky aktivních dětí nebo adolescentů může odpolední svačina pokrývat až 15 % z celkového energetického příjmu. Slouží k doplnění energie, zlepšují soustředění, působí jako prevence úrazů ale také jako prevence obezity a poruch příjmu potravy obecně.

Více rad a tipů o správných svačinách nejen pro děti se dozvíte na videu!

Lepší známky a sportovní výkony

Výzkum iniciativy Vím, co jím ukázal, že české děti nesvačí tak, jak by měly. "Přitom se ví, že absence svačin má řadu negativních dopadů - jak psychických, tak fyzických," říká Petr Havlíček. Pokud dítě nesnídá (nebo jen lehce) a zároveň málo nebo nevhodně svačí, dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi, dítě je pak unavené a nesoustředěné. To samé platí samozřejmě i u dospělých.

Pozor na sladká jídla a nápoje

Po sladkostech, jako jsou čokolády, limonády, sušenky, sladké cereálie nebo pečivo, se hladina cukru ještě více rozkolísá, což vede k hyperaktivitě, někdy až k agresivitě. Tyto potraviny dodávají nadbytek nevhodných tuků a jednoduchých sacharidů. Navzdory své vysoké energetické hodnotě mají nízkou výživovou hodnotu.

Jedno jablko nestačí

Pokud si ale rodiče myslí, že zdravá svačinka znamená dvě mrkve a jedno jablko, jsou na omylu. "Jen samotné ovoce nebo zelenina nestačí. Chybí bílkoviny a sacharidy," varuje Havlíček. Ideální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků, jako jsou komplexní sacharidy (ideálně celozrnné pečivo), bílkoviny (sýr cottage, tvaroh, žervé, apod.), zdravé tuky (třeba nesolené nepražené oříšky), vitaminy, minerály a vlákninu (zeleninu). Dopolední svačina by měla tvořit přibližně 10 až 15 % energetického příjmu z celého dne. Tento průměr počítá však s tím, že se ráno dítě dobře nasnídá.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak v obchodě vybrat správné pečivo, radí Petr Havlíček

Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem

Na co se zaměřit při výběru šunky, poradí Petr Havlíček

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama