reklama

Štíhlost podle Japonců. Zkuste jejich tradiční stravování, nebudete vůbec hladovět

Podle webu World Atlas jsou Japonci jedním z nejštíhlejších národů na světě a zároveň jsou známí obdivuhodnou dlouhověkostí. Tělu proto může prospět strava inspirovaná tou japonskou, která je plná ryb, mořských plodů, rýže a fermentované zeleniny.

Foto: iStock

Celosvětová data dokládají, že Japonci jsou sedmým nejštíhlejším národem na světě, obézních lidí je v tamní populaci jen 4,3 procenta. Oproti tomu v Česku se s obezitou potýká každý čtvrtý dospělý. 

Žebříčky nejštíhlejších národů světa jsou bohužel zkresleny údaji z rozvojových zemí, kde lidé trpí podvýživou, jako je Bangladéš a Indie. Japonsko a Jižní Korea jsou proto jedinými vyspělými zeměmi s nízkou mírou obezity, kde nejsou data pokřivena velkou částí strádající populace. 

Tradiční japonská strava je typická velkým množstvím čerstvých tepelně neupravených potravin, ryb, mořských plodů, rýže, čerstvé a fermentované zeleniny. V pokrmech se naopak neobjevují mléčné výrobky, obsahují minimum rafinovaných cukrů a přidaných tuků. Této stravě Japonci zřejmě vděčí i za svou dlouhověkost. S průměrnou nadějí dožití přes 85 let je předčí pouze Hongkong. 

Zdravotní benefity japonské kuchyně potvrdila také studie zveřejněná ve vědeckém časopise British Medical Journal, uvedla BBC. Strava bohatá na rýži a zeleninu s přiměřeným množstvím masa a sóji snižuje riziko úmrtí na infarkt a další kardiovaskulární onemocnění, která jsou v Česku dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí, stanou se osudnými až 30 procentům lidí. 

V japonské prefektuře Okinawa žije nejvíce starších a stoletých lidí na světě. Zároveň se v této oblasti vyskytuje nejméně chorob spojených se stářím, jako je cukrovka, artritida, rakovina, ale i Alzheimerova choroba. Strava místních je nízkokalorická a nízkotučná, ovšem velmi bohatá na živiny. 

Na stolech Japonců se často objevuje miso polévka, sushi, misky rýže a grilované ryby, mořské řasy, sója ve formě tofu či čerstvých fazolek edamame. Obyvatelé ostrovního státu s oblibou konzumují také čaj matcha, který se těší rostoucí oblibě také v západním světě. 

Důležitá je i forma servírování. Tradiční japonská kuchyně upřednostňuje větší množství malých mističek oproti jednomu velkému talíři. Jednou ze zásad stravování je jíst do té doby, než je člověk z 80 procent plný. 

Někteří argumentují tím, že štíhlost Japonců je genetická, vyvrací to ale například studie, která ukazuje, že Asiaté již narození ve Spojených státech, mají větší sklony k obezitě. Do tradiční japonské kuchyně vstupují čínské i západní vlivy a mladí lidé, kteří se od tradičního stravování odvracejí, se potýkají s nárůstem hmotnosti. 

Mohlo by vás zajímat: Expertka: Člověk by měl sníst dvě kila jídla denně, některé diety jsou mimo

Lidé často jedí méně, než by měli, sní kvantum energie, ale kvalita pokulhává, nedávají tělu to, co by mělo mít, varuje dietoložka Karolína Hlavatá. | Video: Emma Smetana

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

reklama
reklama
reklama