reklama

Přestanou jogurty prospívat zdraví?

Už jen do listopadu budou moci výrobci probiotických jogurtů označovat své výrobky tvrzením, že prospívají zdraví. Znamená to, že nás konečně přestanou obelhávat?

Foto: Profimedia.cz

Co jsou probiotika?

Jde o živé mikroorganismy, které - pokud se podají v dostatečném množství - mají pozitivní zdravotní účinek na svého hostitele. Důležité je, aby probiotika v potravě byla  živá,  přítomná v dostatečném množství až do konce záruční doby výrobku a přežila průchod trávicím traktem.

Už jen do listopadu budou moci výrobci probiotických jogurtů označovat své výrobky tvrzením, že prospívají zdraví. Znamená to, že nás konečně přestanou obelhávat?

V tomto duchu se nesly nedávné „zaručené a senzační zprávy" z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Pravda je však někde úplně jinde. 

Evropa schvaluje...

Od roku 2007 probíhá v Evropské unii  schvalování zdravotních tvrzení výrobců potravin a potravinových doplňků. Letos v květnu byl zveřejněn seznam schválených zdravotních tvrzení, které mohou výrobci potravin a potravinových doplňků používat.

Zveřejněním tohoto seznamu končí přechodné období, po které měli výrobci čas svou komunikaci směrem ke spotřebitelům upravit tak, aby odpovídala evropskému právu. Od konce letošního listopadu se tak v reklamě ani na obalech nesmí objevit zdravotní tvrzení, která nebyla Evropským úřadem pro bezpečnost potravin schválena.

Kde hledat informace?

Teprve až v průběhu řízení se ovšem ukázalo, že u probiotik, kterými se v poslední době  často obohacují jogurty, neexistuje správné a jednoznačné zadání a tím ani kritéria, podle kterých je možné probiotka posuzovat.

Proto EFSA původně přihlášené výrobky a zdravotní tvrzení o jejich účinku vůbec nehodnotila. Rozhodně je tedy neoznačila za lživé, nepravdivé nebo klamavé. Prostě se jen ještě nerozhodla.

Nepříjemné ovšem je, že výrobci již nemohou na příznivé účinky upozorňovat, a než se tomu tak stane, může trvat celé roky. Právě u probiotických jogurtů to bude znamenat, že  v mezidobí už spotřebitel důležité informace nikde nenajde. Jedině snad na webech jednotlivých výrobců. Vznikne tak informační vakuum, které rozhodně nepřispěje k proklamované ochraně spotřebitele.

Všechny nejsou stejné

Zdálo by se, že pokud si neseme v nákupní tašce domů jogurt s živými kulturami, a ne jen převařenou náhražku, je to skoro jedno: nějaké ty "přátelské" bakterie v něm jsou, takže je vše v pořádku. Jenže rozdíly existují!

Každý jogurt, ať běžný či probiotický, musí obsahovat totéž - tedy bakterie Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus, které způsobí mléčné kvašení.

Právě jejich působením vzniká jogurt tím, že se v mléce po 4-8 hodinách  při teplotě asi 40 °C procesem zvaným kysání přemění mléčný cukr (laktóza) na kyselinu mléčnou. Aby se výrobek mohl jmenovat jogurt, musí zmíněných organismů na konci záruční  doby obsahovat v 1 gramu 10 milionů.

Aby se z obyčejného jogurtu stala funkční potravina, přidávají se do něj probiotické kultury, u nichž byl vědecky prokázaný účinek na zdraví, například Lactobacillus casei Defensis, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus acidophilus nebo bifidobakterie. A to opravdu nelze říci o každém jogurtu.

Zvýší vám imunitu

Příznivý účinek  probiotik na lidské zdraví prokázala řada vědeckých studií. Mají kladný vliv například na správnou funkci imunitního a trávicího systému. V důsledku správné funkce těchto systémů netrpíte alergiemi, atopickými projevy, různými infekcemi močových cest a střevními záněty různého původu.

Probiotika také obnovují střevní mikroflóru (nejen) po užívání antibiotik a zmírňují tak jejich nežádoucí účinky. Odstraňují zažívací potíže včetně těch, jimiž trpí lidé po chemoterapii či radioterapii.
Příznivě působí při osteoporóze, jelikož usnadňují vstřebávání vápníku a snižují rovněž hladinu sérového cholesterolu. Zmírňují také projevy nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru - laktóze.

Prospívat zdraví určitě nepřestanou

Představují prevenci respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí. Jejich působením dochází také k syntéze některých vitamínů. Podle mnoha studií se tak podílejí i na celkovém zvýšení odolnosti organismu.

I přesto spotřebitel informace o příznivých účincích probiotických jogurtů nejpozději od letošního listopadu na výrobcích nenajde. Alespoň do doby, než EFSA stanoví objektivní  kritéria, podle kterých bude zdravotní tvrzení hodnotit a celý proces schvalování tím bude obnoven. Jogurty však své příznivé účinky rozhodně neztratí.

--------------------------------------------------------------------------------

Kde sehnat opravdu zdravé potraviny?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama