reklama

Pravda o cukru: Jak zdravé skutečně jsou přírodní náhražky?

Příliš mnoho cukru škodí zdraví, ovšem ani s jejich přírodními náhražkami by se to nemělo přehánět.

Foto: iStock

Na cukru rychle vzniká závislost, už proto, že se zdaleka nenachází jen ve sladkostech. Když ho jíme příliš, ničíme si nejen pleť nebo zuby, ale hlavně celkové zdraví. Jdeme tak vstříc obezitě, cukrovce, srdečním chorobám i rakovině. 

To však není nic nového. Naopak, jsou to celkem známá fakta, a také proto se rozšiřuje nabídka i využití nejrůznějších přírodních náhražek. Jak zdravé ale skutečně jsou? A jak s nimi zacházet, aby neškodily?

Stévie

Stála v začátcích fenoménu jménem sugarfree. Pravdou je, že dodnes je jednou z nejzdravějších alternativ klasického cukru, pokud je stoprocentně přírodní. Neobsahuje žádné kalorie, a dokonce má i pozitivní vliv na lidský organismus, například snižuje krevní tlak i hladinu inzulinu. Dejte však pozor na stévii, která je chemicky bělená, někdy také obsahuje konzervanty. Důležité také je používat ji v malém množství, je totiž ještě sladší než obyčejný cukr. Jedna lžička stévie odpovídá jednomu šálku cukru.

Agáve

Sirup z agáve pochází z Mexika a má chuť velmi podobnou medu, jen je tekutější. Obsahuje také zhruba stejně kalorií, ale má velmi vysoký obsah fruktózy, až 90 procent, což je vůbec nejvíc ze všech běžně dostupných přírodních sladidel. Má sice nízký glykemický index, ale přesto jeho negativa převyšují nad benefity. Je samozřejmě dobrou alternativou pro vegany, kteří nechtějí včelí med. Jestli mezi ně ale nepatříte, raději sáhněte po něčem jiném.

Med

Nejdostupnější, nejběžnější a také nejstarší alternativa, když se chcete vyhnout cukru. Někdo si medem sladí dokonce i kávu a určitě je to zdravější. Med má protizánětlivé a antibakteriální účinky, obsahuje spoustu antioxidantů, ale i vitaminy nebo minerály, jako je železo nebo zinek. Med přímo od včelaře navíc není tepelně upravovaný ani jinak procesovaný, a tak si své kvality zachovává. Na druhou stranu obsahuje spoustu glukózy a fruktózy (asi 80 procent), takže zrovna dietní také není. Nebojte se ho však přidávat do čaje, smoothie, nejrůznějších omáček, ale používat se dá i při pečení. Jen pamatujte, že pečení je s ním rychlejší než s cukrem, je tedy lepší péct na nižší teplotu.

Javorový sirup

Přestože bývá součástí hříšných jídel, jako jsou sladké lívance (mimochodem, i ty se dají místo z cukru připravit z banánů), je plný antioxidantů a stejně jako med působí protizánětlivě. Je také přínosným zdrojem vápníku, zinku, hořčíku nebo železa. Výhodou je také to, že je jen minimálně procesovaný, pochází přímo z mízy stromu. Vybírejte sirup s tou nejtmavší barvou, který byl sklizen až ke konci sezony, a je tedy ještě výživnější a prospěšnější. Znovu platí, že obsahuje spoustu cukru (i když toho přírodního), a tak je třeba jím šetřit - zvlášť pokud trpíte cukrovkou, nebo se snažíte zhubnout, případně nepřibrat. Jeden šálek klasického cukru odpovídá třem čtvrtinám šálku javorového sirupu.

Xylitol

Možná ho znáte i jako březový cukr. Navzdory názvu se však většinou získává z kukuřice a zeleniny. Má o 40 procent méně kalorií než cukr a patří k jeho nejzdravějším alternativám. Nezvyšuje hladinu cukru ani inzulinu v krvi, a neobsahuje fruktózu. Dokonce zlepšuje zdraví zubů a ústní dutiny. Ovšem pozor, neměli by ho jíst psi, mohou se jím otrávit.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama