reklama

Poznáte otravu z hub? Příznaky, prevence a rady!

Jak poznat a jak postupovat při otravě z hub? Sledujte příznaky!

Foto: ISIFA/Thinkstock

Houby milujeme v naší kuchyni na všechny způsoby. V Česku je sběr hub velice populární a vzhledem k tomu, že se na našem území objevuje řada prudce jedovatých druhů, dochází čas od času k otravám.

Otrava z hub s sebou přináší těžké zažívací problémy, které mohou skončit dokonce i smrtí. Jaké jsou příznaky otravy a co můžeme dělat ještě před tím, než vyhledáme lékařskou pomoc?

Jak poznat otravu z hub

Pod pojmem otrava najdeme celou řadu příznaků, které závisí na druhu, podmínkách, za kterých je sbíráme, zkonzumovaném množství a také na fyzické zdatnosti otráveného člověka. Výsledkem je dlouhodobé zvracení, jemné změny psychiky, invalidita nebo smrt.

Náš tip: Velký houbařský test. Zkuste si ho než bude pozdě

Jedovaté houby obsahují toxiny, které vyvolávají otravu i po důkladném tepelném zpracování. Pokud jste jedli v poslední době nějaké houbové dobroty, je třeba kontrolovat některé abnormality. V blízké době se mohou objevovat křeče, třes a dušnost. Dále klesá krevní tlak a hrozí otok plic nebo srdeční kolaps. Je dobré si uvědomit, že první příznaky mohou nastat okamžitě, ale také až za několik dní.

Jaké máme druhy otrav

Pravá otrava primární:

Způsobují ji druhy, které jsou po důkladném tepelném zpracování jedlé, avšak za syrova hrozí nebezpečí. Patří sem některé druhy hřibů (včetně kováře a koloděje). Vyžadují minimálně 30 minut tepelné úpravy. Problémy se projevují nepříjemnými žaludečními obtížemi, které netrvají déle jak několik hodin.

Pravá otrava sekundární:

Vzniká po konzumaci přemrzlých, starších, zapařených a špatně uskladněných hub. Jsou napadené mikroorganismy a může se v nich tvořit nebezpečný botulotoxin. Pokud nejsou plodnice napadené botulotoxinem, jsou otravy mírné a projevují se žaludečními potížemi.

Nepravá otrava primární:

Jedná se spíše o alergii na druh houby. (červená bedla, kačenka česká) Příznaky nejsou nijak vážné.

Nepravá otrava sekundární:

Způsobují ji kontaminované houby, které mají vysoký obsah těžkých kovů a sloučenin.

Pseudootrava není nebezpečná

 Jde o případ, kdy i nejedovaté hřiby špatně skladujeme, nosíme v sáčku anebo také situaci, kdy si nejsme jistí, co jsme zkonzumovali a domníváme se, že jsme byli přiotráveni. Psychicky si vyvoláme střevní potíže, které ale nejsou nijak vážné.

První pomoc při otrávení

V případě podezření na otravu z hub je nutné vyvolat zvracení, pokusit se zintenzivnit vyprazdňování střev podáním projímadel nebo černého uhlí.

Nezapomínejte na bohatý přísun vody kvůli proplachování ledvin. Zavolejte neprodleně záchrannou službu nebo se snažte postiženého dopravit co nejrychleji do nemocnice. Záchranná služba na místě zajistí vzorky jídla, pokud se do nemocnice vypravíte sami, nezapomeňte vzít požité jídlo sebou nebo alespoň zajistit vzorek zvracení.

Muchomůrka zelená = smrt

Jde o nejtěžší typ otravy, který způsobují toxiny: faloidín a amanitín. Právě tato sestava je nebezpečná. Projevy otravy faloidínem se objeví až za 12 a více hodin, díky tomu má druhý toxin, amanitín čas se vstřebat do mnoha orgánů. Pro dospělého člověka stačí sníst jen malou kávovou lžičku. Tato dávka je smrtelná. 

Čtěte také: Jak správně zpracovat houby. Vyrobte si tekuté kouření

Příznaky prvního období se objevují 1. - 4. den. Jde o prudké bolesti v celém břiše, zvracení a průjem. Velmi brzy přijde kolaps a selhání ledvin. 4. až 7. den začíná druhé období otravy. Jedinec má těžké známky selhání jater a ledvin. Takový pacient končí v kómatu, který trvá do 12. dne po požití. I když tělo bojuje a vy přežijete, zůstanou vám těžké následky v podobě postižení jater a ledvin. Úmrtnost se uvádí u 50 až 80 %.

Pověry, které vás můžou stát život

  • Jedovaté houby jsou pestře zbarvené. Není pravda. Řada smrtelně jedovatých hub má bílou nebo krémovou barvu.
  • Jedovaté houby nejsou ožírané slimáky a hmyzími larvami. Není pravda. Muchomůrka zelená je pro hmyz neškodná.
  • Jedovaté houby černají při styku se stříbrným nádobím nebo cibulí. Není pravda.
  • Dlouhé převaření či smažení zlikviduje každý jed. Není pravda. Pouze u některých. (Hřib satan)
  • Když sním otrávenou houbu a hned si nechám vypumpovat žaludek, nic se mi nestane. Není pravda. Řada zákeřných hub je známá tím, že se otrava objeví až za dlouho.
  • Jedovaté houby chutnají odporně. Není pravda. Speciálně muchomůrka zelená se považuje za smrtelnou, avšak pochoutku.
  • Co roste na pařezu, je jedlé. Není pravda. Smrtelně jedovatá Čepičatka jehličnanová vyrůstá z pařezů a spadlých stromů.

Zásady sběru hub

  • Sbírám pouze ty, které dobře znám.
  • Pokud nejsem skutečný znalec, vyhýbám se složitým rodům, kde hrozí záměna.
  • Při sebemenší pochybnosti vybraný kousek nesbírám.
  • Vyhýbám se oblastem, kde by se mohly v plodech koncentrovat nebezpečné látky. (okraje cest, skládky, zamořená území)
  • Nesbírám příliš staré kusy, v nichž začaly hnilobné procesy.
  • Nesbírám houby přemrzlé.
  • Nesbírám příliš mladé houby, u kterých nejde bezpečně poznat druh.

Jaké houby sbíráte nejraději? Troufnete si i na méně známé druhy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jsou Češi národem paštikářů. Vyzkoušejte domácí paštiku!

Soukromí na balkoně. 10 zajímavých úkrytů

S kým si užijete nejvíce sex? Řek, Němec nebo Angličan?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama