reklama

Oční lékařka: odpovědi na dotazy

Oční lékařku MUDr. Jerhotovou před týdnem zavalila hora dotazů. Nyní paní doktorka laskavě zodpověděla i ty, které nestihla vyřídit během online rozhovoru. Děkujeme!

MUDr. Eva Jerhotová, PhD., Oční klinika DuoVize

  • Jsem na jedno oko silně tupozraká. Zdravé oko mám prý vysílené a v současné době používám dioptrie +5, brýle nosím stále. Bojím se, že jednou si nebudu moci přečíst ani slabikář. Mohla byste mi nastínit, jetli je nějaká naděje, že se bude léčit i tupozrakost v dospělém věku? Děkuji

Výrazně tupozrakost zlepšit nelze, dobré je podpořit oko právnou korekcí(pokud lze vykorigovat)a zkoušet ho zatěžovat. Na Vaše lepší oko by neměla mít oční námaha nějaký zhoubný vliv, unaví ho, to ano, ale nezničí Vám vidění.

  • 8:27 | 17.6. autor: Anna Otázka: Dobrý den paní doktorko, je mi 51 let, mám brýle na čtení, L + P oko 3 dioptrie. Na levém oku, když s ním hýbu do stran a nahoru dolu, vidím černé tečky a čárky, které se pohybují. Mohla byste mi, prosím, pokud to z mého popisu bude možné, říct o jakou vadu se jedná? Děkuji za odpověď.

Pokud se pohybují, nejedná se s velkou pravděpodobností o vadu sítnice, ale jen o věkem podmíněné zákaly ve sklivci, pozor, pokud jste např. Diabetička, mohlo by to být i zakrvácení do sklivce.

  • 8:34 | 17.6. autor: teny Otázka: Dobrý den, je mi 21 let a mám klasickou krátkozrakost. Na jednom oku mám 7 dioptrií a na druhém 7,5. Bohužel mi Dioptrie stále stoupají. Uvažovala jsem o nějé oční operaci, ale slyšela jsem, že po porodu se oči většinou ještě zhorší. Mám počkat s operací až po dětech? Děkuji Ur

Progrese je u Vá naprogramována spíše geneticky a není vyloučeno,že se vada skutečně zhorší.Na našem pracovišti(www.duovize.cz) ale poskytujeme doživoní záruku na laserové operace, takže pokud to parametry rohovky dovolí, můžeme Vás v případě potřeby dolaserovat.

  • 8:40 | 17.6. autor: Dana Otázka: Paní doktorko, prosím o radu, co dělat, když celý den (7-16 hod) sedím v "kanceláři" (bez oken, jen zářivky) u PC. Mám už 2,5 dioptrie, ale večer stejně nepřečtu ani titulky novin. Pomůže nějaký přípravek, strava, ... ? Děkuji

Bohužel jen správná korekce, možná by ve Vašem případě pomohlo mít kromě pracovních brýlí ještě nějaké silnější na čtení.Můžete zkusit i oční cviky(www.ocnijoga.cz)

  • 8:40 | 17.6. autor: Maro Otázka: Dobrý den, prosím o odpověď zda laserová operace - korekci videní (mám -10 a -9 diopt., bez dalších vad) ve věku 40 let nezkomlikuje stav očí ve vztahu k dalšímu stáří. Spíš doporučíte, nebo nedoporučíte laser.operaci očí v mém případě. Děkuji za odpověď

Ve vašem věku jste na hraně, kdy je potřeba myslit již na nastupující presbyopii. Z tohoto hediska by bylo lepší pomýšlet na nelaserovou korekci oční vady metodou výměny Vaší čočky za čočku multifokální-viz. Metoda Prele na www.duovize.cz Poskytne Vám komfortní vidění do dálky i blízka zároveň jednou pro vždy, bez dalšího zhoršování.

  • 8:40 | 17.6. autor: Zuzka Otázka: Dobrý den, mám od 25 let 2 dioptrie na dálku,ale stále jsem si na brýle úplně nezvykla. Vyšla kniha o zlepšení zraku pomocí cvičení. Myslíte, že tato metoda může opravdu pomoci? Děkuji.

Jak jsem psala výše, můžete vyzkoušet oční jógu(www.ocnijoga.cz).Není vyloučeno,že část dioptrií je zapříčeněna akomod

  • 8:45 | 17.6. autor: Tereza Otázka: Dobrý den, moje kamarádka po operaci očí (krátkozrakost) špatně vidí za šera, činí jí to problém především při řízení auta. Jak často je toto po operaci obvyklé? Je opodstatněné se toho obávat?

Občas to pacienti pozorují. Záleží na metodě jakou podstoupila. Na našem pracovišti(www.duovize.cz)poskytujeme zákrok metodou NeolasikHD(high definition), který tyto následky minimalizuje, odstraňuje totiž rohovkouvou tkáň na podkladě „mapy“ Vašeho oka.

  • 9:01 | 17.6. autor: Petra Otázka: Dobrý den paní doktorko. Máme dceru, která se narodila s vrozeným šedým zákalem na pravém oku. V mé i manželově rodině se vrozená katarakta nevyskytuje, pouze ta stařecká. Dcera je 4 roky po operaci, má um. oční čočku, vidí v rámci možností, cvičíme oper. oko, denně zalepujeme to zdravé a.t.d. Chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že tuto vrozenou oční vadu "zdědí" její potomci. Děkuji za odpověď. Petra

Vrozený jednostranný šedý zákal zřejmě nebude podmíněn geneticky, píše je následkem nějakého prenatáního problému-infeke v těhotenství, apod. Pokud by jste chtěla mít jistotu, doporučuji Vám obrátit se na specializované pracoviště ve FN Motol v Praze ke genetickým testům.

  • 9:08 | 17.6. autor: MARTI Otázka: Dobrý den, mám brýle na čtení i na dálku, je mi 45 let. Na čtení mám na pravé oko 2,25 a na levé 3 dioptrie, na dálku na pravé 1 a na levé 1,75 dioptrie. Byla by i pro mě vhodná laserová operace očí? Nebo při takovýchto rozdílech je to zbytečné? Děkuji za odpověd

Naprosto ideální je pro Vás řešení pomocí výše zvýšené metody Prelex-implantace multifokální čočky(viz.www.duovize.cz).S výsledkem laserové operace by jste nebyl plně spokojen.

  • 9:25 | 17.6. autor: Mona Otázka: Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jaké bychom měli používat vitamíny, pokud více namáháme oči. Je dobrá i oční gymnastika? Co byste doporučovala lidem, co sedí celý den u počítače a nechtějí si zkazit zrak? Děkuji

Zrak si oční námahou nekazíte, oči jsou ke koukání uzpůsobeny.Můžete být samozřejmě unavenější, doporučuji režim přestávek: po cca 50min práce na PC trochu uvolnit případný akomodační spazmus střídavým zaostřováním do dálky a do blízka.Jinak by měly postačit přirozené zdroje antioxidantů v potravě.

  • 9:37 | 17.6. autor: Irena Otázka: Dobrý den, je mi 50 let, mám brýle na čtení (2diopt.) a trápí mě silné slzení očí. Po vyšetření u oční lékařky mi bylo řečeno, že nic závažného nenašla a není schopna mi pomoci. Slzení se zhoršuje venku a při větru, ale i v místnosti mě stále více obtěžuje.Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji

Určitě bych doporučovala podrobné vyšetření se zaměřením na vyloučení suchého očního zánětu,popřípadě i zeleného zákalu, může se také jednat o jeden z projevů celkového onemocnění. V přpadě potřeby se můžete obrátit i na nás (www.duovize.cz)

  • 9:41 | 17.6. autor: dustin Otázka: Mám od narození na jedné čočce zákalek a proto na oko velice špatně vidím, jakoby v silné mlze. Brýle na to nepomůžou, lze takovéto vady v dnešní době řešit operativně?

Rozhodně by se dal tento vrozený šedý zákal odoperovat, zřejmě je pokles vidění zapříčiněn také tupozrakostí, ale není vyloučeno, že by Vám oko k vidění pomáhalo. Více se dá říci až po podrobném očním vyšetření, můžete se obrátit i na nás(viz. výše)

  • 9:41 | 17.6. autor: mammina Otázka: Kolik je pravdy na tom, ze jakmile jednou zacnu pouzivat bryle(trebas jen s pulkou dioptrie), "cipernost" ocek zlenivi a ja budu odkazana na dioptrie cim dal tim silnejsi, drive ci pozdeji. Existuji cviceni, ci neco konkretniho s nemalym efektem, ktere ocim vylozene prospiva? Dekuji:-)

Tohle je dost individuální.Pokud budete pracovat převážně manuálně, budete patrně brýle na blízko potřebovat jen vyjímečně. Pokud čtete a pracujete do blízka a nebudete používat odpovídající brýle, můžete si způsobit celou řadu subjektivních potíží, včetně bolesti hlavy a chronického zánětu.Správnou korekcí oči nezleniví, naopak se vyhnete výše uvedeným problémům, můžete si pomoci i správnými podmínkami na čtení-dobrým osvětlením, apod.

  • 9:45 | 17.6. autor: hanah Otázka: Vážená paní doktorko, prosím o radu, příp. pomoc. Je mi 48 let a nedávno mi diagnostikovala moje oční lékařka suchou makulární degeneraci na obou očích. Navíc mám levé oko tupozraké a už dnes na ně moc nevidím. Žiju sama, takže bych potřebovala vědět, jakou mám perspektivu. Žádný úraz jsem neměla, ale trpím dlouhodobě úzkostně depresivní poruchou (léčím se na psychiatrii). Loni se se mnou rozvedl manžel po 28 letech manželství, takže mi bylo řečeno, že onemocnění očí mohlo být způsobeno i velkým stresem. Jím preparáty s luteinem, jiná léčba prý není možná. Poradíte mi, co dál? Jsem z toho hodně zoufalá. Předem moc děkuji.

Ráda bych Vás potěšila více, ale skutečně účinný lék na věkem podmíněnou degeneraci makuly zatím neexistuje.Určitě je dobré preventivní používání preparátů s luteinem a pravidelné kontroly vidění a očního pozadí.Jde o to zachytit včas event. Změnu formy na vlhkou a tam pak včas aplikovat nějakou účinnou léčbu.Někdy se jedná skutečně jen o náhodný nález,který nikdy nezprogreduje a nemá žádné funkční následky, může to být samozřejmě i Váš případ!

  • 9:50 | 17.6. autor: Gabriela Otázka: Dobrý den, paní doktorko,před 6lety jsem podstoupila operaci oči na soukromé klinice v Praze 4.Pro cca 11Dioptrií mi byly implantované čočky.Časové rozmezí mezi operací 1.oka a 2.oka byly 3 týdny.První oko bylo v pořádku,u druhého se mi po zákroku vytvořil šedý zákal a podstoupila jsem cca 15 min. laesserovou operaci.Do dnešního dne se mi přes oko mihají drobné částečky, je to nepříjemné . Chci se dotázat, zda to vynizí, nebo je to již trvalý problém... děkuji za odpověď

Pravděpodobně se jedná o sklivcové zákalky- nezhoubné pro vidění,ale svým způsobem otravné. Ty se věštinou z oka neodstraňují, můžou ale časem (nedá se předpovědět kdy)zmizet ze zorného pole, další možnosti viz. Otázky výše.

  • 9:51 | 17.6. autor: karl Otázka: dobrý den mám pořád vyschlé oči je nějaká pomoc?díky za odpověď. Kromě lokálních preparátů-umělých slz(Refresh, Oxyal, Optive, apod.) je dobré projít také celkové vyšetření, často se jedná o příznak spojený s nějakým celkovým autoimunním nemocněním, pak je s výhodou zaléčení zákl. onemocnění.

  • 9:54 | 17.6. autor: Andrejs Otázka: Přeji Vám hezký den, paní doktorko! Mám 4 letou dceru, která je bohužel po nás silný alergiek. Od mala se jí alergie projevuje právě v očích - oči jí slzí a neustále si je mne. V největší sezóně kapeme Opthanol apod., ovšem dcera to kapání špatně snáší a nespolupracuje, takže si myslím, že příliš "léčivého" se jí do oka stejně nedostane. Je možné oči nějakým způsobem preventivně posilovat, aby se situace zlepšovala? A můžete mi doporučit případně nějaký jiný přípravek? Předem díky moc! Určitě se na podzim objednejte na alergologii, do té doby doporučuji obecná antialergická opatření-měnit denně povlak na polštář, neotvírat v noci okno, denně mít vlasy, zkuste také třeba některý přírodní preprát na zklidnění očí-např.Omisan Baby, nemusel by tolik pálit a třeba by si ho dcera nechala aplikovat dobrovolně :-).Některý typ alerg. Zánětů ale může přímo vyžadovat lokální léčbu kortikoidy, proto se určitě nechte vyšetřit u očního lékaře.**

  • 10:00 | 17.6. autor: Eva Otázka: Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat - mám oční tlak mezi 20-22, chodím na měření 1x ročně. Čím může být zvýšený tlak způsoben a mohu ovlivnit jeho snížení? Je mi 52 let, brýle na čtení 0,5 dioptrie. Děkuji

Nemůžete to ovlivnit nijak,je o dané geneticky, drobné výkyvy souvisí i s atmosférickým tlakem , množstvím vypité tekutiny,apod. Tento tlak není nijak extrémně vysoký, pokud jste dispenzarizován(a) s podezřením na zelený zákal, doporučila bych Vám vyšetření OCT(optický koherentní tomograf) na naší klinice (www.duovize.cz).Ať s doporučením od Vašeho očního lékaře nebo bez Vám můžeme rychlým a bezbolestným vyšetřením zjistit jestli je Váš tlak skutečně patologicky vysoký nebo se jedná jen o tzv. Oční hypertenzi.

  • 10:09 | 17.6. autor: Stepan Otázka: Dobrý den, může se léčit šedý zákal jinak, než výměnou oční čočky? Děkuji.

Nemůže, zkalený obsah(přeměněný kolagen z transparentního na neprůhledný) nelze nijak „rozpustit“, operace šedého zákalu je ale dobře snášený zákrok s vynikajícími výsledky.

  • 10:12 | 17.6. autor: kvítko Otázka: Dobrý den, včera se mi udělala malinká černá tečka v bělmu oka. Co může být příčinou tohoto jevu. Zmizí to samo? Děkujiiii

Pokud bude přetrvávat, určitě se nechte vyšetřit, může se jednat o zakrvácení(zmizí jako modřina do 7 dnů) nebo opigmentový névus-ten by bylo dobré hlídat a zdokumentovat

  • 10:19 | 17.6. autor: akive Otázka: Hezký den. Paní doktorko, existuje metoda a pracoviště, které může, alespoň částečně, vyléčit sítnici poškozenou úrazem? Děkuji za odpověď.

Pokud se jedná o starý úraz, je pravděpodobné,že jsou změny na sítnici nevratné-došlo k zajizvení buněk.Na oku po úraze však můžou být k řešení jiné věci, např. Šedý zákal, který lze odoperovat a zlepšit vidění, dále je třeba pohlídat případný rozvoj zeleného zákalu.

  • 10:21 | 17.6. autor: Bob Otázka: Muj 5 lety syn ma bryle 2 dioptrie (spojky) kombinovane s 2 dioptriemi korigujicimi astigmatismus. Jsou to ve vysledky silnejsi bryle, ktere nechce nosit. Na ocni vadu jsme prisli kdyz se stavalo, ze nekdy k veceru silhal. Provadim s nim alespon ocni cviceni, dnes jiz silhani ustoupilo . Lze na ocnim oddeleni navrhnout aby pri dalsim mereni zraku (coz bude za par mesicu) nebyl korigovan astigmatismus? Slibuji si od toho, ze nova skla do bryli by nebyla tak silna a neodmital by je. Tim, ze bryle nenosil se bojim, ze mu to mohlo uskodit. Doporučovala bych Vám správně nastavené brýle opravdu nosit. Zvažte jestli není chyba v brýlích po optické stránce(kvalita očních optik u dětských brýlí se velmi liší!!), případně je možné se rozhodnout pro kontaktní čočky, každopádně astigmatismus je v tomto kritickém věku třeba PLNĚ korigovat.
  • 10:22 | 17.6. autor: Jana Otázka: Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda jsou oči s kontaktními čočkami více ohroženy slunečním zářením než oči bez nich. Kontaktní čočky nosím, ale sluneční brýle nemám moc ráda. A ještě by mne zajímalo, od kolika dioptrií může pacient nastoupit na operaci očí, která mu zrak zlepší. Děkuji za odpověď. S pozdravem Jana i admin: Odpovědět 10:23 | 17.6. autor: Hana Otázka: Dobrý den. VPMD na levém oku byla u mne diagnostikována v 58 letech (před 4 lety). Poškození sítnice je bohužel dost blízko zorného pole. Nosím brýle na dálku a čtu bez brýlí. 4 roky užívám bez přestávky vitaminové přípravky na oči (ocuvite, avilut) a zatím celkem nepociťuji žádné větší problémy s viděním. Znepokojuje mne ale prognóza tohoto onemocnění. Prosím o sdělení, zda máte nějaké nové poznatky v léčbě VPMD a případně o Vaše další doporučení ohledně léčby. Mnohokrát děkuji za odpověď. Bohužel, s VPMD, tedy degenerací sítnice se po léčebné stránce nedělá nic ńového, naprosto v pořádku je preventivní užívání preparátů s luteinem . Pokud máte stabilně dobré vidění do blízka, může se jednat spíše o menší, potenciálně neprogredující záležitost (usuzuju z těch 4 r. trvání bez progrese) admin: Odpovědět
  • 10:24 | 17.6. autor: Kohn Otázka: Dobrý den, paní doktorko, je mi 62 let a zrak mám stále celkem dobrý. Když to musí být, přečtu bez brýlí i opravdu drobounké písmo, samozřejmě nemohu tak číst dlouho. Co se týče vidění na dálku, menší hvězdičku v dvojhvězdě v "oji" Velkého vozu v poslední době už spíše jen tuším než vidím. Zdá se, že popírám tvrzení, že prací s počítačem se zrak velmi rychle zkazí, protože málokdo u počítače proseděl tolik času jako já. Používám počítač od roku 1980. Na čtení nebo práci mám troje brýle a střídám je. Snažím se vystačit si s těmi, co mají jen 1 dioptrii, jen po dlouhé práci na počítači a při špatném osvětlení si beru silnější (1,5 nebo 2 dioptrie). Reakce na to se u mých známých, mezi které patří i optometristka, velmi liší. Někdo to chválí, jiný tvrdí, že si škodím, protože oči přemáhám. Já se domnívám, že akomodaci provádějí svaly - a ty se prostě musí cvičit jako každý jiný sval. Že se mi zrak zhoršuje pomaleji, přičítám právě tomu, že oči "trénuji". Kdo má pravdu? Už tady sice podobný dotaz je, ale ne dost jasně formulovaný. Můžete poradit nějaká dobrá a účinná cvičení pro oči?

Můžete patřit k těm šťastnějším lidem, kteří skutečně mají vrozeně větší tzv. Akomodační šíři. Je naprosto v pořádku, když se řídíte svými vlastními pocity, jste výjimka,ale tak to v populaci je, že nikdo nejsme stejný jako ten druhý.Pokud nemáte používání slabších brýlí spojené s bolestmi hlavy, očí, či potížemi se čtením, tak v tom klidně pokračujte. Někdo by ale mohl při „trénování“ svalů skutečně takovými obtížemi trpět, proto to paušálně nedoporučuju. Dobré je trénovat střídání akomodace a pohledů do dálky, konvergence-přibližováním sledovaného objektu k nosu, popřípadě trojrozměrné obrázky.

  • 10:31 | 17.6. autor: maja Otázka: Dobrý den paní doktorko, tak teda ten dotaz jak zastavit přibývajícím dioptriím Mám 3 a čtvrt. Je to fakt že když se provádí cviky očima jak se píše že se můžou oči lepšit? Také moje máma má už od svých 45let glaukom vytrpěla si dost protože se ji to stále horšilo střídání kapek,operace..ted si kape a doufá, že alspon tyhle kapky nevím název budou OK a ještě bude vidět delší dobu.Je něco i na glaukom nějaké tablety na podporu oka jako vitamíny atd?Glaukom je dědičný že ano? Já už kontrolu měla 2x a zatím dobré Je mi 29 Děkuji a přeji hezký den

Cvičením nic nezkazíte, ale podstatná část vady je ve Vás geneticky naprogramovaná.Stejně jako sklon k zelenému zákalu, určitě choďte na pravidelné kontroly a v případě potřeby začněte včas také kapat. Včas zachycené onemocnění má výbornou prognózu stran kompletního zachování zrakových funkcí, víc pro to dělat nemusíte.

  • 10:37 | 17.6. autor: Chiara Otázka: Dobrý den, paní doktorko, domníváte se, že by mi pomohly nějaké speciální oční cviky a kde je najdu? Pracuji osm hodin na počítači, mám 52 roků, jsem krátkozraká 5, 5 dioptrií. levé oko mi často slzí a na čtení potřebuji 2,5 dioptrie. Děkuji za odpovědˇa přeji pěkný den.

Myslím si, že zkusit oční jógu můžete(viz.kontakty výše), zvažte překontrolování korekce, zdá se mi na počítač možná zbytečně silná. Rozhodně si dělejte přestávky a uvolněte akomodační spazmus pohledem dálka-blízko střídavě a doplňte umělé slzy

  • 10:38 | 17.6. autor: Jana Otázka: Dobrý den, paní doktorko, je mi 24 let a mám -4,75 a -5 dioptrií. Nosím kontaktní čočkyy. Poslední dobou mám pocit, že se mi čočky rychle vysušují a zanáší bez ohledu na znečištění místa, kde se pohybuji. Jsou sice určené na nepřetržité měsíční nošení, ale i přesto je musím občas vyčistit (dle mé oční lékařky je ale vše v pořádku). Jelikož mám i astigmatismus, mám často i pocit, že nevidím dostatečně ostře nebo jako kdybych šilhala. Vyzkoušela jsem i jiné čočky, obvykle se stejným výsledkem (jak vidění, tak zanášení). Dioptrické brýle nosit nemohu, protože mi nedělají dobře. Chtěla bych podstoupit operaci - cca za 4 roky. Jaké je riziko, že budu muset nosit pro změnu brýle na čtení? Existuje ještě nějaký jiný způsob než laserová operace? Kolikrát se může operace laserem podstoupit? Probíhá i po ní zhoršování zraku? Existuje i nějaká jiná efektivní neinvazivní metoda zlepšení zraku? Děkuji mnohokrát za váš čas a odpověď!**

Já bych Vám doporučovala s operací nečekat. Riziko, že si do očí s opakovanými mikrotraumaty rohovky zavlečete infekci je větší než potenciální riziko z operace.Na naší klinice (www.duovize.cz) Vám navíc poskytujeme doživotní záruku-další dioptrie Vám kdykoliv dolaserujeme, předpokládaná hloubka ostrosti je po laseru také větší než s jakoukoliv korekcí!Podstoupíte-li operaci teď, čeká Vás dalších cca.20let života bez brýlí a potom ano, budete muset používat brýle na čtení, protože se jedná o fyziologický proces stárnutí zaostřovacího aparátu.

  • 10:40 | 17.6. autor: Veronika Otázka: Dobrý den paní doktorko, je mi 22 let a mám na každém oku - 5 dioptrie, + astigmatismus. Kupuji si sylikonhydrogelove čočky, a nosím brýle. Čočky dlouho v oku nesnesu, a nepohodlí mě vždy odrazuje od další aplikace. (zkoušela jsem různé značky) Používám Refresh kapky, oči jsou i tak stále s žilkama. Moje oční lěkařka mi řekla, že má citlivost očí souvisí s mou vadou, těžko se mi s tím smiřuje, zvláště po objevení zákalků. Krerých má udajně přibývat. Jsou mi docela nepřijemné, hlavně v pravém oku, kde vidím neustále šedou tečku. Dá se s tím něco dělat? Operativně? Či jinak? Děkuji za odpověď. S přáním přijemného dne, Veronika

Stran dioptrií rzhodně zvažte laserovou operaci(viz.odpověď výše) a každopádně navrhuju dobré vyšetření sítnice, hlavně centra nejostřejšího vidění, aby se odlišil sklivcový zákalek od případné změny na sítnici, můžete se obrátit i na nás(www.duovize.cz)

  • 10:54 | 17.6. autor: JANA Otázka: DOBRÝ DEN,PANÍ DOKTORKO. JE MI 51LET. NA LEVÉ OKO NEVÍDÍM MÁM NA NĚM UTRŽENOU SITNICI. V ROCE 1995 JSEM MĚLA OPERACI PRAVÉHO OKA LASEROVOU KERATEKTOMII. DALŠÍ OPERACI PRAVÉHO OKA JSEM MĚLA V ROCE 2006 DAVALI MI NOVOU ČOČKU OD FAKO IOL ROHOVKOVÝ TUNEL,SUBTENONSKÁ ANESTEZIE ANALGOSEDACE. NA PRAVÉM OKU MÁM PROŘIDLOU SITNICI .A SHORŠUJE SE MI ZRAK NA ČTENÍ. PŘED OKEM VÍDÍM PAVUČINKY. PROSÍM VÁS DÁ SE NĚCO DĚLAT SE SITNICI A CELKOVE S OKEM. AÁM BRYLE NA DALKU A NA BLÍZKO. DĚKUJI JANA

S levým okem nelze udělat už nic, na pravé oko těžko říct, po výměně čočky by se vidění zhoršovat nemělo, takže určitě doporučuji podrobné vyšetření sítnice, pro případné odhalení změn v centru nejostřejšího vidění a možná také kontrolu rohovkové mapy, neodkládejte to.

  • 11:00 | 17.6. autor: JanaK Otázka: Dobry den, pani doktorko, Je mi 26 od 21 se mi ze dne na den zhorsilo videni na dalku a stale se to zhorsuje. Jen za posledni rok mi pribyla 1 dioptrie. Zatim jsme absolvovala jen zakladni testy na cukrovku a stitnou zlazu, ale ty jsou v poradku. Je takove zhorseni zraku normalni nebo bych mela absolovovat nejake dalsi vysetreni? Na ocnim oddeleni jsem pred 1,5 rokem pouze dostala bryle, ktere uz mi ale prestavaji stacit. Do 21 jsem zadne problemy se zrakem nemela. Dekuji Vam

Taková progrese je skutečně vyjímečná, rozhodně by bylo dobré změření délky oka ultrazvukem, a vůbec vyšetření očnice, popřípadě podrobné vyšetření oční čočky k vyloučení různých organických příčin takové progrese. Teprve pak nelze vyloučit geneticky naprogramovanou zhoršující se oční krátkozrakost., která se vyjímečně i v tomto věku může objevit.

  • 11:00 | 17.6. autor: ktk Otázka: Přeji krásný den, je mi 21 let a nosím od 10-ti let brýle, od začátku nošení brýlí mám na každé oko jiné dioptrie, které se zvyšují (v současnosti -3,25L, -3P). Máme stejný vývoj "oční vady" v rodině po matčině straně - té je 48let a už několik let musí nosit bifokální brýle a dioptrie přibývají na oboje; dědeček měl také brýle na blízko i na dálku a musel i podstoupit operaci rohovky, což mu ubralo několik dioptrií, ovšem stále musel nosit brýle. Moje otázka zní, jaký vývoj čeká mě a jestli by se tomu, aby se mi zhoršoval zrak a musela jsem nosit brýle i na blízko, dá zabránit nějakou operací (popř. jakou a v kolika letech)?? Moc děkuji, Kateřina.

Jak již řečeno výše, ideální by bylo nechat si laserem odstranit dioptrie teď, s vyhlídko na cca 25 let života bez brýlí a brýle na blízko řešit pak.S doživotní zárukou máte jistotu, že Vás na našem pracovišti kdykoliv dolaserujeme(viz.www.duovize.cz). A co se týká brýlí na čtení, už dnes měníme oční čočku za multifokální a zbavujeme pacienty brýlí na čtení, za 25let můžou být i jiné možnosti.

  • 11:09 | 17.6. autor: Jirka Otázka: Kdysi jsem si koupil brýle k posílení očního svalstva - jde o brýle s nebrůhlednými plastovými "skly" se sítí drobných dírek. Jak se díváte na jejich účinnost, jaké by měly být dírky velikosti a v jaké vzdálenosti?

Spíše než posilující brýle, umožňují tyto brýle tzv, stenopeické vidění-vidění bez dioptrií, které umožňuje právě průhled drobnými otvory.Myslím si, že to nic v oku neposiluje. Standardně je třeba aby byla vzdálenost plochy brýlí od povrchu rohovky 14mm, ale co se velikosti dírek týká, tak upřímně nevím.

  • 11:12 | 17.6. autor: Ynrec Otázka: Pani doktorko mám Dg. OD - chronická centrální retinopatie. Byl mně dáván několikrát Avastin přímo do oka, ale nic se neděje. Je mně 55 let a mám pocit v oku jako kdybych tam měl vodu. Vidím tzv. kalně. Je šance na zlepšení ?

Možná zvážit ještě nějakou celkovou terapii.Tento zánět je patrně autoimunní, takže tedy po kompletním sérologickém vyšetření lze nasadit léčbu imunosupresivy, určitě se obraťte na nějaké specializované pracoviště, např. Ve VFN Praha

  • 11:15 | 17.6. autor: Brano Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký máte názor na ortokeratologii. Je podle Vás tato metoda korekce zraku bezpečná? A jak je u nás rozšířená? Případně nevíte, kde v ČR jsou kliniky, které by tuto metodu nabízely?

Nic proti ničemu, KČ určitě lehce tvar rohovky ovlivňují, pochybuju však,že žádoucím naprogramovaným způsobema a rozhodně ne zcela nevratně. Zkuste webové stránky optometristů.

  • 11:17 | 17.6. autor: P Otázka: Asi před týdnem jsem se ráno probudil a na pravém oku, mam jako by pás šedé mlhy, přes kterou není vidět, už jsem se objednal na oční. Co to může být? Děkuji. P.

Neobjednávejte se,ale okamžitě někam vyražte!Může to být závažné onemocnění sítnice.

  • 11:21 | 17.6. autor: Ondra Otázka: Dobry den, je mi 24 let a asi pred 3 lety jsem si zacal vsimat, hlavne pri pohledu na svetle pozadi (bila zed, bily papir, obloha), takovych cernych nebo sedych tecek a utvaru, ktere se pohybuji. Byl jsem u ocni lekarky, ktera mi, myslim, rekla ze se jedna o srazeniny nebo hustsi mista tekutiny ve sklivci a predepsala mi nejake jodove kapky s tim, ze je mam zkusit brat, ale ze mozna nezaberou. Kdyz jsem je dobral, tak se muj stav nezlepsil, naopak zda se mi, ze tech artefaktu, nebo jak to nazvat, s dalsimi lety pribyva. Prvne se jednalo pouze o 1 cernou tecku s takovym svetlejsim "ocaskem", dnes uz je tech utvaru sedych nebo cernych vice. Pani dokorka mi rikala, ze se s tim nic moc delat neda, ze je mozne, ze ty artefakty zmizi samy nebo se presunou mimo stred zorneho pole, a nebudou tak napadne. Mohla byste mi poradit, jestli je moznost nejake lecby nebo operativniho zakroku? Obavam se, ze casem tech utvaru bude tolik, ze budu mit problem pres ne ostre videt, protoze v jejich blizkosti vidim mirne rozmazane. Dekuji predem za odpoved.

Jedná se o sklivcové zákaly, ve vyjímečných případech odstranitelné spolu s celým sklivcem při oční operaci v celkové anestézii. Vzhledem k Vašemu věku by mohly být i zánětlivého původu, možná se nechte ještě podrobně dovyšetřit, můžete se obrátit i na nás(www.duovize.cz)

  • 11:22 | 17.6. autor: OKsk Otázka: Dobrý den. Od kamaráda jsem získal knihu o posilování očí pomocí různých cviků. Píše se tam, že oko je sval, a proto ho můžeme posilovat. Je na tom něco pravdy a nemuhu si naopak takovými cviky spíš přitížit. Děkuji za odpověď.

Nepřitížíte si, řiďte se tím, co je Vám pohodlné. Jak už uvedeno výše, do blízka nám skutečně zaostřuje akomodační sval a někdy jeho rozpohybováním může dojít i ke změně dioptrií(uvolněním tzv. Akomodačního spazmu)

  • 11:27 | 17.6. autor: Honza Otázka: Dobrý den. Prosím o Váš názor a radu k tomuto nálezu...Foveolami kontura patrna, tlouštka neuroretiny ve fovey je cca 160um, neurotina bez edemu a cist,RPE s velkým atrofickým ložiskem juxtafoveolane. za: atrofické ložisko RPE juxtafoveolarne na OL. Bylo mi pouze řečno že asi do 5-6 let příjdu na tomto oko o zrak a že se s tím nedá nic dělat. Můj dotaz -jsou nějaké možnosti postup choroby zastavit,či zpomalit. Děkuji

Nezdá se mi, že by se jednalo o tak závažný nález, atrofie pigmentového epitelu mimo oblast nejostřejšího vidění(volně přeloženo) nemusí funkčně znamenat nic, rozhodně bych byla stran prognózy zdrženlivější.Více bych Vám řekla na základě podrobného vyšetření, pokud máte zájem, můžete se na mě obrátit(www.duovize.cz)

  • 11:29 | 17.6. autor: Leona Otázka: dobrý den, paní doktorko, ráda bych se k vám objednala, svými odpověďmi jste mne přesvědčila, že jste opravdový odborník. když se k vám objednám, za jak dlouho mne vyšetříte?moc děkuji

Děkuji :-), objednejte se na kontaktu 223 009 068, asistentka Vás bude informovat o volných termínech, a co se vyšetření týká, počítejte i s rozkapáním aspoň hodinku a půl, s tím, že v rozkapání budete trošku limitovaná-neměla by jste řídit auto a budete mít cca 2hproblémy se čtením.

  • 11:32 | 17.6. autor: Hanula Otázka: Paní doktorko, je to přibližně měsíc, co se mi v očích objevili tzv.pavoučci a šmouhy. Moje oční lékařka mě vyšetřila a řekla, že se prý buď ztratí a nebo, že si mám zvyknout, jedná se prý o zákaly ve sklivci. Dá se to nějak léčit, nebo alespoň zastavit, když mi to vadí při čtení a práci na počítači. Je mi 60 let. Děkuji.

Jak už jsem odpovídala výše, existují skutečně omezené možnosti něco se sklivcovými zákaly udělat, někdy přestanou obtěžovat spontánně v krátké době.

  • 11:51 | 17.6. autor: sm Otázka: Dobrý den, je mi 43 let. Brýle zatím nenosím, přestože jsem mírně krátkozraká (1/2 a 3/4 dioptrie). Za posledního půl roku se mi zhoršil zrak nablízko. Vidím mírně zakaleně, neustále mě řežou a pálí oči, často je mám zakalené a zarudlé. Kvůli pocitu, jako by mi oči vysychaly, jsem si kapala oční kapky na přírodní bázi, ale bez efektu. Oči jsem zatěžovala studiem a teď navíc nočními službami 2x v týdnu. V rodině máme šedý zákal. Na kontrole ale byl nitrooční tlak v pořádku. Oční lékařka konstatovala zánět, ale předepsané kapky nepomohly. Navíc mám pylovou alergii a mírnou anémii. Žádám Vás o doporučení, jak postupovat v diagnostice či léčbě. Předem děkuji za odpověd.

Bylo by dobré se pravdu podrobně podívat na refrakci(dioptrie) a případně předepsat brýle. Pak se teprve můžeme zaměřit na další příčiny, špatná korekce může být nejjednodušší odstranitelnou příčinou. Určitě lze udělat spoj stěry a zjistit konkrétního původce zánětu, včetně „moderních“ chlamydií a nakonec zkusit aspoň přechodně symtomatickou-obecně protizánětlivou léčbu, např. Kortikoidy.

  • 11:51 | 17.6. autor: Naďa Otázka: Dobrý den,léčím se na glaukom-kapky COSOPT a Xalatan-na levém oku jsem dva roky po opraci sítnice,část sítnice mi chybí.V červenci jdu na OCT s pravým okem kde je nález-cituji:Katarakta,BKuč.12volný,na f.ERM,foldovaná makula,AS.Prosím o odpověď,zda bude opět potřeba operace sítnice na pravém oku.Děkuji.

Já bych se řídila hlavně viděním do blízka a případnými deformacemi a také progresí. Pokud se subjektivně zhoršujte je operace nutná, pokud ne vyčkala bych, není vyloučena spontánní involuce(zánik). Také případně doporučuji vyšetření na našem OCT Cirrus-získané výsedky jsou skutečně přehledné a vyšetření u nás rychlé, bez rozkapání!(viz. Www.duovize.cz)

  • 12:03 | 17.6. autor: Jan Otázka: Hezký den-mám dotaz užíval jsem kapky do očíCarteol LP 2% ted jsem v lékarně bez upozornění obdržel jiné a to Arteoptic 2% -jsou schodné??Děkuji.

  • 12:06 | 17.6. autor: Verča Otázka: Dobrý den paní doktorko,chci se zeptat na váš názor. Je mi 34, od 16 mám RS (nyní 10 let bez atak), která se projevila zejména opakovanými záněty očního nervu. Zůstaly mi zjizvění, dioptrie -5, nosím kontaktní čočky. Ráda bych svou krátkozrakost řešila laserovou operací, ale můj oční lékař mi to vzhledem k prodělaným zánětům a následkům nedoporučil. Jaký je Váš názor? Vím, že je to těžké posoudit takto na dálku...Děkuji.

U nás na klinice(www.duovize.cz) jsme operovali více pacientů s RS v remisi, dokonce i po zánětu optiku. Nám záleží na vyjádření neurologa-operace je jen v lokální kapičkové anestézii, představuje tedy minimální zátěž pro organismus a Vaše spokojenost s dosaženým výsledkem Vám naopak může výrazně zvýšit kvalitu života!

  • 12:06 | 17.6. autor: Míra Otázka: Dobrý den, před třemi lety jsem letěla letadlem a při startu a přistání jsem mela mravenčení kolem očí a pak silný tlak v očích. Byl to pocit jako by měly vypadnout, úpěnlivá bolest hlavy a nesnesla jsem světlo (musela jsem mít stále sluneční brýle). Bolest hlavy se ztratila, ale od té doby mi vadí sluce a prudké světlo. Někdy mam v noci dvojí vidění. Při vyšetření na očním mi nic nenašli. V poslední době pozoruji zhoršení zraku,brýle nenosim. Děkuji za odpověď.

Nemůžu Vám jednoduše odpovědět, rozhodně to nepovažuji za dořešené a doporučuji skutečně podrobné oční vyšetření, popřípadě se obraťte i na nás(www.duovize.cz)

  • 12:09 | 17.6. autor: Gabča Otázka: Dobrý den, můj přítel má problém se zákalky, které se mu tvoří na sítnici. Obešli jsme už spousty očních lékařů a ty nám řekli, že se s tím nedá nic moc dělat.....přítel si přečetl, že by se to dočasně mohlo vyléčit operací a to vysátí sklivce...nemohla by jste nám poradit, co s tím....kupujeme různé kapky do očí, vitamíny, kvalitní sluneční brýle, ale stále říká, že se mu to zhoršuje...vadí mu to při řízení při práci....mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne Pokud je to skutečně tak obtěžující, může odsátí sklivce na vlastní riziko podstoupit, závisí to na jeho motivaci, ale problém by se odsátím sklivce skutečně vyřešil.Z takové indikace ovšem operaci ani nehradí zdravotní pojišťovna, tak to vše ještě zvažte.
  • 12:11 | 17.6. autor: jfk Otázka: Dobrý den, je mi 29 let a už od malička (6 let) mam brýle. Pokaždé kdyz si necham udelat nove, tak zhruba 1/2 roku vidim relativne dobre a pak se mi to zase zhorsi o rekneme nakou jednu dioptrii. Pripada mi, ze nema smysl si delat nove bryle, kdyz za pul roku stejne vidim spatne a akorat se mi zvetsuji dioptrie (ted mam -4D). Kdyz uz se mi zhorsi ostrost videni priblizne o tu dioptrii, tak se to dale nezhorsuje, ale -1D je na rizeni auta dost. Je mozne s tim neco delat? Laserova operace asi nema smysl, ze? Nebo nejake cviceni? Ocni lekar mi vzdy jen predepise vyssi dioptrie Jak už jsem zmínila, operaci Vám klidně provedeme a s námi garantovanou doživotní zárukou Vám vadu kdykoliv laserem doopravím, co nám tloušťka rohovky dovolí. Zkuste www.duovize.cz
  • 12:13 | 17.6. autor: Lubor Otázka: Dobrý den, slyšel jsem o čočce, která zachytává near UV záření. jak se jmenuje, kolik stojí a mohu si ji nechat implantovat, když jdu na operaci šedého zákalu? Děkuji za odpověď. Na našem pracovišti jí dáváme standardně,bez doplatku, je to tzv. žlutá čočka (viz.www.duovize.cz), někde si na ní nechávají připlácet.
  • 12:13 | 17.6. autor: Deni Otázka: Dobrý den, jsem po laserové operaci očí. Zrak se mi od té doby zhoršil, ale zatím nemusím řídit s brýlemi, přečtu 3. řádek odspoda. Chci se zeptat, zda je tato operace, nebo by mohla být, indikací k císařskému řezu? Mé známé, která byla také na této operaci s 12ti dioptriema a viděla úplně perfektně, se po porodu oči vrátily zpět na 9 dioptrií, za což bych byla velice nerada, ač jsem měla dioptrie pouze 3. Mockrát děkuji za odpověď. Záleží na tloušťce rohovky, měla by být dostatečná,ale možná by Vám na Vašem pracovišti mohli udělat rohovkou mapu, jestli nehrozí ektázie-vyklenutí rohovky.Pokud ne a máte v pořádku sítnici, kontraindikací k přirozenému porodu to není.Progrese je možná, ale nemusíte jí řešit dopředu, dochází k ní v 10-15% a ne hned v plném rozsahu.
  • 12:22 | 17.6. autor: Milan Otázka: Dobrý den, asi rok mě trápí zánět v pravém oku.Vystřídal jsem různé kapky a masti (Maxitron,Tobradex), ale vždy asi po dvou měsíční odmlce se zánět vrátil. Nyní mažu obě oči Ophthalmo-framykoinem po výtěru obvodním lékařem, ve kterém byl zlatý stafylokok. Po týdnu užívání mám oči rudé obě(hlavně ráno). Prosím o radu. Děkuji Bohžel chronický zánět může být někdy takto úporný.Možná by bylo načase zkusit protizánětlivou neantibiotickou léčbu a předejít tak vytvoření rezistentních zárodků v oku.Např. Ocuflash, Fucithalmic, Ocuvis, apod. A opět připomínám, zkontrolovat dioptrie.
  • 12:23 | 17.6. autor: Mimika Otázka: Dobrý den, dříve jsem chodila na kontrolu do oční ambulance 1x za čtvrt roku a 2x za rok na kontrolu přes počítač, měla jsem diagnostikován náběh na zelený či šedý zákal. Později se kontroly umenšovaly ikdyž se stav na jednom oku zhoršoval. Dnes má přijít, jen když jsou velké problémy. Nosím brýle na dálku 1 dioptrii a na blízko 2,5-3,5 dioptrie. Pře pravým okem často vidím černou tečku. Při kkontrole mi bylo řečeno, že je to stále stejné. můžete mi poradit co stím. denně pracuji na počítači víc jak 8 hodin. Děkuji Mimika Námaha na počítači s problémem nesouvisí, nevyvolává ho, ani nezhoršuje a s podezřením na zelený zákal také nesouvisí. Opět se jedná nejspíše o sklivcový zákalek(v gelové hmotě před sítnicí)-otravný,ale neohrožující vidění.Na druhou stranu se nedá nijak vyléčit-viz. Odovědi u sklivc. zákalků
  • 12:25 | 17.6. autor: Alča Otázka: Dobrý den, je mi 54 let po vyšetření očního pozadí mi bylo řečeno, že je vše v pořádku, ve zprávě kterou jsem dostala, ale bylo napsáno,že tam mám zelené a šedé zákaly ,tak tomu nějak nerozumím.Děkuji Možná počínající šedý zákal by nic vážného neznamenal, i když jste s tím mohla být také obeznámena. Zelený mě zaráží, nechte si to dovysvělit nebo se obraťte na dalšího očního lékaře.
  • 12:25 | 17.6. autor: ala Otázka: Dobrý den, paní doktorko. Můžete mi prosím poradit nějakou vhodnou péči o oči namáhané prací u PC. Večer mám oči dosti unavené, mám na mysli nějaké kapky a vitamíny na oči. Je mi 47 let, brýle nenosím. Děkuji.
  • 12:26 | 17.6. autor: jana Otázka: Dobrý den! Mám starost o svého přítele (jako skoro žádný chlap nechce jít k lékaři, protože ho problém nebolí). Jenže... Na oku se mu udělala "bublinka", nevím, jak to jinak nazvat. Asi 3x2 milimetry velká vypouklinka přímo na bělmu. O co se může jednat a jak rychle ho mám k lékaři hnát? Moc děkuji a hezký den Patrně nezhoubná cystička, dala by se lehce „vypustit“ a pak by patrně definitivně zanikla, může i mechanicky vadit, lépe jí odstranit co nejdříve(ambulantně, jen v nakapání)
  • 12:27 | 17.6. autor: peta1 Otázka: Nosim kontaktni cocky pres 10let a jiz 4rokem jednou za rok,se mi dioptrie zvisuje o pulku,jsem kratkozraka,ma dr.rika ze na operaci jit muzu tehdy kdyz 2roky budu mit dipo.stejne.Mam na prave oko 3 a na leve 3,5.Dekuji Klidně absolvujte operaci už teď, na naší klinice máte záruku,že Vás při zhoršení dolaserujeme, viz. Www.duovize.cz
  • 12:27 | 17.6. autor: Jana Otázka: Dobrý den, asi rok mě trápí okraje očních víček - jsou zarudlé, oteklé, svědí. Oční lékaři mi předepisují mastičky s kortikojdy, které pomáhají jen v době používání. Poté se vše vrátí do původního stavu, někdy o horšího. Navštívíla jsem i kožní lékařku, ale ta mi odmítla cokoliv napsat vzhledem k tomu, že je to blízko očí. Alergoložka vyloučila alergie. Kompletně jsem vyměnila kosmetiku. Vše bezvýsledně. Pokud mi poracíte co s tím, budu velice ráda. Děkuji a přeji hezký den. Doporučila bych čištění víček běžně dostupným prostředkem Blefagel a cílenou antibiotickou léčbu na základě stěrů z okrajů víček, případně i celkými antibiotiky.**
  • 12:28 | 17.6. autor: ala Otázka: Dobrý den, paní doktorko. Můžete mi prosím poradit nějakou vhodnou péči o oči namáhané prací u PC. Večer mám oči dosti unavené, mám na mysli nějaké kapky a vitamíny na oči. Je mi 47 let, brýle nenosím. Děkuji.

Možná brýle pořebujete, nechte se překontrolovat a vyzkušejte také umělé slzy(Oxyal, Refresh gtt.), popřípadě „přírodní“ kapičky Visial, ale rozhodně neodkládejte oční vyšetření.

  • 12:33 | 17.6. autor: Janka Otázka: Dobrý den paní doktorko, mám dotaz, zda po laserové operaci krátkozrakosti je odstranění dioptrií trvalé nebo se může časem zrak opět zhoršovat, např. po porodu ? Dá se jednou operací odstranit i 7 dioptrií, aniž bych musela nosit brýle? Moc děkuji za odpověď.

Mohli bychom při dostatečné tloušťce rohovky odstranit i 7dioptrií, pokud se Vám dioptrie zhorší(cca v 15%), máte na naší klinice zaručen další zákrok zdrama, závisí ovšem na tloušťce rohovky.Pokud máte zájem, obraťte se na nás, kontakt na www.duovize.cz

  • 12:42 | 17.6. autor: Dana Otázka: Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Byla jsem před půl rokem na operaci očí - multifokální čočky na obou očích. Po této operaci cca za 3 měsíce mi byl operován astigmatismus na levém oku. Zrak se mi na levém oku nezlepšil, ale vidím hůře stále jako v mlze. Na počítač, který používám k práci celý den, musím nosit brýle, které jsem nosit nechtěla a kvůli tomu jsem drahou operaci podstoiupila. Lékaři stále tvrdí, že oko není zahojené, /je suché/- podstoupila jsem i ucpání jednoho slzného kanálku, tato situace může podle lékařů trvat i rok a pak budou prý řešit dioptrické vady, které mi na levém oku ještě zůstaly. Původně se astigmatismus měl řešit naříznutím rohovky /operace levnější/a po té mi bylo sděleno, že laserem, který je k oku šetrnější. Později jsem se dočetla, že laser mohl ještě více ovlivnit suchost oka. Prosím o váš názor a přídadné řešení. Moc Vám děkuji a přeji hezký den. Dana

Záleží na tom jestli vidění kolísá přes den, pak by se mohlo jednat o porušení slzného filmu, které se skutečně laserem ještě zhoršuje. Pokud ale nepomáhají zvlhčující kapky, je celá řada jiných příčin špatného vidění od rohovky po sítnici, pokud by jste potřebovala konzultaci, zvažte obrátit se na nás přes www.duvize.cz admin: Odpovědět 12:45 | 17.6. autor: Sisi Otázka: Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jestli má smysl laserová operace, když mám dioptrie -3,75, k tomu nějaký cilindr(nevím přesně kolik) a od narození astigmatismus(je mi 41). V poslední době se mi v levém oku přímo na bělmu dělá jakoby pupínek,který dost překáží a oko pak bolí. Občas se i ztratí. Ráda bych věděla co to je a co se s tím dá dělat. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Na bělmu máte patrně spoj. Cystu, ta by se snad dala lehce protrhnutím odstranit. Co se operace týká, pokud nejste vyloženě outdoorově zaměřená, měli bychom v indikaci myslet na blížící se presbyopii, potřeba brýlí do blízka(viz. Výše).Tím pádem buď nastavit laserem jedno oko na 0 dioptrií a druhé na-0,75D a nebo si rovnou nechat udělat refrační výměnu čočky-viz. Prelex na www.duovize.cz Ta vyřeší problémy s viděním jednou pro vždy.

  • 12:47 | 17.6. autor: marti Otázka: Dobry den, casto me po ranu boli oci, jsou velmi citlive na svetlo. Behem dne me postupne bolet prestavaji. Spim dostatecne dlouho. Pred sluncem se chranim slunecnimi brylemi. Prestala jsem uplne nosit ocni cocky a problem pretrvava dalsi 2 mesice. Ocni lekarka mi rekla, ze je to z prace na pocitaci a ze si mam koupit jakekoli bezne prodavane kapky na unavene oci. Na pocitaci vsak pracuji jen 4 hodiny denne. Dekuji za odpoved. Světloplachost je věšinou známkou poškrábání nebo zánětu rohovky, určitě se nechte ještě zkontrolovat, normální to není.
  • 12:54 | 17.6. autor: Mirek Otázka: Dobrý den, nosím někdy diop. jednodenní čočky,dioptricky je to super, ale asi po 8mi hod. nošení mne dost svědí nebo pálí /ne moc/ oči.Dá se to zmírnit nějakým prostředkém na př. kapkami? Děkuji za radu. Přes KČ se bohužel nedají kapat běžná lokální antihistaminika proti svědění.Pokud se jedná o skutečnou alergii, pak je navíc nošení KČ v akutním stádiu nevhodné. Můžete zkusit aspoň zvlhčující kapky bez konzervantů-např. Refresh, ale jinak zvolte KČ z jiného materiálu, od jiného výrobce.
  • 12:54 | 17.6. autor: Milan Otázka: Dobrý den, je možno oční jogou odstranit nebo zmírnit krátkozrakost. děkuji za odpověd Milan Odstraníte akomodační spazmus a tím někdy i falešně vyšší naměřené dioptrie, nic proti ničemu. admin: Odpovědět 12:59 | 17.6. autor: romario Otázka: Dobry den pani doktorko , praskaji mi zilky v pravem oku, hlavne pri jizde autem. oko je zarudle a citlive. pomuze mi Phtalmo-evercil ale jen na chvili. co stim dale? Dekuji Nechte se kompletně vyšetřit u očního lékaře-proč na jednom oku?Může tam být dioptrická vada, zánět nebo oční tlak a řada jiných problémů.
  • 13:02 | 17.6. autor: Jitka Otázka: Dobrý den, ve svých 3 letech jsem prodělala toxokarozu a toxoplasmozu pravého oka. Přeléčili mě až v 6 nějakými speciálními americkými léky a hormony (bohužel svoji kartu jsem nikdy neviděla a rodiče si již názvy nepamatují). Mám porušené místo nejostřejšího vidění a od těch 6 let vidím spíše mlhavé obrysy. Je mi 24, již jsem si za tu dobu zvykla, ale je to stále konkrétní omezení. Po celou tu dobu si přeji, aby někdo vynalezl "zázrak" a šlo to napravit. Chtěla jsem se tedy informovat, zda nevíte o nějaké léčbě, operaci apod. u nás či ve světě, které by mi byly nápomocné? Děkuji za odpověď. Místo už je patrně zajizvené a metoda jak implantovat do sítnice nové živé buňky je zatím ve stádiu vědeckých výzkumů, tak snad někdy v budoucnu.
  • 3:07 | 17.6. autor: Lea Otázka: Dobrý den, opakovaně se mi vrací zánět rohovky. Přeléčení trvá pomocí mastí a kapek s kortikoidy a rozkapáváním oka Atropinem. Používané kapky však zvyšují můj glaukom, nyní naměřena hodnota 36. Je mi 46 let a bojím se, že brzy oslepnu. Je nějaký způsob, jak předcházet zánětům očí? Takový tlak je skutečně vysoký a mohl by způsobit nenapravitelné změny. Patrně jste sledovaná v nějakém specializovaném centru, pokud ne, obraťte se např. Na oční kliniku VFN, rohovkovou ambulanci, tam by Vám provedli potřebná vyšetření k zjištění příčiny onemocnění a tím i kauzální léčby.
  • 13:17 | 17.6. autor: ola Otázka: Šedý zákal - vrozený Dobrý den, mám vrozený viditelný šedý zákal (asi 2 mm)na jednom z očí, má oční lékařka nevidí nutné ho odstranit, což mě těší neb nechci zbytečně trápit organismus narkózou, brýle nosit nemusím. Nicméně se táži, nemůže se zákal s věkem zhoršit? Oko se zákalem mám znatelně menší, dobře na něj nevidím, lze se operací zbavit tohoto (i když malého) handicapu? Je zákrok vždy " k lepšímu"? Děkuji moc za radu. Patrně bych se do zákroku nenutila, pokud Vám zákal nepřekáží ve vidění. Na druhou stranu, pokud je tam nějaká šance, že by se oko mohlo více zapojit do vidění, není operace šedého zákalu žádná zátěž pro organismus. Má svá rizika, jako každá operace, ale provádí se jen v místním znecitlivění kapičkama a ambulantně.
  • 13:22 | 17.6. autor: klára Otázka: Hezký den, paní doktorko, proč si myslíte, že je vaše klinika lepší, než ostatní? Rozhoduji se, kam jít, tak mne zajímá váš n-ázor. děkuji Myslím si, že je to o přístupu k pacientům. Jsme možná dražší než některá jiná zařízení,ale k pacientovi přistupujeme individuálně, rozhodujeme se na základě důkladného vyšetření a snažíme se doporučit to optimální. Navíc má naše lékařské vedení s laserovými operacemi nejdelší zkušenost v ČR-17 let.
  • 13:22 | 17.6. autor: regina Otázka: vážená paní doktorko jen malou radu, +6D na obou očích, astigmaticmus,tupozrakost L oka-nic jín nepřečtu, mám diplopii 2x v dětství po operaci pro šilhání, okluzor a cvičení bez efektu, pamatuji si že jsem nikdy neviděla to co ostatní děti v těch mašinkách . nyní šilhám zase neudržím oční kontakt , hodně mě to traumatizuje vzhlkedem k mé práci Hodně mě oči bolí a každé ráno mám potíže je pro bolest otevřít . je mi 54 let. asi se s tím nedá moc dělat? děkuji.
  • 13:26 | 17.6. autor: regina Otázka: vážená paní doktorko jen malou radu, +6D na obou očích, astigmaticmus,tupozrakost L oka-nic jín nepřečtu, mám diplopii 2x v dětství po operaci pro šilhání, okluzor a cvičení bez efektu, pamatuji si že jsem nikdy neviděla to co ostatní děti v těch mašinkách . nyní šilhám zase neudržím oční kontakt , hodně mě to traumatizuje vzhlkedem k mé práci Hodně mě oči bolí a každé ráno mám potíže je pro bolest otevřít . je mi 54 let. asi se s tím nedá moc dělat? děkuji. Pokud máte diplopii a nemáte prostorové vidění, určitě by stálo za to prozkumat operační možnosti.Pokud seženete staré zprávy, kontaktujte nás na www.duovize.cz, můžeme se pokusit na základě vyšetření něco vymyslet.
  • 13:26 | 17.6. autor: Věra Otázka: Jak dlouho se léčí oko po operaci sítnice, v sítnici plyn, který se vstřebáva. Za kolik týdnů by se mělo vidět ostře a číst písmena. Děkuji Záleží na základním onemocnění, plyn sám o sobě, který překáží vidění, se vstřebá nejpozději do 2týdnů.
  • 13:27 | 17.6. autor: yaru Otázka: Dobrý den, byla jsem, laicky řečeno, na "světýlkách" a ve výsledku se ukázalo, že nevidím do vyšších "pater" . Mohla by operace očních víček tento výsledek změnit? Snad je dotaz srozumitelný....děkuji. Je to dost pravděpodobné, některý typ výpadu zorného pol je skutečně pro blefarochalázu typický.
  • 13:30 | 17.6. autor: Yennka Otázka: Dobrý den. Mám -7 dioptrie na obou očích, je mi 45 let. Přiklonila byste se k laserové operaci nebo k operaci-výměny čoček, kde by se vyřešila krátkozrakost i do budoucna šedý zákal (na jednom oku by prý jakýsi zárodek začínajícího zákalu mohl být). Děkuji za odpověď. Rozhodně refrakční výměnu čočky za multifokální, s laserovým zákrokem by jste skutečně teď již nebyla spokojena.
  • 13:34 | 17.6. autor: jirun Otázka: Dobrý den, chtěl bych se optat na vadu, kterou mi před rokem a půl zjistila pí. doktorka. Trpím na jedno oko krátkozrakosti a to 1,5 dioptrie. Je mi 34 let. Pí. doktorka při kontrole zjistila,že se mi rozpadá pigment v sítnici. Bohužel nic konkrétního mi neřekla, krom toho, že si musím kapat kapky do oka abych neoslepl a že musím chodit čtyřikrát ročně na kontrolu. Můžete mi prosím říct jak se tato vada jmenuje a co je v dnešní době možného s touto vadou dělat krom kapání kapek do oka? Děkuji Jiří Pochybuji, že by Vám na sítnicové onemocnění pomohly jakékoliv kapky, bohužel mám takto příliš málo informací, ozvěte se s nějakými podrobnostmi na [email protected]ě výměnu čočky za multifokální, s laserovou operací by jste skutečně nebyla spokojená.
  • 13:34 | 17.6. autor: sisi Otázka: Dobrý den, zvažuji operačně odstranění krátkozrakosti a zbavení se brýlí..na levém oku mám -3,25D na pravém -2,15D..jsem po jednom dítěti, další plánujeme tak za 2roky..myslíte, že mám počkat až po dětech? jestli to má vliv..pracuji v kanceláři u PC při umělém osvětlení, takže oči jsou namáhané více, zrak se mi víc zhoršil v těhotenství po 4letech práce..myslíte, že má těhotenství vliv na zhoršení zraku? spíš si myslím, že po 4leté práci se to s těhotenstvím sešlo.. děkuji za odpověď, hezký den! Těhotenství má vliv na přechodné změny dioptrií, pokud je to geneticky pomíněné, tak i následně trvalé zhoršení dioptrií.Je to tak v 15% případů.Pokud ale absolvujete laserový zákrok na naší klinice Duovize(www.duovize.cz), získáte doživotní záruku a při každém zhoršení vady, pokud to tloušťka rohovky dovolí, Vám dioptrie již bezplatně dolaserujeme.
  • 13:36 | 17.6. autor: Hana Otázka: Dobrý den, mám zvýšený výskyt zákalků v sklivci. Někdy kvůli tomu mám i problémy se čtením, či prací na PC. Dá se s tím něco dělat? Děkuji za odpověď. Vyhledejte si prosím odpověď u podobných dotazů
  • 13:40 | 17.6. autor: VS Otázka: Dobrý den. Jak dle Vašeho názoru souvisí nemoci očí (zákaly, odchlípení sítnice) se záněty dutin, nebo středního ucha, popřípadě blokádou krční páteře Souvisí, ale ne s odchlípením sítnice.Spíše jen v rámci společného jmenovatele, tzv. Vasospazmů(nedostatečné prokrvení periferie) , které někdy zapříčiní vznik tzv. Normotenzního glaukomu, při kterém je normální oční tlak,ale na základě špatné cévní výživy přesto ubývají nervová vlákna.Léčí se obdobně jako normální prostý glaukom
  • 13:43 | 17.6. autor: luděk Otázka: paní doktorko, jak poznám, že nabízená čočka je kvalitní? ceny se na různých pracovištích liší, takže nevím, zda platí čím dražší, tím kvalitnější? mám šedý zákal a chystám se na operaci. děkuji vám Máte pravdu, cenově se pracoviště skutečně liší a to co máte někde s velkým doplatkem, získáte jinde jako standard. Na našem pracovišti používáme velmi kvalitní čočky americké firmy Alcon, monofokální bez doplatku a pokud by jste si měla na něco doplácet, doporučila bych Vám čočku multifokální-nemusela by jste nosit vůbec brýle(viz.www.duovize.cz - operace katarakty)
  • 13:45 | 17.6. autor: stohol Otázka: Dobrý den, paní doktorko, vím, že na dálku nejde můj problém vyřešit, ale jen bych rád věděl, co by to mohlo asi být. Přímo na hraně horního víčka se mi objevila malá jakoby průhledná (vodnatá) bulka, která zatím nepřekáží, ale je již viditelná, nesvědí,nebolí, jen se vytvořila. Děkuji. Může se jednat o částečně organizovaný zánět na mazové žlázce, dalo by se to lehce ambulantně odstranit.
  • 13:53 | 17.6. autor: Petr Rousek Otázka: Dobrý den, můj syn se narodil na 25 tt. Je silně krátkozraký, šilhá a má horizontální nystagmus. Rád bych se zeptal, zda lze tyto vady řešit operativně a v jakém věku je vhodné operaci absolvovat. Děkuji za odpověď Vzhledem k operaci záleží na velikosti nystagmu-oko musí být aspoň částečně nehybné a na případných dalších morfologických změnách oka-větší či menší rohovka, apod.Operujeme děti (www.duovize.cz), které jsou schopny určité spolupráce, pokud by jsme například dokázali vůbec udělat rohocvkový topogram, dalo by se o tom uvažovat.Rozhodně doporučuji jako operatéra Dr.Hycla, který má s operacemi dioptrických vad včetně u dětí bohaté (17tileté)zkušenosti. jn:
  • 14:06 | 17.6. autor: Petra Otázka: Dobrý den, paní doktorko. Mám problémy se zákalky sklivce, cca 3 měsíce si kapu do očí jodid draselný 2%. Mám dojem, že se stav moc nelepší. Chci se zeptat, zda existuje jiná metoda, kterou bych se zákalků zbavila?? Více je napsáno výše, možnosti jsou:spontánní ústup potíží(nelze říct kdy) , rozbití většího zákalku na menší USG, v případě velkých obtíží a eminentního zájmu i odstranění celého sklivce a jeho nahrazení čirou tekutinou běhěm oční operace v celkové anestézii, se všemi riziky jaké nitrooční operace může mít
  • 14:13 | 17.6. autor: sarah Otázka: dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde má ordinaci paní doktorka, kdybych jí chtěla navštívit? mám poruchu zraku a vidím na 20%. předem děkují za odpověd. prosímnapište mi na mejl. děkují sarah Vyhledejte si nás prosím na www.duovize.cz
  • 14:17 | 17.6. autor: Iva Otázka: Dobry den,prosila bych poradit,zda mam otevrene kapky xalatan uchovavat v lednicce,kdyz je teplota v mistnosti kolem 30 stupnuC.Dekuji. Standardně lze uchovávat do 24st.C, takže radši do té ledničky.
  • 14:20 | 17.6. autor: Veronika Otázka: Je mi 15 let a mám na jednom oku 3,0 dioptrií a na druhém 3,2 dioptrií, brýle mám na dálku. Je to v mém věku normální? Děkuji za odpověď. Není to vyjímečné, asi jste to zdědila v genech a stejně tak se nedá říct, zda bude vada už teď stabilní nebo se bude zhoršovat, i to je nějakým způsobem naprogramováno.
  • 14:21 | 17.6. autor: Josef Otázka: Hezký den paní doktorko.Můj dotaz je jednoduchý.Během dne se mi několikrát za den při soustředěném pohledu "Kříží oči" i přes to že si na to dávám pozor.Moc děkuji. Může se jednat o nějakou drobnou plusovou vadu, která vede při pohledu do blízka k přehnanému zapojení očních svalů a k hyperkonvergenci, zkuste se nechat vyšetřit optometristou .
  • 14:22 | 17.6. autor: Bertík Otázka: Ahoj paní doktorko, je mě 42 let a začínám hůře vidět na dálku (nepřečtu na televizi úhlopříčky 72 cm ze 2 metrů malé tituly na obrazovce) a taktéž v nočních hodinách při jízdě autem je to s viděním do dálky horší. Navíc pro lepší vidění objektů musím "mžourat" a začínají se mě rozostřovat obrysy postav v dálce apod. Na blízko (noviny, obrazovka počítače) je to v pořádku. Dosud jsem žádné brýle nepotřeboval a u očního lékaře nebyl. Pomůžou jenom dioptrické brýle, nebo i nějaká oční operace? Co s tím dál? Děkuji za odpověď. Nashledanou Bertík Do laseru bych se už nepouštěla, pokud nechcete nosit brýle byla by tu možnost jednou pro vždy vyřešit nošení brýlí (časem i na čtení) refrakční výměnou čočky(viz. Prelex na www.duovize.cz)
  • 14:31 | 17.6. autor: Jitka Otázka: Dobrý den, nosím brýle již druhým rokem,se zrakem jsem měla potíže již od mládí.Je mi 32 let a má lekařka usoudila, že mám astigmatismus.Vidím lépe na levé oko a hůře na pravé.Každý rok mi dává vyšší korekci.Nevím co s tím dělat? Ptala jsem se jí na operaci ,bylo mi řečeno, že na operaci bych jít mohla, ale brýlí na dálku bych se nezbavila. Teď mám čtyři dioptrie a to ještě není plná korekce. Nemůže mi ji dát celou.Neoslepnu?! Děkuji za radu. S pozdravem Jitka. Zkuste se k nám objednat na oční vyšetření(www.duovize.cz), určité množství dioptrií lze korigovat laserem,ale jsou i jiné možnosti.Navíc by bylo dobré na základě rohovkové mapy ověřit, jestli nemáte nebezpečné degenerativní onemocnění rohovky-keratokonus.I tam je včasný chirurgický zákrok výhodou!
  • 14:38 | 17.6. autor: margot Otázka: Dobrý den, zhoršil se mi zrak na dálku, brýle mi zatím lékař nepředepsal, že je zatím nevyužiji. Mívám dost unavené oči, pálí mě, slzí, lítávají mně přes oči pavučinky, někdy se mi zatočí hlava a na chvili vidím mlhu před očima. Může to být díky tomu zhoršenému zraku nebo to může mít i jinou příčinu a co by jste mi poradila? Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den :-). Opět bych zdůraznila nutnost korekce a to i přesto,že se Vám nebude zdát ze začátku příjemná nebo nutná k dobrému vidění.. Pak k tomu jsou zřejmě připojené tzv. Funkční problémy-s prokrvením sítnice, možná podmíněné chybným postavením krční páteře-zvažte i návštěvu neurologa a rehabilitaci.A samozřejmě podrobné oční vyšetření, včetně kontroly nitroočního tlaku
  • 14:42 | 17.6. autor: Vlaďka Otázka: Pěkný den, paní doktorko, můj 13letý syn má na obě oči -2,00 + cyl. Brýle moc nechce (zřejmě je zvyklý na "svůj způsob vidění" - teprve před rokem je dostal). Zrak se zhoršuje, prý rapidně bude. Má zájem o operaci. Nikdy nikdo u nás v rodině problém s očima neměl, proto nemám vůbec představu o tom, jak co řešit. Otázka - Poraďte, prosím, zda je vhodné (a zda vůbec možné) dítěti odstranit vadu operativně? Děkuji, přeji příjemné dny. V zahraničí jsou operace dětí běžné, u nás je provádí Dr.Hycl z naší oční kliniky(www.duovize.cz), nejmladší klient byl 9ti letý. Navíc poskytujeme doživotní záruku, takže nebudete muset nic doplácet na dolaserování při případném zhoršení vady.
  • 14:42 | 17.6. autor: chechtalka Otázka: dobrý den, mám dotaz. Mám brýle na dálku 3,5 a 2,5 dioptrie, a brýle na střední vzdálenost, tj .na počítač cca 1,75 a myslím že 0,75. celý den je používám /ty na počítač/, na dálku jen do auta, či při nějakých jiných příležitostech. Stává se mi v poslední době, že když si vezmu brýle na dálku mám rozostřené oči. Ještě podotýkám, že mám po státnicích a diplomce a to bylo strašně hodin studia a málo spánku, je mi 47 let. Na dálku mám diagnozu myopia levis. děkuji. Vypadá to na akomodační spazmus-přílišná námaha na blízko a možná lehké překorigování(příliš silné dioptrie) do dálky, určitě si nechte oči přeměřit zkušeným optometristou a to i v tzv. cykloplegii(kapičkama navozené uvolnění akomodačního svalu)
  • 14:43 | 17.6. autor: Petr Otázka: Dobry den, muj syn ma Bestovu nemoc (ja jsem asymptomaticky, ma ji moje matka). Docetl jsem se, ze se pouziva fotodynamicka terapie pro leceni CNV jakozto komplikace Bestovy nemoci (viz napr. Photodynamic therapy with verteporfin for subfoveal chloroidal neovascularization in Best Disease; Am. J. of Ofphtalmology 2003; aj.) Rad bych se zeptal, zda jste neco podobneho delala a zda by fotodynamicka terapie mela vyznam u Bestovy nemoci i bez CNV. Dekuji za opdoved.

Od fotodynamické terapie se již trochu ustoupilo, v současnosti je s mnohem lepšími výsledky používána nitrooční alikace Avastinu nebo Macugenu, jako látky zamezující tvorbě novotvořených cv. Zkuste informace na www. duovize.cz - Avastin.

21 let za boj na Ukrajině: Je to přísný trest, ale zavařil si to sám, říká Soukup | Video: Daniela Drtinová
reklama
reklama
reklama