reklama
 

Neposlouchejte a žvýkejte!

Žvýkačka pořád ještě působí na spoustu lidí jako červený hadr na býka. Takové přežvykování je prý nevychovanost! "Ale zato zdravá!" můžete říkat. Potvrdily to i vědci!  

Foto: Profimedia.cz

Žvýkačka pořád ještě působí na spoustu lidí jako červený hadr na býka. Takové přežvykování je prý nevychovanost, neslušná a drzá. "Ale zato je zdravá!" můžete směle říkat. Potvrdily to i vědecké studie.

Žvýkačky jsou tak užitečné, že se před časem se v americké armáda dokonce začaly přidělovat  společně s jinými věcmi denní potřeby.  Podívejte se, na co všechno je žvýkačka vhodná!

Hladký "průchod"

Televizní reklama má náhodou pravdu, když doporučuje žvýkání po jídle. Zvýšená produkce slin tak "opláchne" zubní povrch a zamezí usazování plaku. Přesto si ji nemůžeme plést ze zubním kartáčkem - čištění zubů rozhodně nenahradí, a funguje jen jako první pomoc právě jen po jídle.

Všichni jsme už vyzkoušeli, jak dobře žvýkačka působí v letadle proti zalehlým uším. Věděli jste ale, že pomáhá zároveň proti stresu? A to nejen v letadle! Pomalé a klidné žvýkání uklidňuje a chrání před nervozitou.

Žvýkačka nám také dobře poslouží proti únavě. Tvrdí se, že při žvýkání dostává mozek více kyslíku než obvykle, takže se dostane do lepší kondice. Výsledkem žvýkání tak je i lepší paměť a soustředění.

Prospívá trávení

Novinkou ve chvalozpěvu na žvýkačky je informace o jejích zázračných účincích proti zácpě! Přežvykování a vylučování slin totiž stimuluje i střevní peristaltiku, takže potrava může hladce procházet zažívacím traktem. Správné žvýkání také snižuje toxické účinky každého špatného jídla.

Žvýkání stimuluje nervová zakončení trávicího systému. Reflexivně pak dojde ke zvýšenému vylučování hormonů trávicího traktu, zvýšené tvorbě slin i trávicích šťáv vylučovaných slinivkou břišní. Lékaři proto zkusili dávat žvýkáčky i pacientům po operaci střev. A osvědčilo se to! 

K největším problémům po takových zákrocích patří potíže s pohybem tráveniny.

Pomůže po operaci

Lékaři z londýnské St. Mary's Hospital sledovali 158 pacientů. Jedna skupina po operaci žvýkala denně po dobu od pěti do pětačtyřiceti minut. Druhá skupina žvýkačky nepoužívala.

Střevo u žvýkajících pacientů začalo opět pracovat v průměru mnohem dříve. O jeden den dříve odcházel u nemocných plyny (což je důležitou známkou střevní motility) a objevily se pohyby střev.

Pacienti, kteří žvýkali, mohli být propuštěni v průměru o více než den dříve domů než pacienti nežvýkající.

Chutná, voní  a pomáhá

Příjemnou chuť a osvěžení dechu po žvýkačce už považujem za samozřejmost. Už dlouho se také ví o významu žvýkání proti zubnímu kazu. Žvýkáním - ovšem bez cukru -se povzbudí produkce slin, které zabraňují množení bakterií v ústech.

Známý je i účinek proti kouření. Obyčejná žvýkačka "aspoň" pomáhá odsunout, případně zcela potlačit, chuť na cigaretu. Pokud ale zvolíme speciální odvykací žvýkačku s minimálním obsahem nikotinu, pomáhá nám přestat se smrdutým zlovzvykem. Kuřák dostává svou dávku, aniž by si poškozoval plíce. Navíc žvýkačka pomáhá proti nadměrnému příjmu potravy.

NA CO SI DÁT POZOR

Nepolykat! Trvá prý několik let, než se rozloží v žaludku.

Podle lékařky Zdeňky Králové je polykání žvýkaček doslova hazardem se zdravím. "Žvýkačka je potravina, která není vstřebatelná. Je to v podstatě guma, na kterou se v trávicím traktu snadno nabalí další potraviny jako oříšky, vláknina a jiné," říká.

"Střevo se pak může velmi lehce zablokovat, nebo může dojít k zánětu slepého střeva. U lidí, kteří trpí na vychlípeniny, může dojít k jejich zánětu a vážným zdravotním komplikacím," dodává.

* Ve velkém množství působí žvýkačky **jako projímadlo** Dva lidé v německu dramaticky zhubli, protože do sebe naládovali tolik sorbitolu, až jim to "zrychlilo krok" a přivodilo úbytek na váze. Nezkoušejte to, žvýkaček by muselo být aspoň půl kila denně...

 

Vloupání na přehlídkové molo. Pařížskou komičku vykázala až Gigi Hadid | Video: Reuters/AP
reklama
reklama
reklama