reklama
 

Polévky pro zdraví: Které byste měli jíst pravidelně?

Slepičí vývar

Horký slepičí vývar je doslova tekutým lékem již od 12. století, kdy ho svým pacientům doporučoval židovský lékař zvaný Maimonides. A proč zrovna vývar je tak zdravý? Díky pomalému vaření masa, kostí a šlach se do vývaru uvolňují vitamíny a minerály a právě tyto látky z vývarů činí blahodárný "koktejl" výživných látek, díky kterým tělo lépe regeneruje. Další předností vývaru je obsah cysteinu, což je aminokyselina, která zvlhčuje sliznice a díky tomu při nemoci usnadňuje vykašlávání a smrkání.

Účinný samozřejmě není jen vývar slepičí, ale i hovězí, kuřecí či králičí. A jak nejlépe masový vývar připravit? Ideální je, aby maso pustilo co nejvíc šťávy, dát maso nejprve předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C, postačí 20 minut. Potom maso přendáme do hrnce, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, koření a zalijeme studenou vodou, pomalu přivedeme k varu. Během vaření vývaru sbíráme pěnu a hotový vývar přecedíme přes síto. Pro ještě větší léčebný účinek doplníme masový vývar bylinkami - česnekem, petrželkou, libečkem či celerovou natí.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama