reklama

Nejrychlejší dieta: Dokážete žít bez cukru?

Dnes jsou velmi populární diety s maximálním omezením sacharidů, při nichž se poměrně rychle hubne. Když se jim tedy budeme vyhýbat jako čert kříži,  budeme krásní a štíhlí?   

Foto: Profimedia.cz

Dnes jsou velmi populární diety s maximálním omezením sacharidů, protože při nich dochází k poměrně rychlému poklesu hmotnosti. Když se jim tedy budeme vyhýbat jako čert kříži,  budeme krásní a štíhlí? 

Odpověď zní NE, bohužel.  Zhubnutí po odstranění cukrů a sacharidů je způsobeno zejména ztrátou tekutin, a nikoliv tuků.

Začátek potíží

Svalový glykogen, což je sacharidová zásobárna energie, na sebe váže i vodu. "Pokud odstraníme ze stravy sacharidy, včetně cukru, organismus spotřebuje zásoby svého vlastního glykogenu a pak se zjednodušeně řečeno odvodní. Tím mohou začít první zdravotní potíže, a nikoli vysněná krásná a zdravá postava, vysvětluje Mgr. Pavel Suchánek, nutriční odborník z pražského IKEMu.

Nevěřte na mýty

Často slýcháme, že kdy nebudeme jíst po páté hodině, zhubneme. Jenže pokud tělo nemá dostatek živin, začne si vytvářet zásoby na horší časy a případné hladovění.

Pravdou je, že večer už tělo nepotřebuje tolik energie a její přebytek ukládá do tuků, ale není pravdou a pravidlem, že hladovění od 17. hodiny je pro lidský organismus blahodárné.

Večeři byste neměli vynechávat, ale měla by být lehká a bohatá na bílkoviny. V rámci večeře sacharidy a cukry vynechejte, ale přes den dbejte na vyváženou stravu, do které obě složky patří. Večer jezte nejpozději 2-3 hodiny před spaním.

Cukr dodá energii

Organismus využívá glukózu jako základní sacharidovou látku v organismu. Glukóza je základním palivem pro mozek, ukládá se do zásob jako glykogen, který pak organismus používá, když potřebuje palivo pro tkáně - sacharidy a zejména cukry tedy využívá jako velmi rychlý zdroj energie.

Sacharózu neboli řepný cukr, kterým si sladíme například čaj a kávu, lidé do nedávné doby konzumovali pouze v malém množství. Dnes je to však okolo 40 kilogramů na osobu za rok, což vedlo i k nárůstu obezity.

Nevýhodou cukru je, že patří mezi velmi koncentrované zdroje energie a neobsahuje žádné další zdraví prospěšné látky. Díky působení mikroorganismů se pak také v ústní dutině mění na organické kyseliny, které leptají povrch zubů a podporují tak tvorbu zubního kazu.

Mozek chce také nakrmit

Výhodou cukru naopak je, že je to zdroj energie, který dokážeme rychle využít - zejména při sportovních nebo fyzicky náročných aktivitách.

Máme si tedy cukr odepírat, nebo dopřávat? Nutriční poradce Mgr. Pavel Suchánek říká: „Co se týká odpírání cukru, je to otázka míry. Pokud sportujete, tak cukry potřebujete ve větším množství jako zdroj energie pro svaly. Pokud nesportujete, potřebujete jich méně. Stále je ale určité množství cukru nutné pro každého jedince tak, aby mu fungovaly orgány, zejména pak mozek."

První pomoc

Nedostatek sacharidů a tedy nejen cukrů ve stravě může vést k hypoglykémii, která se projevuje pocitem únavy, nevýkonnosti a může při ní dojít i k trávicím obtížím. Stejně tak to platí i v případě používání náhradních sladidel! Ta nezvyšují hladinu krevního cukru, což znamená, že nejsou zdroji energie. K zabránění metabolických poruch postačuje 5-100 gramů sacharidů na den.

V případě snížení obsahu cukru v krvi a nevolnosti může posloužit jako první pomoc sklenka slazeného nápoje či kousek čokolády. Nejedná se však o dlouhodobé řešení, kterým je především vyvážená strava ve spojení s aktivním životním stylem.

PAVBEL SUCHÁNEK TVRDÍ:

Co se týká odpírání cukru, je to otázka míry. Pokud sportujete, tak cukry potřebujete ve větším množství jako zdroj energie pro svaly. Pokud nesportujete, potřebujete jich méně. Stále je ale určité množství cukru nutné pro každého jedince tak, aby mu fungovaly orgány, zejména pak mozek.

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama