reklama

Slimáková: Na pivo po obědě zapomeňte. Alkohol by měl být jako dezert, ale jen občas

Zatímco se před mnoha lety doporučovala jedna či dvě skleničky alkoholu pro zdraví srdce, dnes se naopak propaguje alkohol zredukovat na minimum. "I v sebemenším množství může poškozovat zdraví," podotýká odbornice na prevenci a výživu Margit Slimáková. Důvodem je zdravotní zátěž, která s tím souvisí.

Margit Slimáková - alkohol | Video: Aktuálně.cz

Téměř milion a půl obyvatel Česka je za hranicí rizikového pití. Proč pivo po nedělní kachně nebo sklenička alkoholu vypitá u příležitosti přátelského setkání může být problémem? "Ubližuje to," tvrdí odbornice na prevenci a výživu Margit Slimáková, která tak vybízí k osobní zkoušce každého z nás.

Před desítkami let se tvrdilo, že sklenička alkoholu či dvě můžou prospět našemu zdraví, v posledních letech je čím dál častěji slyšet, že i sebemenší dávka alkoholu může škodit. Statistiky k tomu doplňují čísla, která mohou téma alkoholu o to víc rozvířit: 19 procent obyvatel ČR je za hranicí rizikového pití. "Česko je v první pětici zemí s nejvyšší konzumací tvrdého alkoholu na světě," podotýká Slimáková. "S alkoholem máme obrovský problém," upozorňuje specialistka na zdravou stravu a životní styl.

Podle ní je to ale problém i těch, kteří alkoholu vůbec neholdují. Alkohol totiž přináší celospolečenské náklady. Ročně se vyšplhají téměř na 60 miliard korun. "Je to i společenské nebezpečí. Pod vlivem alkoholu se stává obrovské množství trestných činů či havárií. Ubližuje se tím blízkému i širokému okolí," doplňuje Slimáková, která by v komparaci s potravinami zařadila alkohol do kategorie dezertů.

"Pokud na alkohol někdo má chuť, tak ať si ho dá, ale jedná se jen o výjimečnou záležitost," dodává odbornice s tím, že akce typu Suchý únor mohou poskytnout skvělou zpětnou vazbu k tomu, jak jsme na tom osobně s konzumací alkoholu v rámci jednoho měsíce. "Pokud si člověk řekne, že by to rád držel, a nakonec nevydrží, měl by vyhledat odbornou pomoc. Už je to za hranicí rizikového pití," varuje odbornice. "Znamená to si odepřít i pivo po obědě."

Mohlo by vás zajímat: Margit Slimáková: Odkdy mohou děti jíst junk food? 

Margit Slimáková - junk food | Video: Karolína Šimková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama