reklama

Kaviár a krev: Jak rychle "nakopnout" imunitu?

Ovoce, vitamíny, minerály - to vše povzbudí imunitu a výdrž organismu. Zkusili jste ale někdy také krev?

Foto: Thinkstock

Konec roku - to je koncentrovaný stres a vypětí. Pak se snadno stane, že svátky promarodíme, místo abychom si je užili. A problém je v tom, že jak jednou něco chytíme, už se "vezeme". Každá další infekce se nás zmocní o to snadněji.

Možná tomu nebudete chtít věřit, ale pozitivní naladění mysli skutečně může nakonec rozhodnout o tom, zda zůstanete zdraví, nebo vás skolí banální rýma. Potvrzují to i vědecké studie! Lidé, kteří se cítí méně šťastní, jsou více nemocní oproti těm, kteří se vnímají šťastnější.

Živé je lepší než umělé

K vyšší odolnosti přispívá také fyzická aktivita a pravidelný pohyb, nejlépe v podobě chůze. Udělejte si čas na procházku a vyvětrání na vzduchu v přírodě. Přírodu využijte i "zevnitř" dostatečným přísunem vitamínů v podobě zeleniny. "Céčka" není nikdy dost, najdeme je hlavě v brokolici a květáku, oblíbené citrusy jsou až daleko za nimi.  

Doporučujeme: Proč selhává imunita? Nejlevnější způsob na posílení

Nepodceňujte ani dostatečné dávky vitaminů z rodiny B. Přispívají ke správnému fungování metabolismu. Přirozeně se vyskytuje v luštěninách, ořeších, rybách či kvasnicích. Obecně vzato, pestrobarevná zelenina a ovoce udržují imunitní systém silný a odolný. Pamatujte, že důležité živiny přijímané přirozeně z potravy prokážou lepší službu než průmyslově vyráběné potravinové doplňky.

A tady je pár zaručených tip, které pozvednou vaši imunitu a dodají vám energii takřka na počkání.

Skvělé bomby, co účinkují hned

Acai: Tyto "brazilské borůvky" se staly hitem a okamžitě se staly králi tzv. superfood - potravin, které dobře chutnají a mají zároveň léčebné účinky. Rostou na palmách, borůvky připomínají vzhledem, chutí i obsahem účinných látek, ale mají jich dvojnásobné množství. Vysoký obsah antioxidantů zvaných anthocyaniny působí  nejen proti konkrétní nemoci, ale pro udržení zdravého a mladého organismu. Pojídání bobulek dokáže dokonce zastavit angínu.

Amalaki: Tzv. indický angrešt je nejbohatším přírodním zdrojem vitamínu C na světě. V pouhých 10 dkg ho je tolik, jako ve 2 kg pomerančů, 6 kg banánů či 15 kg jablek! Obsahuje také vitamíny B1 a B2, široké spektrum bioflavonoidů (vitamín P), esenciálních aminokyselin a minerálů (chrom, zinek, měď, vápník železo, fosfor). Díky tříslovinám (zejména taninu) potom funguje jako silný antioxidant: likviduje volné radikály, jež poškozují buňky, a tím zpomaluje stárnutí organismu.

Cibule a česnek: Konečně něco obyčejného, ale zároveň velmi účinného! Hlavní složkou v boji proti původcům anginy a chřipky je allicin - látka se silně antibiotickým účinkem. Vysoký obsah vitamínu C a kyseliny listové zlepšuje krvetvorbu, má omlazující účinky na buňky, posiluje imunitní systém a zlepšuje mentální svěžest. Údajně také stačí dát pár neoloupaných cibulí do místnosti, kde se spí - nachytají na sebe bacily a doslova je "sežerou"

Šípky. V podobě čaje proti nachlazení jej používaly už naše babičky. Kromě vitamínu C obsahují šípky vitamíny B1, B2, karoteny, z nichž si organismus dovede vytvořit vitamín A, vitamíny P a K a kyselinu nikotinovou. Pokud jste si nasušili, spotřebujte šípky v tomtéž roce - další rok ztratí polovinu obsahu céčka.

Přečtěte si: Chybí vám imunita? Povzbuďte ji léčivými houbami

Kysané zelí: Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje denní potřebu vitamínu C. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínů skupiny B je dobrý pro nervovou soustavu. Také snižuje krevní tlak i cukr a cholesterol a působí proti  riziku alergií.

Kiwi: Prokázalo se, že k jeho zázračným účinkům patří podpora rychlejšího nástupu účinků vitamínu C. Je tedy dobré při akutních bojích s nachlazením i při dlouhodobější podpoře imunity, pomáhá lepšit stav dásní. Vyniká také obsahem vitamínů E či B6, hořčíku, fosforu, draslíku a vápníku.

Pokud je vám tohle všechno nějak povědomé, pak další radu jste nejspíš ještě neslyšeli.

Zkusili jste krev?

Vědci si často kladli otázku, proč je africký kmen Masajů tak zdravý, urostlý a silný. Došli k závěru, že je to stravou bohatou na nukleotidy. Bojovníci tohoto afrického kmene tradičně pijí čerstvou dobytčí krev, která je jejich bohatým zdrojem. Nemusíme přejít hned na upírskou dietu, množství nukleoidů obsahuje také kaviár, morek, játra, krev, ale i kvasnice a luštěniny.

"Nukleotidy - tedy nukleové kyseliny a enzymy - jíme v jakékoliv živočišné či rostlinné stravě, jenže ne v dostatečném množství. Organismus je využívá pro regeneraci všech buněk v našem těle. Nejvíce je jich zapotřebí pro obnovu střevní sliznice, plic a kůže, a hlavně pro imunitní systém. Mohou být dodány také ve formě potravinových doplňků, které je obsahují v lehce vstřebatelné formě, jako je ImuRegen," vysvětluje RNDr. Petr Šíma, CSc., přední český imunolog z Mikrobiologického ústavu Akademie věd.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

"Šípkobraní": Imunita i pleť vám poděkují

Skočte si do piva: Léčí zevnitř i zvenčí, zkuste to!

Zhubněte úklidem: Kolik kalorií spálíte při mytí oken?

Skrytý poklad naproti Národnímu divadlu. Interiér Akademie věd je impozantní | Video: TV Architect

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

reklama
reklama
reklama