reklama

Jíte častěji ryby? Pořád je to ale málo

V konzumaci čerstvých ryb jsme se sice trochu zlepšili, ale podle výzkumů stejně máme rezervy. Mnozí z nás trpí zoufalým nedostatkem jódu. Na to by si zvlášť české ženy, které často problémy s onemocněním štítné žlázy řeší v ordinacích endokrinologa, měly dávat pozor.

Foto: iStock

V Česku tvoří podíl rybího masa pouhých třináct procent z celkové spotřeby masa. Lidé pak nejčastěji kupují zejména lososa a tresku.

Všechny druhy ryb obsahují kromě jódu, také velké množství vitamínu B (mořské ryby i vitamíny A, D a E). Stejně tak i rybí maso je bohatým zdrojem bílkovin. Navíc je bohaté na "zdravé" tuky, které obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jež získávají mořské ryby do svého těla z planktonu.

Nejvíce se ryby konzumují v zimě

Z průzkumu webového rádce pro zdravý životní styl vyplynulo, že přibližně polovina Čechů (45 %) konzumuje ryby dvakrát měsíčně, čtvrtina (27 %) je má na talíři dvakrát týdně a jen 6 % si je dopřeje víc než třikrát týdně. Rybí maso tak tvoří pouze 13 % celkové spotřeby masa v ČR. "Ryba na talíři je u nás stále spíš vzácností. Čtyřikrát častěji si Češi dopřejí kuřecí a dvakrát častěji vepřové maso. Rybí maso považují hlavně za dietní a vhodné při redukci hmotnosti. Nejvyšší spotřeba je v lednu a únoru, tedy v měsících, kdy nejvíce lidí dodržuje dietní režimy," uvádí Tomáš Pětivoký, zakladatel služby Kaloricketabulky.cz.

Kapra upřednostňuje stále méně lidí

Jedničkou mezi čerstvými rybami je pro tuzemské domácnosti losos (54%), druhou nejoblíbenější je treska (23%), která jejíž spotřeba každoročně roste. Nejoblíbenější rybu mezi sladkovodními druhy, konkrétně pstruha, si dopřejí Češi až jako třetí možnost, pouze v 11 procentech případů. Minimálně se na talířích Čechů objevuje kdysi oblíbený kapr (5%), který se tak stal už jen sváteční pochoutkou.

Tuňák z konzervy na všechny způsoby

Češi si rádi mořské ryby dopřávají i v konzervách, především tuňáka. V této formě je zkonzumováno až devadesát procent tuňákového masa, čerstvý steak si oproti tomu dopřeje jen pět procent. Z tuňákových konzerv lidé nejčastěji připravují pomazánky a je také oblíbenou přísadou zeleninových salátů. Konzervu tuňáka si měsíčně dá více jak polovina Čechů. Někteří výživoví poradci se dokonce přikláněnějí k názoru, že konzumovat ryby kvalitních značek z konzerv, je dnes už pro zdraví mnohem prospěšnější, než jíst ryby z farmového chovu, které jsou často krmeny nekvalitní potravou. Podle nejnovější studie publikované vydavatelstvím Frontiers in Marine Science už dokonce tři čtvrtiny mořských ryb obsahují plastové částice.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama