reklama

Chcete zhubnout? Dietu může zkomplikovat nesnášenlivost některých potravin

Omezovat se v jídle, když chcete zhubnout, je samo o sobě dost nepříjemné. Natož když vám k tomu není dobře, bolí vás hlava a neustal si připadáte 'nafouknutá'.

Foto: Thinkstock

Spousty lidí však o svém problému intolerance určitých potravin neví - nenapadne je spojovat zdravotní problémy právě s jídlem. 

Reakce při nesnášenlivosti na konkrétní potravinu se totiž může objevit až několik hodin či dnů po její konzumaci. Proto je velmi obtížné vystopovat, co člověku skutečně vadí.

Co vadí nejčastěji? 

Lidé nejčastěji trpí nesnášenlivostí pšenice, kravského mléka nebo kvasnic. Například jen nesnášenlivostí laktózy trpí podle odhadů až 20 % lidí ve střední Evropě. Rozsáhlé testování potravinových intolerancí je však finančně nákladné a bohužel ho nehradí zdravotní pojišťovny.. 

Pro ty, kdo netolerují některou ze složek vyvážené stravy bývá průběh diety problematický. Nehubnou, objevují se u nich i časté bolesti hlavy, únava, nadýmání, zažívací a respirační potíže, ekzémy. A pokud už svůj zdravotní problém pojmenují, je pro ně zase složité najít takové potraviny, které zapadají do redukční diety a přitom jim neškodí. 

Když jde o lepek

Lidé s nesnášenlivostí lepku mívají zažívací potíže, jsou unavení a trpí bolestmi hlavy. Jenže uvedené příznaky nemusí nutně znamenat právě tento problém. Stejný průběh má totiž i neceliakální glutenová senzitivita, celiakie nebo alergie. 

Rozhodně si nepomůžeme, když jenom vyměníme pečivo za bezlepkové. Lidé se mohou mylně domnívat, že průmyslově zpracované potraviny bez lepku jsou automaticky zdravé. Často je ale lepek nahrazován cukry a nezdravými tuky, kterým je třeba se při hubnutí vyhnout.

Bohužel to však znamená vzdát se také celozrnných výrobků, i když je považujeme obecně za zdravější a právě při dietě je máme tendenci jíst nejvíc.

"Při snaze zhubnout je po vyřazení lepku nutné zařadit do jídelníčku takové potraviny, aby byl dodržen dostatečný příjem sacharidů. Celozrnné pečivo musí nahradit složky jako je pohanka, jáhly, tmavá neloupaná rýže, sója nebo luštěniny, doporučuje doktor Tomáš Kampe, který působí jako odborný konzultant v hubnutí u společnosti LR Health & Beauty.

Vápník obsahuje i květák, brokolice a mák

Při hubnutí by vyvážená strava měla obsahovat i mléčné produkty, které jsou důležitým zdrojem bílkovin. Jestliže se však člověk potýká s nafouknutým břichem, plynatostí a průjmy, problémy může způsobovat jeho neschopnost trávit laktózu.

Průběh potíží se u každého člověka liší z důvodu rozdílného objemu produkovaného enzymu, takže někdo menší množství laktózy přece jenom snese.

"Otestovat se může každý sám doma pomocí eliminační diety. Při ní vyřaďte všechny potraviny s obsahem laktózy na několik dní ze svého jídelníčku. Po několika dnech je opět zařaďte a sledujte, jestli vaše tělo zaznamenává nějaké změny,” radí doktor Kampe. Většinou zjistíte, že 'v pohodě' zůstanete, pokud budete jíst zakysané produkty a nezrající sýry - ty se navíc hodí právě i při dietě. Se silnou intolerancí laktózy se můžete vydat cestou specifických stravovacích směrů. Například paleo stravování či makrobiotika. Nezbytné je však doplňovat dostatečné množství vápníku, který je obsažen také v máku, sezamu, mandlích, květáku či brokolici.

Bílkoviny najdeme i v rostlinách

Etické či zdravotní důvody vedou člověka často k vyřazení masa. Tím však své tělo ochuzuje o zdroj bílkovin, které jsou nezbytné pro stavbu svalů.

Vhodnou náhradou jsou luštěniny, jako je čočka, hrách, cizrna nebo sójové výrobky ve formě tofu či tempehu. Čočka dokonce obsahuje více bílkovin než kuřecí maso. Příjem proteinů je důležitý, neboť při dlouhodobém nedostatku může dojít ke zdravotním problémům. Zhorší se kvalita vlasů, nehtů a zpomalí se metabolismus, což je především při hubnutí nežádoucí.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama