reklama

Jídelny a restaurace: Co si dát a čemu se vyhnout

Teplý oběd je teplý oběd. Pokud nechceme běhat do práce s jídelními krabičkami, musíme do restaurace. Podívejte se, co si dát, abychom ani s "meníčky" neztloustli.

Foto: Isifa/Thinkstock

Teplý oběd je teplý oběd. Pokud nechceme běhat do práce s jídelními krabičkami, musíme do restaurace. Podívejte se, co si dát, abychom ani s "meníčky" neztloustli.

Zdravé hubnutí není otázkou diet, drahých potravin nebo zázračných tabletek. Velmi často stačí „jen" správná úprava jídelníčku a nevelká dávka pravidelného pohybu. „Díky tomu si tak dnes i dietáři mohou v restauracích dopřát meníčka," vysvětluje odbornice z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment Kristýna Galová, „ta totiž nemusejí být žádnou překážkou v tom, dát svůj stravovací režim do pořádku."


Zlaté pravidlo

Ať už chodíte na obědy do jakékoli restaurace a dáváte si k jídlu cokoli, mějte vždy na paměti základní stravovací pravidlo: Zohledňujte skladbu celodenního jídelníčku. Pokud bude vyvážený, můžete si i při redukci nadváhy dovolit na obědě přílohu a čas od času zhřešit jídlem, které by žádný dietolog nedoporučil.

V rámci meníčkových obědů si pak můžete dát i nezahušťovanou polévku typu masový či zeleninový vývar. Ideální ale je, když víte, z jakých surovin se jídlo připravuje.

Spolu s odbornicí z Institutu kompliment Kristýnou Galovou jsme pro vás vybrali sedm jídel, která se v našich restauracích pravidelně objevují. Nutričně jsme je zhodnotili a navrhli, jak je upravit tak, abyste se s nimi nemuseli bát hubnout. 

Penne s kuřecím masem a rajčaty


cca  1500kJ, 9g Tuky, 18g Bílkoviny, 65g Sacharidy

Kristýna: Obědová klasika těch, kdo koketují s myšlenkou hubnutí. A mají pravdu. Jednou za týden jsou těstoviny vhodnou obědovou variantou a v pořádku je i energetická hodnota a skladba živin.  K dokonalosti chybí snad už jen více čerstvé zeleniny pro doplnění vlákniny.

Segedín s houskovým knedlíkem

  • guláš =  1900kJ, 40g T, 14g B, 10g S
  • 4 Knedlíky = 1400kJ, 2g T, 67g S, 11g B 

Kristýna: Tohle je naopak česká omáčková klasika. Velmi oblíbená, ale stejně jako svíčková s pěti knedlíky je i segedín pro zdravý životní styl nevhodný. Obsahuje hodně nasycených tuků z tučného masa, a přitom málo kvalitních bílkovin, zásmažku či jíšku s moukou. A knedlíky? Ty mají nízkou výživovou hodnotu, o vysokém glykemickém indexu ani nemluvě. Pokud si ale dáte jen dva, energii rychle ušetříte.

Vepřová panenka v bramboráku, coleslaw

  • vepřová panenka  100g - 610kJ, 20g B, 5g T
  • bramborák - 90g - 1500kJ, 59g S, 16gB
  • salát Coleslaw - 559kJ, 1g B, 12g S, 8g T

Kristýna: Vepřová panenka je sama o sobě v pořádku. Bramborák z ní ale seškrábejte. Je smažený, obsahuje hodně tuku a má vysoký glykemický index. Místo něj si radši dejte malou porci vařených brambor s čerstvou pažitkou. I když zní salát Coleslaw velmi zdravě, pozor na něj. Většinou nikdy neznáme jeho přesné složení. A pokud navíc obsahuje dressing nebo jinou zálivku, může to být nenápadný rozvraceč hubnoucích pokusů. Objednejte si místo něj radši samotnou zeleninu, kterou dochutíte trochou kvalitního rostlinného oleje, balsamico octa nebo citronové šťávy.

Brokolice se sýrovou omáčkou


Hodnota jen pro brokolici gratinovanou se sýrem - cca 1100kJ, 11g B, 18g s, 15g T

Kristýna: Omáčkám, které se k podobným jídlům dodávají, se vyhněte obloukem. Bývají velmi často instantní a velmi nezdravé a ani ty domácí, zahuštěné jíškou nebo smetanou, nejsou žádná výhra. Místo nich si nechte zeleninu zapéct pouze se sýrem. I na něj si ale dejte pozor, ať neobsahuje víc jak 40 % tuku v sušině.

Caesar salát

Trhané lístky s masem a hoblinkami parmazánu 2273kJ, 38g B, 27g S, 31g T

Kristýna: Není Ceasar jako Ceasar. Dřív, než si na zdánlivě zdravou laskominu uděláte chuť, poptejte se, jaké ingredience obsahuje. Receptura může být totiž různá, a tak zjistěte, zda-li je v salátu použito grilované kuřecí maso, nebo častější varianta - maso smažené v trojobalu a krájené na kostky. Originální dressing si pak nechte naservírovat zvlášť a použijte ho jen malé množství. Porci tuku a energie snížíte i tím, že smažené krutony vyměníte za krutony opražené nasucho.

Pečená kachna, zelí, variace knedlíků

  • kachna -  3200kJ, 23g B,  2g S, 70g 
  • zelí dušené - 400kJ, 4g B, 15g S, 5g T
  • 4 knedlíky- 1400kJ, 11g B, 67g S, 2g t

Kristýna: Další klasika, na kterou dá málokdo dopustit. A nemusí. I když je kachní maso tučné, můžete ho použít, pokud jde o maso z prsou, bez kůže a bez výpeku. Jistější to ale budete mít s masem kuřecím nebo krůtím pečeným bez kůže. Dušené zelí s minimem zahuštění není také žádná tragédie. A pokud si ho dáte dvojitou porci a vynecháte knedlíky, může být i toto jídlo vhodnou alternativou.

Kuřecí steak na rozmarýnu, brambor

  • kuřecí maso 100g - 550 kJ, 28g B, 2g T, 1g S
  • brambory 200g- 660kJ, 3,5g B, 36g S, 0,6g T

Kristýna: Poloviční porce brambor a salát z čerstvé zeleniny změní toto jídlo na ambrozii pro všechny, kdo touží po zdravé stravě.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama