reklama

Jaké mléko udělá vašemu organismu dobře? Víme to!

Jaké mléko je pro náš organismus prospěšné a kterému mléku se při dietě vyhnout? Čtěte víc!

Dítě, mléko
Dítě, mléko | Foto: Profimedia.cz

Existuje celá řada pravd a mýtů o mléku a  mléčných výrobcích, ale jak se mezi tolika druhy mléka vyznat? Podívejte se, které mléko našemu organismu prospívá.

Mléko patří mezi zdroj vitamínů D, A i B a hlavně bílkovin, jódu a vápníku, ale které je to pravé, které posílí náš imunitní systém a zpevní naše kosti?

Užitečné mléko

Mléko je velmi užitečným zdrojem vitamínů a vápníku. U mléka bychom si měli hlídat tučnost a způsob ošetření. Na svačinu sahejte raději po polotučných, do kávy se hodí nejvíce to tučné. Nízkotučné mléko má 0,5 procenta tuku a u mléka polotučného hovoříme o 1,5 procentu tuku. Není mezi nimi velký rozdíl, ale na chuti je to znát.

Vápník, a bílkoviny se ukrývají i v mléku s  nízkým obsahem tuku. Určitě se tedy nebojte ani mléka odstředěného. Co už v nízkotučném mléce nenajdete, jsou vitamíny rozpustné v tuku, tedy A a D.

Jaké mléko kupovat?

Krabicová mléka nemusíme řadit mezi podřadné druhy. Při ohřevu ztrácí nějakou část vitamínů, ale stále jich uvnitř potraviny dost zůstane. Mléka z dlouhodobou trvanlivostí se upravují UHT záhřevem, tedy při teplotě 100 stupňů. O tomto mléku lze hovořit, jako o sterilní potravině. Když takové mléko načneme, musí svůj pobyt dokončit už v ledničce.

Čerstvé mléko je označené jako pasterované. Je zahřáté na malou teplotu, obsahuje více vitamínů, má lepší chuť, ale už ne zdaleka tak dlouhou trvanlivost.  

Čerstvé mléko, trvanlivé nebo z automatu?

Mléko z automatu obsahuje laktobacily, vápník a vitamíny A a D. Při koupi je nutné ho převařit, protože by mohlo obsahovat mikroorganismy, které způsobují průjem. Naproti tomu je čerstvé mléko, které je pasterizované, uchovává si nutriční hodnotu, ale tepelnou úpravou ztrácí asi 10 procent vitamínů. Posledním mlékem je trvanlivé, které je zahřívané na 135 stupňů a obsahuje až o polovinu vitamínů méně. Vápník a bílkoviny zůstávají ve stejném počtu, jako je tomu u mléka čerstvého.

Mléko a dieta

Vápník z mléka dokáže v těle vyvolat pocit nasycení, proto je vhodné ho zahrnout do redukční váhy. Dále je zdrojem vitamínů a bílkovin, které pomáhají s tvorbou svalové hmoty. Důležitou složkou je zinek, sodík, fosfor, hořčík a selen, kteřá podporuje látkovou výměnu, což má dobrý vliv na metabolismus a imunitu. Pokud si hlídáme denní přísun kalorií, je dobré do něj zařadit mléko nejen nízkotučné, ale klidně polotučné, které je podstatně chutnější a energetický rozdíl mezi nimi je zanedbatelný.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama