reklama

Jak zdravě snídat, radí Petr Havlíček

Poradíme vám, jaká jsou kritéria pro správný výběr zdravých cereálií a obilninových kaší.

Foto: Žena

Děláte si rádi vajíčka, jíte chleba se šunkou nebo preferujete sladké snídaně a mléčné výrobky? Ideálním doplňkem jsou k mléčným výrobkům například cereálie a při podzimních ránech zase skvěle začnete den s teplou obilninovou kaší.

Podívejte se ve video seriálu Vím, co jím na to, jaká jsou kritéria pro správný výběr cereálií a obilninových kaší. Poradí vám specialisté na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Obiloviny, ze kterých se vyrábí cereálie i kaše, poskytují energii samy o sobě. Produkty z nich vyrobené jsou již z podstaty zpracování také energeticky bohaté. "V průměru je na každých 100 gramů 1800-2200 kJ. Výslednou energetickou hodnotu zvyšuje i přídavek ořechů, sušeného ovoce nebo kousků čokolády," uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.

Rizikem u některých výrobků může být vysoký obsah jednoduchých sacharidů, vysoký obsah sodíku a nízký podíl vlákniny. Na vlákninu jsou nejbohatší výrobky připravené z ovesných vloček, nejméně vlákniny a vysoký podíl sodíku mívají zase cornflakes. Riziko představují i zapékané cereálie, jež obsahují vysoký podíl nejen cukru, ale často i zbytečného tuku.

Do regálů s cereáliemi se občas zatoulá i výrobek, který svým složením patří spíš do skupiny cukrovinek. Jeden takový objevil i Petr Havlíček při natáčení a ve videu jej zhodnotil.

Obilninové kaše představují rychlou a vydatnou snídani

Na výběr jsou v obchodech již dochucené instantní kaše nebo instantní vločky (i jáhlové a pohankové). Kaše zbytečně nedoslazujte, ani nepřidávejte máslo nebo margarín, kaše se pak stává energetickou bombou. Kaši je ale vhodné doplnit o sklenku mléka nebo ji z mléka připravovat. Doplníte tak potřebné bílkoviny, které dobře sytí.

Dávejte pozor na velké množství cukru

"U výrobcem připravených obilninových kaší je potřeba být hodně obezřetný. Mnoho kaší totiž obsahuje velké množství přidaného cukru a kolikrát i značný podíl tuku," upozorňuje na riziková kritéria Petr Havlíček. "Vysoký podíl sacharidů vede k brzkým pocitům hladu a tendenci konzumovat opět sacharidové pokrmy," varuje Hlavatá. Nicméně pokud si vyberete vhodné kaše (s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem přidaných sacharidů), můžete si takovou snídani v klidu dopřát.

A jaké jsou konkrétní hodnoty, které na cereáliích hledat?

Aby byly snídaňové cereálie přínosem pro zdraví, musí splňovat následující kritéria:

  • obsah přidaného cukru pod 28 g na 100 g
  • obsah vlákniny má být vyšší než 1,3 g na 100 kcal
  • obsah sodíku pod 500 mg na 100 g
  • obsah nasycených mastných kyselin pod 13 % energie
  • obsah trans nenasycených mastných kyselin pod 0,1 g na 100 g

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak v obchodě vybrat správné pečivo, radí Petr Havlíček

Na co se zaměřit u sýrů, radí Petr Havlíček

Na co se zaměřit při výběru šunky, poradí Petr Havlíček

reklama
Doporučené recepty
    reklama