reklama
 

Jak vypadá správná porce jídla?

V dnešní době zaručených rad a návodů, jak správně jíst, už skoro úplně zaniká představa, jak má vlastně to správné jídlo vypadat. Je to kotel špaget z restaurace, nebo tři listy salátu, co si nosí kolegyně do práce? Zdravému rozumu napoví Atlas porcí.

Prohlédnout galerii
Foto: Thinstock

V dnešní době zaručených rad a návodů, jak správně jíst, už skoro úplně zaniká představa, jak má vlastně to správné jídlo vypadat. Je to kotel špaget z restaurace, nebo tři listy salátu, co si nosí kolegyně do práce? Zdravému rozumu napoví Atlas porcí.

Kromě složení stravy, která by měla obsahovat v rozumně vyvážené míře bílkoviny, tuky i sacharidy, jde o jeho množství. Podívejte se, jak mají vypadat jednotlivá denní jídla. Pak porovnejte s tím, co jíte vy, a naučte se správnou velikost porce odhadnout pouhým mrknutím oka. 

Maso, zelenina, příloha i sladké

Ke snídani ovesná kaše s ovocem a ořechy nebo míchaná vejce s bagetou, ke svačině ovocné smoothie nebo toast se sýrem a zeleninou. Jako oběd například dýňový krém a grilovaný steak z lososa s bramborami a zeleninou v páře. Kdo chce, může si občas dát i dezert, není to smrtelný hřích. Jako odpolední svačina zasytí salát caprese z rajčat a mozzarelly s knäckebrotem. Na večeři se můžete těšit na grilované kuřecí maso a kuskus se zeleninou či těstoviny se zeleninou a jogurtovým dresinkem.

Doporučujeme: Večeři dej nepříteli! V čem chybujeme?

A teď to hlavní: kolik toho všeho smí být? To se v moderním Atlasu porcí nedozvíte. Zato získáte dobrou představu, jak má jídlo na talíři vypadat. To se hodí každému - na nákup ani ke stolu přece nejdeme vždycky s váhou.

Naučte se vážit očima

"Brožura si neklade za cíl definovat takzvaný ideální jídelníček s přesnou gramáží či vyčíslenou energetickou hodnotou potravin. Spíš představuje prostřednictvím fotografií odpověď na otázku, jak vypadá vhodná porce, a zároveň slouží jako odrazový můstek či inspirace na cestě k nalezení skutečných potřeb vlastního těla," vysvětluje nutriční terapeutka Tereza Bočková.

Atlas vytvořilo Centrum Anabell, které se stará o lidi s poruchami příjmu potravy. Jeho klientky se právě o tyto informace zajímají až patologicky. Pohled na správnou velikost porce bude ale samozřejmě užitečný všem. 

zdroj: www.anabell.cz 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mějte rádi sebe sama, nikdo jiný to za vás neudělá

Sladkosti a relax ve vaně: Pozor na zdivočelé kvasinky

Čerstvé šťávy nejsou všechno, detoxikace začíná v hlavě

reklama
reklama
reklama