reklama

Jak se vyhnout éčkům? Jsou i v biopotravinách

Zdá se to jako nadlidský úkol: jsou prostě všude. Musíme se spousty věcí vzdát a nakupovat jídlo výhradně v obchodech se zdravou výživou?

Foto: Profimedia.cz

Říkáme jim éčka a jsou to potravinářská aditiva neboli přídatné látky, které umí prodloužit trvanlivost a také upravit a zvýraznit chuť a barvu potravin. Někdy dokonce až tak moc, že zamaskují "odpadkovou" podstatu výrobku. 

Éčka také umí vyvolat alergické reakce, astmatické záchvaty, průjmy, nevolnosti a řadu dalších. Bývají také spojována s rakovinou, neplodností i špatným vývojem plodu. Například barviva E 110, E 104, E 122, E 129, E 102 a E 124 jsou podezřelá, že u dětí způsobují hyperaktivitu.  

Éčka jsou i přírodní

Není ale potřeba hned panikařit. Některá éčka jsou docela nevinná, a věřte - nevěřte, dokonce i zdraví prospěšná. Jedná se například  o vitaminy ("céčko", betakaroten, vitamin B2 a mnoho dalších) nebo výtažky z různých řas.  

"Například chlorofyly a chlorofyliny, označované jako E140, jsou přirozené součásti ovoce a zeleniny a získávají se extrakcí z trávy či kopřiv," vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, na jehož stránkách najdete velkou databázi všech přídatných látek.

"Podle odborníků jsou éčka daleko menším problémem než například různé kontaminace či používání nekvalitních a nejakostních surovin," připouští i odborník na zdravou výživu Petr Havlíček.

Důkazem je, že dokonce i při výrobě bio potravin je povoleno použití 36 vybraných přídatných látek. Jedná se většinou o látky přírodního charakteru, například kyselina askorbová, kyselina jablečná, vinan draselný, uhličitan sodný, oxid uhličitý.

Tajemný chemický koktejl

Všechny látky označené kódem E, které se přidávají do potravin, musí být navíc schváleny mezinárodní organizací EFSA. Hranice bezpečnosti byly stanoveny s obrovskými rezervami. Aby aditiva dosáhla této hranice, musel by jich spotřebitel sníst 100- až 1000násobné množství. 

Ovšem jen té jedné konkrétní látky, my jich však dennodenně spolykáme desítky, ne-li stovky, takže následky se sčítají. A to se vůbec nemluví o tom, jak spolu tyto různé látky reagují a co takové neprobádané kombinace způsobují v těle. Obecně platí, že příjem konzervačních látek bychom měli sledovat hlavně u dětí. "S éčky se setkáváme například u oblíbených dětských pitíček. Ta obsahují barviva, konzervanty, sladidla a další. Ačkoli jsou všechny ingredience označené jako bezpečné v určitém použitém množství, nebyly provedeny experimenty, ve kterých by se hodnotilo, jak spolu reagují navzájem," upozorňuje Jitka Palatová z projektu CEFF, který uděluje certifikát potravinám bez éček.

Lepší než Evropa

V současné době existuje poměrně velké množství přídatných látek, které jsou sice v Evropské unii povoleny, ale existuje u nich podezření z negativního vlivu na lidské zdraví. V České republice je proto celá řada z nich zakázána úplně.

Evropská unie tyto látky povoluje na základě výsledků testů jejich škodlivosti a dopadu na lidské zdraví. Jedná se například o sorban sodný, octan sodný, siřičitan draselný, mravenčan sodný a mnoho dalších. 

Zajímavá vychytávka: výrobci vědí, jak už dnes lidé reagují na uvedená "éčka", a proto místo nich na etiketu píší původní názvy. Hledali byste například za označením "karamel" aditivum E 150, nebo za zdravě znějícím "amarantem" potravinářská červeň 9, čili E 123?

Pokud chcete mít jistotu, že nejíte nic, co by tyto konzervanty mohlo obsahovat, kupujte potraviny, které mají na obalu logo CEFF. Naleznete ho pouze na potravinách, které neobsahují nejvíce sledovaná éčka, jako jsou konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamát, které lidské tělo nepotřebuje a neumí je zpracovat. 

Co radši nekupovat vůbec? 

Pozor si je třeba dávat hlavně na uzeniny, při jejichž výrobě se používají dusitany. Ty se mohou v těle měnit na nitrosaminy, které ve zvýšeném množství narušují částečně DNA. Proto není vhodné dávat uzeniny malým dětem a i v dospělém věku je dobré jejich konzumaci co nejvíc omezit.

Rozhodně se však vyplatí dávat vždy přednost čerstvým potravinám a vyhýbat se těm, jejichž seznam obsažených látek je příliš dlouhý. Tam éčka obvykle maskují laciné náhražky - obvykle se vyskytují v trvanlivých potravinách s vysokým obsahem tuků, cukru, čistých škrobů a soli. Takže trvanlivé sladkosti, pečivo, limonády a další.

Bohužel poměrně velká část populace má různé potravinové alergie. Online supermarket Rohlik.cz vychází vstříc zákazníkům s dietními omezeními a požadavky, aby při nákupu nemuseli zdlouhavě studovat etikety. Na jedno kliknutí si na Rohlik.cz mohou zákazníci vyfiltrovat potraviny:bez lepku, bez laktózy, bez palmového tuku, ale i dia nebo BIO. 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama