reklama

Jak odolat lákavému jídlu? Zhubněte kilo za týden

Hlad nebo chuť? Při pohledu na lákavé jídlo nám to začne být jedno. Naučte se triky, jak odolat.

Foto: Thinkstock

Stačí mít na stole vždy k dispozici mísu se smaženými chipsy, abychom za rok nabrali 3,6 kilogramu. Prokázal to výzkum americké Cornellovy univerzity. Obranou je známé "sejde z očí, sejde z mysli". To ale není jediný způsob, jak omezit chuť na jídlo.  

Podle psychologů nám několik jednoduchých triků umožní omezit přísun kalorií, aniž bychom si to uvědomovali. Patří k nim barva jídla, osvětlení místnosti, nebo třeba výběr správného stolu v restauraci. Stačí o nich vědět a předem se podle nich zařídit.

Co nevidím, to nesním

Zmíněná studie ukázala, že se při mnoha příležitostech přejídáme spíš pod vlivem vnějších faktorů, než proto, že bychom opravdu měli takový hlad. Nebezpečné jsou podle ní i snídaňové lupínky. Jestliže je máme na očích, sníme jich příliš mnoho najednou, nebo je průběžně uzobáváme jen tak "pro chuť". Výsledek je nakonec stejný. To platí samozřejmě i o dalších pochoutkách. Pokud je máte na dosah ruky, je zle. Snaha omezit zbytečné jídlo tak začíná už při nákupech - co doma není, to nesníme, a komu by se při záchvatu mlsnosti chtělo běžet v noci na benzínku?

Doporučujeme: Hubnutí začíná shoppingem

Vyplatí se také používat menší talíře a další servírovací nádobí - vypadají plnější a my jsme uspokojeni i přesto, že jsme snědli méně. Vědci také spočítali, že takovým nenápadným zmenšením porcí je možné snížit denní kalorický příjem o 279 až 527 kalorií. Pokud byste se dokázali přiblížit k oné pětistovce, znamenalo by to úbytek váhy o kilogram za pouhý týden.

Myslete i na barvy

Užitečná je i barva pokrmu. "Při našem experimentu vedlo použití talířů stejné barvy jako pokrmu ke zvýšení kalorického příjmu o 18 %.. Jestliže jíme světlejší a kalorické pokrmy s obsahem škrobu, jako je rýže či brambory, je vhodné umístit je na tmavší, kontrastní talíře," uvádějí autoři výzkumu.

Radí také dát stranou přebytek uvařeného jídla, abychom nebyli v pokušení sníst všechno. Chceme-li zvýšit příjem zeleniny, je třeba ji umístit doprostřed stolu, abychom ji měli na dosah.

Barva hraje roli i u nápojů: červené víno a barevné nápoje jsou lépe vidět a my jich vypijeme asi o 9 %  méně. Chceme-li tedy omezit množství pití, je lepší zvolit si tmavší nápoje. Což samozřejmě neplatí pro sladké limonády všeho druhu. Lepší je také používat vysoké a užší sklenky než nízké a široké: tak vypijeme o 12 % méně.

Na co si dát pozor v restauraci?

Důležité je rovněž místo, kde jíme. Neměli bychom jíst u televize a raději ani v temné či uměle osvětlené místnosti. Nízko umístěná světla a neony stejně jako hlasitá hudba vedou k tomu, že jíme více, tvrdí studie. To je dobré vzít v úvahu zejména tehdy, když si zajdeme na jídlo do  restaurace. Tam nás ovlivňuje i místo, kde sedíme. Jestliže jsme u oken či v dobře osvětleném prostoru, objednáváme zdravější pokrmy.

Přečtěte si: Jak snadno zhubnout za pouhých 30 dní? Stačí pár kroků

Kdo se však rozhodne pro stůl daleko od oken nebo od vstupu, má podle výzkumu o 73 % větší pravděpodobnost, že si objedná i dezert. "Na tmavším či v odděleném místě se totiž cítíme být méně pozorováni, avšak sedíme-li u stolu, na který je dobře vidět, více si uvědomujeme, že jsme na očích, a dbáme tedy i na kvalitu jídla. Sedíme-li blízko u baru, máme sklony dát si další drink. Nejlepší stoly jsou vysoké, s podnožkami: odtud přichází nejvíce objednávek salátů a lehkých jídel.," vysvětluje se ve studii.

Hubnutí podpoří i jóga

I když víme, co a jak bychom jíst měli, neznamená to ještě, že to skutečně uděláme. Emoce jsou často silnější než my. Proto podle studie univerzity v Buffalu přísné diety rychle ztroskotají. Nepřihlížejí totiž k tomu, co má člověk rád, protože je při nich jídlo spojováno s negativními emocemi. "Zařadit do diety zdravé pokrmy, které nás uspokojují a vzbuzují dobré pocity, je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zautomatizovat pozitivní rozhodování u stolu," říkají autoři této studie.

Možná si myslíte, že s přísnou dietou zhubnete rychle a budete mít to nepříjemné období rychleji za sebou. Jenže proti nim mluví i fakt, že prokazatelně zpomalují  spalování. Rozkolísáte si metabolismus a ve finále skončíte s největší pravděpodobností s mnohem vyšší váhou, než na začátku. Úspěšnější proto bývá pomalejší cesta. "Veškeré změny zavádějte postupně. Sportovní aktivity kompenzujte hormonální jógou. Váš metabolismus již bude aktivován cvičením a svaly budou procvičovány díky józe," radí Jana Černotová, terapeutka a cvičitelka Hormonální jógové terapie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pro hubnutí cvičit nemusíte, tvrdí MUDr. Staňková

Vlažná voda s citronem po ránu: Účinná prevence nemocí

5 rituálů, díky nimž můžete být šťastnější ještě dnes

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama