reklama

Déčko neochrání, vitamíny mohou zabít

V poslední době se objevila spousta zpráv o takřka zázračných účincích vitamínu D. Povzbuzuje prý imunitu natolik, že dokáže uchránit od všeho možného od běžného nachlazení po rakovinu. Nové důkazy však prokazují, že realita je jinde.

Foto: Profimedia.cz

V poslední době se objevila spousta zpráv o takřka zázračných účincích vitamínu D. Povzbuzuje prý imunitu natolik, že dokáže uchránit od všeho možného od běžného nachlazení po rakovinu. Nové důkazy však prokazují, že realita je jinde.

Studie novozélandských vědců, publikovaná v odborném magazínu Americké lékařské asociace, totiž tvrdí, že vitamín D takový vliv nemá. U dvou kontrolních skupinách o 161 dobrovolnících, z nichž jedna denně užívala placebo a druhá vitamín D po dobu 18 měsíců, se ukázalo, že jeho zvýšené dávky obranyschopnost nijak neovlivňují. "Déčko" nemělo vliv ani na četnost, ani na průběh onemocnění.

Vitamín D: Kolik ho potřebujeme?

Vitamín D je nezbytný mimo jiné pro metabolismus vápníku a fosforu. Za normálních okolností si ho ale tělo vytváří samo v kůži ze slunečního světla. Zřejmě z toho důvodu vznikla domněnka, že v zimě, kdy je slunce méně, je potřeba tzv. antirachitický vitamín doplňovat jinou cestou. Známe ho například jako rybí tuk pro malé děti.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Jak zabít rakovinu? Jezte meruňky a mandle!

Podle různých odborníků ho lidé mají tak málo, že je příčinou epidemického rozšíření mnoha vážných nemocí jako rakovina, cukrovka, osteoporéza a srdeční choroby.

Ovšem ve vyšších dávkách přispívá k zvýšení srážlivosti krve, čímž zvyšuje riziko trombózy. "Déčko" je na předpis, takže u něj aspoň nehrozí nebezpečí předávkování. Což se o ostatních umělých vitamínech říci nedá.

Vitamíny mohou zabíjet

Milióny lidí ve světě berou multivitaminové přípravky v pevné víře, že dělají dobře svému zdraví. Ukazuje se, že si místo toho často zahrávají se životem!

Konzumace uměle vyrobených vitamínů nemá žádný pozitivní dopad na zdravotní stav a naopak jej často může závažně poškodit. K tomuto šokujícímu závěru dospěla zřejmě nejlépe zpracovaná analýza, publikované v roce 2007 v prestižním odborném časopise American Medical Association.

Zahrnovala 68 do té doby publikovaných klinických studií na celkem 233 000 lidech. Podle ní vede užívání beta-karotenu, vitaminu A a vitaminu E dokonce k vyšší celkové úmrtnosti z kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Konzumace uměle vyrobených vitamínů nemá žádný pozitivní dopad na zdravotní stav a naopak jej často může závažně poškodit.

Šlo o život!

Podle této "superstudie" ještě nejlépe dopadlo "céčko" a selen - sice neprospěly, ale aspoň ani neublížily. To už se ale nedá říci o dalších umělých vitamínech.

  • Užívání "éčka" zvýšilo riziko úmrtí o čtyři procenta, beta karotenu o sedm procent a vitamínu A dokonce o 16 procent.
  • Ženy po zdojnásobení doporučené denní dávky "áčka" trpěly téměř dvojnásobným výskytem osteoporózy.
  • Bez rozdílu pohlaví vitamíny C, E a betakaroten zvyšovaly hladinu LDL, teda škodlivého cholesterolu.
  • Kuřáci, konzumující zvýšené dávky betakarotenu, považovaného za blokád proti rakovině,dokonce podléhali nádorovému onemocnění o celých 18 % více.

Jezte přírodní vitamíny!

Pozitivní působení vitamínů tak podle všeho způsobují ještě další látky, které jsou obsaženy jen v přírodních produktech. Uměle vytvořené vitamíny je nejspíš nemají, takže nás proti vážným chorobám neochrání. O pozitivní roli vitamínů v přírodní podobě vak nepochybuje nikdo.

Aby lidé dodržovali vhodné dávkování, je ze zákona na všech doplňcích stravy uvedena doporučená denní dávka obsažených látek. Tu by člověk neměl překročit, zvláště u vitamínů A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Léky: Víc škody než užitku. Kterým se vyhnout?

Pozor! Za měsíc můžete být drogově závislí na čokoládě

Horoskop na prosinec: Co se vám stane do konce roku?

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama