reklama

Čokoláda jako prevence obezity? Funguje to!

Můžeme mlsat kvalitní čokoládu. Potvrzeno vědecky! Působí jako prevence obezity, vysokého tlaku, stárnutí a vyhlazuje vrásky.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Čokoládu snad miluje každý, a navíc má neobyčejně pozitivní vliv na naše zdraví. Funguje jako prevence obezity, cukrovky a mnoha dalších onemocnění.

Nedávná studie ukázala, že jedna ze složek, která se nachází v čokoládě, snižuje riziko obezity a cukrovky, nejčastějších onemocnění 21. století. Když si každý den dopřejeme dvě, tři kostičky, zvládnou se poprat s vysokým krevním tlakem, sníží chuť k jídlu a podpoří správnou funkci mozku. A o jaké zázračné látce to mluvíme?

Kouzelník jménem kakao

Proč mlsat kvalitní čokoládu každý den? Kvůli flavonolu, látce, která se nachází v kakaové sušině. Ale pozor, teď jste si určitě mnuli ruce, že konečně můžete mlsat čokoládu jako zběsilí, ale samozřejmě, že zde mluvíme o takové, která má vysoký podíl kakaa (70-80%) a nízký podíl cukru (nejlépe třtinového) a tuku. Je pravda, že taková tabulka už nepatří k těm nejlahodnějším, ale je zdravá!

Problémem však jsou nekvalitní čokolády, v nichž je vysoký obsah cukru a tuku, tudíž mohou vést k obezitě a kazit zuby.

Náš tip: Proč si dopřát čokoládu? Sex, rozum a cit

Výzkumy prokázaly, že kakao v dlouhodobém horizontu výrazně snižuje riziko přibývání na váze a hlavně nás zasytí. V jednom testu dali dánští vědci účastníkům 100 g hořké nebo mléčné čokolády a po dvou hodinách pizzu. Ti, co měli kvalitní hořkou čokoládu, snědli až o 15 % méně, než jejich kolegové s mléčnou pochoutkou.

A na závěr jedna studie, která prokazuje, že čokoláda prodlužuje život. Výsledky byly uveřejněné v British Medical Journal a ukázaly na to, že mlsat se vyplatí. Ti, co si třikrát měsíčně dopřávali sladkosti, měli nejnižší míru mortality (úmrtnosti). Podle odborníků se za zázrakem ukrývají antioxidanty, které se v kakau hojně vyskytují.

Hezká pleť a štíhlá postava

A jak vědci dokázali pozitivní účinky čokolády? Samozřejmě, že nasadili dietu myším, které dostávaly různé množství flavonolu. Šéf výzkumu Andrew P. Nielson po mnohaletém testování sám potvrdil, že tato látka pomáhá hubnout.

Čokoláda v sobě ukrývá mnoho pozitivních vlastností, kromě jmenovaných účinků, dokáže zabránit ucpávání cév, zlepšuje dlouhodobou i krátkodobou paměť a zpomaluje stárnutí buněk.

Server Huffington Post navíc přišel se zajímavým výčtem účinků hořké sladkosti. Údajně příznivě působí na suchou pokožku díky obsahu železa, vápníku a vitamínů, kvůli obsažené mědi, zinku a železu podporuje vlasový růst a redukcí stresových hormonů prý vyhlazuje vrásky.

Účinky se samozřejmě liší v závislosti na typu a množství čokolády. Vědci mají před sebou ještě mnoho bádání, aby s jistotou mohli říci, jaká dávka bude nejúčinnější, ale už teď doporučují konzumovat denně 70 gramů tmavé a kvalitní čokolády, abychom dosáhli výše uvedených zdravotních výhod.

Jak poznat kvalitní čokoládu

Úplně bychom neměli věřit informacím na obalech. Řiďte se vlastním instinktem. Kvalitní čokoláda voní kakaem, má jemnou konzistenci a když kousek odlomíte, křupne a zůstane ostrý lom. Na první pohled se musí lesknout. Dalším ukazatelem by měla být vyšší cena.

Pravá čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a samozřejmě i cukr. Rostlinný tuk do této pochoutky nepatří. Obsah kakaové sušiny by měl být minimálně 35 %. Pokud se vám dostane do ruky čokoláda s náhražkou (tuk), měl by její podíl být vždy uvedený na obale.

Čokoláda bez výčitek

Pojďme si shrnout, proč začít mlsat bez výčitek.

  • Má vliv na vylučování endorfinů, takže je zdrojem pocitů pohody a dobré nálady.
  • Umí uklidnit a utěšit.
  • Obsah železa pomáhá dopravovat kyslík do mozku, čímž získáte více energie a lepší soustředění.
  • Hořčík výborně zabírá proti křečím.
  • Snižuje bolesti při migréně.
  • Aminokyselina L-Argin zlepšuje imunitu a funguje jako přírodní antidepresivum.
  • Flavonoidy snižují riziko srdečních onemocnění a rakoviny.
  • Britští vědci potvrdili, že pojídání kakaové dobroty může být více vzrušující, než samotné líbání.
  • Kakao, které je základem, obsahuje antibakteriální látky, které preventivně bojují se zubním kazem.

Máte rádi čokoládu? Jak často si ji dopřáváte? Kupujete podle chuti nebo se díváte na etikety a sáhnete vždy po kvalití čokoládě? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

15 % lidí bere léky na tlak zbytečně, tvrdí lékaři

Domácí potraty jsou tady! Mnoho povyku pro nic

14 důvodů proč nepít energy drinky. Pomalu vás zabíjí




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama