reklama

BLOG Tisíc chutí: Zdravé mlsání - je to možné?

Přepadá vás často chuť na něco dobrého? Celý den se držíte, ale nakonec stejně podlehnete? Všichni to asi známe. Stačí chvilka nepozornosti a už máme v ruce čokoládu, sladkou tyčinku nebo si pochutnáváme na dortíku. Můžeme to změnit?

Foto: Lenka - 1000 chutí

Co oči nevidí, to nás méně láká

Tip, jak omezit nezdravé mlsání, je jednoduchý. Nemějte dobroty na očích. Vykliďte si šuplíky s čokoládou, vysypte krabičky s bonbony a vyprázdněte skříňku, kde jsou sušenky pro nečekané návštěvy. Šuplíky po čokoládě naplňte dózami s oblíbenými ořechy, do krabičky po bonbonech uložte podomácku sušená jablka, švestky nebo hrušky. Pro návštěvy si připravte oblíbenou keramickou misku, do které budete všechny ty dobroty míchat. A jestli chcete přátele pohostit něčím výjimečným, zkuste makové kuličky.  

Makové kuličky

Porce: 20 kuliček
Příprava: 20 minut

1 hrnek máku
1/2 hrnku špaldových vloček
2 lžíce medu
2 lžíce vody
strouhaný kokos na obalování kuliček

Hrnek máku namelte. Půl hrnku špaldových vloček rozsekejte nahrubo. Přidejte dvě lžíce vody, dvě lžíce medu. Vše smíchejte, vytvořte těsto.

Z těsta tvarujte kuličky, obalujte je v kokosu a nechte vychladit v ledničce. Nebo těsto rozdělte napůl, zabalte do pečicího papíru a přes utěrku vyválejte do špalíku. Špalíček dejte v pečicím papíru vychladit do ztuhnutí, vyjměte z papíru a nakrájejte na širší suky.

Mák je lokální superpotravina

Neustále k nám z exotických končin přicházejí nové a nové suroviny a v jejich stínu se krčí mnohé z těch lokálních. Jednou z nich je mák, který naše babičky v kuchyni hojně užívaly a všichni se olizovali až za ušima. Mák je plný zdravých tuků a vitaminů. Za zmínku stojí vysoký obsah vitaminu E. Jde o skvělý antioxidant, který chrání buňky před stárnutím.

Mák kupujte nejlépe celý, udržujte ho na chladném místě a vždy si potřebné množství čerstvě umelte. Mák je plný oleje a po namletí je třeba ho co nejrychleji upravit a zkonzumovat, jinak by mohl žluknout. Případně můžete čerstvě namletý mák uskladnit v ledničce a do dvou až tří dnů spotřebovat.

Místo zákazů zdravé alternativy

Lenka Formánková

Lenka Formánková

Autorka gurmánského blogu Tisíc Chutí (www.1000chuti.cz), kde realizuje svůj sen sestavit soubor zdravých a jednoduchých receptů. Svými kulinářskými tipy a skvěle sestavenými recepty dodává odvahu nesmělým začátečníkům i zkušenějším zájemcům o zdravější stravování. Její vášní je předávat lásku k vaření, s respektem čerpá z mnoha světových kuchyní a stravovacích směrů. Objevujte s ní kouzlo tisíce chutí, které jak říká, čekají na každém talíři, je-li připravován se zápalem a radostí.

Mák není jediná surovina, ze které lze vykouzlit zdravé mlsání. Další rada, jak mlsat zdravě, zní: buďte připraveni! Když se naučíte několik zdravých alternativ, chvíle mlsání mohou ve vašem životě spokojeně zůstat. Jak začít?

Místo dezertu si nakrájejte jablko a posypte ho mletou skořicí a kardamomem. Budete překvapeni výtečnou chutí! Jestli máte jen pár minut, připravte si obilný nápoj s rostlinnou alternativou mléka slazený medem nebo melasou. Nápoj uspokojí vaši chuť na sladké, aniž byste sáhli po zákusku nebo sušenkách.

Výborné pochoutky se dají připravit i z tahini pasty, což je krém ze sezamových semínek. Smíchejte tahini s troškou medu, můžete přidat čisté kakao i špetku vanilky. Vzniklou sladkou dobrotu mlsejte jen tak, zkuste ji na palačinky nebo jako dip pro nakrájené kousky ovoce.

Když je situace vážná a je třeba terapie čokoládou, zvolte alespoň kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. K uspokojení vám bude stačit jen kousek.

Domácí výroba je zárukou kvality. Naučte se domácí müsli tyčinky. Jsou zdravou a sytou pochoutkou zejména teď v chladnějších měsících.

Domácí müsli tyčinky

Porce: 10 tyčinek
Příprava: 15 minut
Pečení: 15 minut

1 hrnek oříšků kešu
1/2 hrnku mandlí
1/2 hrnku kustovnice
1/2 hrnku ovesných vloček
1/4 hrnku dýňových semínek
1/4 hrnku hořké čokolády
1/4 hrnku medu
1 lžíce lněného semínka
2 lžíce rýžové nebo jiné mouky
1 lžíce tahini - sezamové pasty
špetka soli

Všechny suché přísady dejte do mísy a promíchejte. Přidejte lžíci tahini a čtvrt hrnku medu. Znovu promíchejte.

Směs lžící urovnejte na třetinu klasického pekáče nebo do formy 20 x 20 centimetrů. Upěchujte.

Pečte v troubě na 165 °C přibližně patnáct minut. Pokud chcete tyčinky křupavější, pečte ještě o pět minut déle, ale pečlivě kontrolujte, aby nedošlo ke spálení.

Nechte vychladnout, vyjměte z formy a dejte ještě vychladit do lednice. Nožem nakrájejte na tyčinky.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama