reklama
 

AIDS - nebojte se zeptat! On-line s odborníkem

Nechráněný sex s neznámým partnerem. Nemělo by se to stát, ale co když přeci. Mezi otázkami, které po takové noci přijdou, bývá i ta nejhorší: mohla/mohl jsem se nakazit virem HIV? Mohla. Mohl. Pravděpodobnost stále roste.

Případů nákazy touto stále ještě nevyléčitelnou nemocí nepřetržitě přibývá. Potichu, bez zájmu a pozornosti a hlavně za mizivé finanční podpory státu. Odpovědi na své otázky zde najdete ve čtvrtek 4. listopadu od 14 hodin.

Za minulý měsíc přitom zjistili lékaři infekci HIV u dalších 12 lidí. A 6 pacientů na AIDS v září zemřelo. Celkem je v ČR infikováno 1482 lidí. Ale to je jen zlomek skutečného stavu. Většina o své infekci neví.

U nás je nejvýznamnější neziskovou organizací boje proti AIDS Česká společnost AIDS POMOC, o.s (ČSAP), která provozuje pražský Dům světla, místo, kde si může každý, kdo pochybuje, nechat udělat bezplatně a zcela anonymně test na HIV infekci. Kromě toho se jeho pracovníci věnují HIV pozitivním klientům, poskytují jim azyl a terapie. V provozu je i nonstop bezplatná telefonní linka AIDS POMOCI 800 800 980 nebo internetová poradna.

On-line přímo z Domu světla

My jdeme ve čtvrtek ze ředitelem Domu světla, panem Miroslavem Hlavatým a jeho kolegy, aby vám zodpověděli vaše otázky ohledně problematiky HIV/AIDS. Ať už vás zajímá toto téma obecně, chcete vědět víc o fungování a práci ČSAP, chcete se zapojit do dobrovolnické činnost nebo naopak potřebujete poradit ve své složité situaci, zjistit, kde hledat odbornou pomoc, informovat se na příznaky a možnosti testování nebo léčby....Ptejte se! Včasné zjištění dokáže dnes díky moderní léčbě zásadním způsobem zbrzdit prpuknutí AIDS u infikovaných pacientů.

Pokud chcete podpořit boj proti AIDS, podívejte se na stránky letošního kulturního benefičního projektu Art for Life, kupte si kalendář Love 2011 a vydejte se na některou z listopadových akcí.

Zodpovězené otázky

Otázka: Dobrý den, zažila jsem divné chřipkové onemocnění a doktor mi říkal, že by to mohlo být také HIV, ale uklidňoval mně, že vyhlídky na důstojný život jsou dnes daleko lepší, než před pár lety. Čekám na testy. Bohužel čtu, že zas pár lidí umřelo. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho po diagnóze se dneska dá žít "normálním" životem a je možné pak vůbec najít partnera a založit rodinu? děkuji M.
Autor: Mirka | 3.11.2010 07:54

Miroslav Hlavatý: Vše je velice individuální, ale mluví se o tom, že na onemocnění AIDS by se v našich podmínkách nemělo umírat. Mám vedle sebe kolegu, který je pozitivní 22 let a žije normálním životem. HIV pozitivní člověk může založit rodinu a mít děti. Samozřejmě musí počítat s rizikem cca 3-5 procent přenosu z matky na plod. Párů kde žije HIV pozitivní s HIV negativním je stále více.

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, jak takový test u vás probíhá? Vy máte v Domě světla i laboratoř, nebo testy někam posíláte? Děkuju za odpovědi:)
Autor: teri | 3.11.2010 09:15

Miroslav Hlavatý: Před každým testem probíhá předtestové poradenství, které je zaměřeno hlavně na minimální dobu 2 měsíců od posledního rizika potřebnou pro spolehlivý výsledek. Odebraná krev se převáží do Národní referenční laboratoře pro AIDS v SZU Praha.

Otázka: Dobrý den, měla jsem sex s mužem, ktrého jsem moc dobře neznala, nejprve s prezervativem a podruhé asi za 20 min bez, ale zamezila jsem tomu, aby to bylo tzv.do konce, nedošlo tedy k výronu semene. Nyní se obávám, jestli mi přesto něco nehrozí a jsem z toho dost nervózní. Prosím Vás o váš názor a radu. Tímto chci také vzkázat všem ženám, aby tyto věci nepodcenovaly, za ty nervy potom to vážně nestojí!! Děkuji za odpověd. Karina
Autor: karina | 3.11.2010 12:09

Miroslav Hlavatý: Určité riziko hrozí a to z preejakulátu vašeho partnera, doporučujeme pro váš osobní klid nechat si udělat test na HIV infekci po minimální době 2 měsíce.

Otázka: Dobry den, moc by me zajimalo jestli AIDS muze u cloveka vzniknout nejakym jinym zpusobem nez prenosem. Predem dekuji za odpoved.
Autor: Shelly | 3.11.2010 14:45

Miroslav Hlavatý: Mimo sexuální přenos existuje přenos krevní cestou, to znamená kontakt s cizí krví ( použití injekční jehly u injekčních uživatelů drog, kontakt s krví při poranění). Třetím způsobem je přenos matka-plod.

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,jestli by mě teoreticky mohl nakazit partner s pozitivním HIV, při provozování orálního sexu? Mám na mysli oba případy, kdy muž uspokojuje ženu , nebo když žena uspokojuje muže. Děkuji za odpověď
Autor: Lenka | 4.11.2010 11:06

Miroslav Hlavatý: V obou případech k přenosu HIV dojít může. Od ženy hrozí kontakt s poševním sekretem a menstruační krví, od muže kontakt s preejakulátem a spermatem.

Otázka: Dobry den, jake jsou prvni priznaky nakazeni virem HIV? Dekuji Z.
Autor: zuzu | 4.11.2010 11:50

Miroslav Hlavatý: Na tuto otázku velice nerad odpovídám, protože příznaky se mohou, ale nemusí objevit. Jedinou správnou odpověď vám dá test na HIV infekci.

Otázka: Zajímalo by mě, jestli jsou u nás i nakažené děti, kdo se o ně stará a kdo je léčí. Jsou nějací specialisté na dětské pacienty s AIDS? děkuji.
Autor: janka | 4.11.2010 12:17

Miroslav Hlavatý: Česká republika eviduje 4 narozené děti, znám případy pouze dvou posledních narozených dětí. O jedno dítě se stará jeho pozitivní matka, t.č. žijící ve Francii, o druhé děcko se stará adoptivní HIV pozitivní matka, také žijící za hranicemi ČR. Toto děcko je pod dozorem českých lékařů. O r. 2000 nebyl zaznamenán případ přenosu matka - plod.

Otázka: Dobrý den, jsou u vás v Domě světla i ženy s HIV nebo jen muži?
Autor: sisi | 4.11.2010 12:20

Miroslav Hlavatý: V současné době v Domě světla žijí tři ženy a 11 mužů.

Otázka: Dobrý den, proč se říká, že můžete chytit virus HIV jen od neznámého člověka? Od známého - myslím partnera - přece také. Možná o tom jen neví, možná nechce říct.... Kolik je takových případů?
Autor: eman | 4.11.2010 12:25

Miroslav Hlavatý: HIV se dá "chytit" jak od člověka neznámého, tak i známého. Vše záleží na tom, zda před začátkem vztahu oba partneři podstoupí test na HIV. Potom je vše otázka věrnosti , v případě nevěry jsou oba partneři v ohrožení HIV infekce od milence či milenky. Statistiky tyto případy nezaznamenávají.

Otázka: Myslíte, že by člověk měl běžet na testy hned, jak se s někým vyspí? Ten druhý to přece nemá napsáno na čele, že ma ajdu. Díky za odpoěď
Autor: jusus | 4.11.2010 12:27

Miroslav Hlavatý: Dobré by to bylo, ale ne hned, ale až po uplynutí doby vhodné k testování, t.j. minimálně 2 měsíce. Člověka HIV pozitivního opravdu nepoznáte, lidí, kteří o své infekci neví je více, nežli diagnostikovaných případů.

Otázka: Dobrý den, jednou mi jedna romska zena flusla do tvare a bojim se zdali jsem se mohl touto slinou nakazit.
Autor: XX | 4.11.2010 12:30

Miroslav Hlavatý: K přenosu HIV slinami je zapotřebí cca 6-8 litrů slin, což nenaslintá ani Berouskův velbloud. Plivnutím od dané ženy však mohlo dojít k přenosu jiných infekčních onemocnění.

Otázka: Zdravím vás, mám dotaz: Co by mělo být tím prvním varovným upozorněním, že není všechno OK? Jak se vůbec pozná, že došlo k nákaze? Díky.
Autor: peta | 4.11.2010 12:31

Miroslav Hlavatý: Prvním upozorněním je, když váš partner nevyžaduje při sexuálním styku kondom. Jedinou možností, jak poznat, zdali k nákaze došlo, je test na HIV infekci.

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je HIV a AIDS častější u homosexuálů než u heterosexuálů? Máte k tomu nějaké údaje?
Autor: dvorakova b. | 4.11.2010 12:33

Miroslav Hlavatý: Při infekci HIV nerozhoduje s kým kdo spí. V ČR je zhruba 57,5 procenta infekcí způsobeno přenosem homo/bisexuálním stykem.

Otázka: Prosím, můžu se nakazit ze slin? Díky ef
Autor: effik | 4.11.2010 12:35

Miroslav Hlavatý: HIV ne.

Otázka: Dobrý den. Když má někdo HIV a někdo se s nim vyspí, nakazí se určitě nebo nemusí?
Autor: cinta | 4.11.2010 12:37

Miroslav Hlavatý: Je to jako v případě pokusu o početí, infikovat se může a nemusí, doporučuji nezkoušet a zbytečně neriskovat.

Otázka: Muze se clovek nakazit, pokud na neho clovek HIV pozitivni prskne do obliceje, napr kychnutim, a slina se dostane do sliznice druheho (napr do ust nebo nosu)? Dekuji za odpoved, nic moc o nemoci nevim
Autor: Nick | 4.11.2010 12:40

Miroslav Hlavatý: Ne, nemůže.

Otázka: Jestlipakněkdo sleduje, jací cizinci a sjakými chorobami přijíždějí k nám do země? neměly by byt povinné zdravotní prohlídky?
Autor: mulosan | 4.11.2010 12:42

Miroslav Hlavatý: Povinné kontroly cizinců v ČR nejsou zavedeny.

Otázka: Dobrý den, pane Hlavatý, pořád se říká, že proti AIDS nechrání ani kondom, tak co se dá dělat? děkuji za opdověď a přeji hodně úsp+chů v práci i osobním životě.
Autor: ondra | 4.11.2010 12:45

Miroslav Hlavatý: Děkuji za vaše slova. Kondom při správném používání je jedinou technickou pomůckou chránící před infekcí HIV.

Otázka: Dobrý den, když používám kondom, tak je stoprocentně zarčené, že se nenakazím? Děkuju
Autor: terka | 4.11.2010 12:48

Miroslav Hlavatý: Pokud se kondom opravdu používá dle daného návodu, dodrží se expirační doba a v průběhu sexuálního styku se stav kondomu kontroluje, riziko je nulové. Mluví se o tom, že kondom se může stát propustným po 8 hodinách stálého tlaku. V případě sexu, kde je 8 hodin...

Otázka: Dobrý den, je v ČR léčba na stejné urovni jako ve světě, nebo je na Západě možné sehnat lepší a účinnější léky na HIV a AIDS. Děkuji za odpověď.
Autor: oli | 4.11.2010 12:51

Miroslav Hlavatý: Nejsem lékař, ale dle mého, léčba je v současné době srovnatelná se západním světem.

Otázka: Jaké šance na přežití má dítě, které se s AIDS narodí?
Autor: niky | 4.11.2010 12:53

Miroslav Hlavatý: V zemích jako je ČR značně vysoké.

Otázka: Slyšela jsem, že existuje více druhů AIDS, ale v ČR se dělají testy jen na ten nejrozšířenější - je to pravda?
Autor: Manka | 4.11.2010 12:54

Miroslav Hlavatý: Existují dva typy viru označené HIV1, HIV2 a na oba tyto typy se ve světě provádí testování. To samé platí pro ČR.

Otázka: zajímala by mě inkubační doba tohoto viru, za jak dlouho mohou být patrné příznaky? A jak jsou spolehlivé krevní testy?
Autor: Michaela | 4.11.2010 13:10

Miroslav Hlavatý: Příznaky HIV infekce se mohou objevit zhruba 2.-4. týden po infekci, ale také nemusí. Krevní testy po minimální době 2 měsíců od posledního rizika jsou spolehlivé.

Otázka: Dobrý den, mohu dostat aids, když si ho nechám tzv. vykouřit bez prezervativu? Popřípadě, hrozí mi i nějaká jiná nákaza při tomto způsobu sexu?
Autor: Emil | 4.11.2010 13:30

Miroslav Hlavatý: Milý Emile, riziko samozřejmě hrozí, byť menší nežli v opačném případě. Při pasivním orálním sexu vám hrozí riziko přenosu krví z úst vašeho partnera. Logicky vám více hrozí přenos jiných pohlavně přenosných nemocí.

Otázka: Dobrý den, můj přítel šel na testy jelikož je rizikový a když si šel pro výsledky, potvrzení nedostal, protože to nenahlásil předem!!! Myslim, že by bez problémů takové potvrzení člověk měl dostat, ne? Jde přece o to, chránit lidi a ne o byrokracii! Nebo se pletu?
Autor: Eržika | 4.11.2010 14:15

Miroslav Hlavatý: V AIDS poradně Domu světla se provádí bezplatné anonymní testování, výsledek se sděluje testovanému člověku ústně. Potvrzení vydáváme po dohodě před provedením testu, ale v tomto případě se nejedná o test anonymní, nýbrž o test na jméno žadatele testu.

Otázka: Dobrý den, pokud mi byl zjištěn v krvi pozitivní test na HIV a dělá se kontrolní test - za jak dlouho budu vědět druhý výsledek?
Autor: Dodo | 4.11.2010 14:18

Miroslav Hlavatý: Před nahlášením pozitivního výsledku musí proběhnout v NRL AIDS tzv. konfirmační test, který potvrdí, zda se jedná o HIV pozitivní vzorek. V této laboratoři se provádí konfirmace všech reaktivních testů z celé ČR. Po konfirmaci se již kontrolní test neprovádí.

Otázka: Dobrý den, mohu se zeptat, pokud jsem měl nechráněný styk, za jak dlouho sám přijdu na to, že mohu mít HIV? jak rychle se dostaví příznaky a jaké jsou (hlavní)? děkuji
Autor: RM | 4.11.2010 14:18

Miroslav Hlavatý: Pokud člověk o své HIV infekci neví, v období 6 - 9 let od infekce se dostaví zdravotní problémy, které směřují k provedení testu na HIV infekci.

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, jestli existují i nějaké rychlé diagnostické testy na zjištění viru HIV z krve člověka pro domácí a osobní použití. Myslím systém podobný jako třeba měření glykémie glukometrem, kde místo glykémie by se dalo zjistit jestli je člověk HIV pozitivní či negativní. Jestli nějaký takový přístroj nebo zkoušky jsou jak se jmenují a kolik stojí ? A když ne myslíte do budoucna že by něco takového mohlo vzniknout ? Děkuji moc za odpověď .
Autor: Martin | 4.11.2010 14:43

Miroslav Hlavatý: Tyto testy existují, ale patří do rukou zdravotním odborníkům. Já osobně tyto testy veřejnosti nedoporučuji, protože v případě falešné pozitivity, to znamená, že zakoupený test reaguje, jako by byla krev pozitivní, je otázkou, jak daný člověk v takovém případě bez odborného dohledu zareaguje.Pro potvrzení reakce tohoto testu je nutné provést klasický odběr krve a konfirmační test v NRL AIDS. Vážené dámy a pánové, děkuji vám za vaše otázky a v případě jakéhokoli dalšího dotazu, volejte naši bezplatnou nonstop informační linku na č. 800 800 980 nebo použijete internetovou AIDS poradnu na našich webových stránkách www.aids-pomoc.cz, kde vám na vaše dotazy odpoví lékař, předseda společnosti MUDr. Ivo Procházka, CSc. Přeji vám ve vašem životě mnoho zdraví a dávejte na sebe pozor.

Sexy idoly 90. let. Jak hollywoodští fešáci stárnou do krásy | Video: Aktuálně.cz
reklama
reklama
reklama