reklama

8 překvapivých věcí, které způsobují páchnoucí dech

Zánět v ústech, čepy v mandlích, potíže s trávením. Tyto viníky nepříjemně páchnoucího dechu už jste nejspíš odhalili. Příčin - a nečekaných - může být však víc.

Foto: Thinkstock

Zánět v ústech, čepy v mandlích, potíže s trávením. Tyto viníky nepříjemně páchnoucího dechu už jste nejspíš odhalili. Příčin - a nečekaných - může být však víc.   

Zápach z úst neboli halitóza může souviset s celou řadou nemocí, o kterých ještě ani nemusíte vědět. Důvodem bývá většinou aceton, který může signalizovat například cukrovku nebo některé druhy rakoviny. Podle některých odborníků by se páchnoucí dech mohl stát jednou z diagnostických metod. 

Ale nemysleme hned na nejhorší a poohlédněme se po mnohem obvyklejších příčinách. Některé vás překvapí.

Hlad

Pokud dlouho nejíte, například si po nočním spánku nedáte snídani, máte problém. Žvýkáním se totiž stimulují slinné žlázy a právě dostatečná produkce slin je základní prevencí páchnoucího dechu. Pokud vynecháte snídani, vaše ústa budou mnohem sušší, produkce slin nižší, a tím se vytvoří ideální podmínky pro množení bakterií, odpovídajících za nevábně páchnoucí dech. Často se také mohou až do úst, a tím i do vašeho dechu, dostat výpary z prázdného žaludku - trávicí šťávy.

Doporučujeme: Téma: Zuby  

Zažívací potíže totiž bývají nejčastější příčinou. Zápach úst se může objevit u pacientů trpících plynatostí, pálením žáhy, překyselením žaludku, žaludečními vředy, žaludečním katarem, zácpou nebo při onemocnění slinivky, jater a určitých typech kýly.

Úzkost

Srdce vám buší, dlaně se potí a zrychleně dýcháte... nejspíš s otevřenými ústy, takže jsme opět u vysušení ústních sliznic. Navíc při stresu člověk vylučuje hormony s obsahem některých páchnoucích látek - ne nadarmo se říká "smrdět strachy". I proto může váš dech nevábně vonět. Zkuste zklidnit dech a dejte si pár doušků vodu - hydratuje vás a osvěží dech.

Ucpaný nos

Když vám rýma brání dýchat nosem - a nemusí to být jen infekce, může jít o rýmu alergickou - nadechujete se a vydechujete ústy. Tím se vysušují sliznice a snižuje průtok slin, které jinak působí jako přirozená očista ústní dutiny. Sliny odnášejí zbytky potravy a neutralizují bakterie zubního kazu, a působí tak jako přirozená dezinfekce. Čím méně slin, tím více bakterií - a tím také silnější pach. Snadnou úlevu (aspoň na dech, když ne na rýmu) přinese žvýkačka, která zvýší produkci slin. Ovšem jen zásadně bez cukru!

Pokud máte záněty dutin, pak se k vlivu vysušených sliznic samozřejmě přidává i vliv zánětu a bakterií - o těch ale později.

Léky

Berete antidepresiva, antihistaminika proti alergiím nebo diuretika (prostředky na odvodnění)? I ty mohou být důvodem, proč se nemůžete zbavit páchnoucího dechu. Právě tyto druhy léků vysušují sliznici v ústech a snižují produkci slinných žláz.

Ústní voda

Tak za prvé, žádná ústní voda nenahradí důkladné vyčištění chrupu. A všechny oslavné ódy, které si můžete přečíst na obalech, můžete klidně zapomenout. Navíc se ukazuje, že může škodit. Mnoho druhů ústních vod obsahuje alkohol - některé dokonce až 27 %.

Přečtěte si: Jazyk: Čistit nebo ne? Zlepší se vám zdraví i chuť

Ten vysušuje sliznice a zhruba tak po hodině je zanechá "vonět" ještě nevábněji než před mentolově "fresh" výplachem. Ke všemu alkohol sám o sobě zubům škodí. Proto vybírejte ústní vody s co nejmenším obsahem alkoholu. A šetřete si je na první rande nebo na pracovní pohovor, jindy je vlastně nepotřebujete.

Přemíra bílkovin

Mnoho lidí vynechává přílohy, aby netloustli, a jejich tělo se tak musí vyrovnat se zpracováním příliš velkého objemu proteinů. Při něm jako vedlejší produkt vzniká amoniak, což není nic jiného než starý dobrý páchnoucí čpavek. Ten se mimo jiné uvolňuje právě dechem. Dodržování vysokoproteinové diety, která je teď tak módní (ani nemusí jít o známé tyčinky), nutí vaše tělo neustále vylučovat tyto vedlejší produkty a také ketony. Ty mohou způsobit, že váš dech páchne jako shnilé ovoce.

Mlsání

Bakterie mají také chuť na sladké. Pokud často konzumujete lepivé sladkosti, jako jsou lízátka, gumoví medvídci, cucavé bonbóny, dropsy a karamelky, užívají si to spolu s vámi i bakterie ve vaší ústní dutině. Hodují na cukru a rozšíří se do všech prostorů, včetně těch, kam se kartáčkem dostanete jen stěží. Naštěstí však zubaři začali doporučovat čokoládu jako zdravější alternativu pro mlsaly. Čokoláda se relativně rychle rozpouští a má také méně cukru než jiné sladkosti a naopak obsahuje určité množství vápníku, díky němuž pomáhá chránit sklovinu.  

Za vším hledej bakterie

Páchnoucí dech bývá v podstatě výsledkem nerovnováhy mezi "dobrými" a "špatnými" bakteriemi v ústech. Složení bakteriální mikroflóry v ústech je ale individuální a ovlivňuje ho množství genetických faktorů. Za pach z úst tak může s trochou nadsázky i krevní skupina!

Ze všech druhů bakterií, osídlujících ústa a přilehlé části těla (dutiny, mandle, krk atd.), jsou nejnebezpečnější tzv. gramnegativní baterie. Patří k nim třeba známé E. coli, salmonely nebo Helicobacter, který způsobuje žaludeční vředy. Jednak produkují plynaté zplodiny, páchnoucí po síře, a jednak jsou díky zvláštnímu buněčnému obalu mimořádně odolné.

Přežívají hluboko v dásních v mezizubních prostorách a v rýhách jazyku. Pomáhají zubní nitě a také čištění jazyka. Mnoho stomatologů doporučuje nezapomínat ani na očistu vnitřních sliznic tváří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ústní vody pastu a kartáček nenahradí, říká zubař

Vyplachujte nos solí. Zaženete rýmu, chřipku i alergii

Výrobci dávají do cigaret nové látky. Zabíjejí víc

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama