reklama

7 důvodů, proč limonády škodí zdraví

Co je jednou z největších příčin tloustnutí? Pečivo? Sladkosti? Samá voda - respektive limonáda. A navíc škodí zdraví.

Foto: Isifa/Thinkstock

Co je jednou z největších příčin tloustnutí? Pečivo? Sladkosti? Samá voda - respektive limonáda. Průměrný člověk jí vypije denně nejméně půl litru.

Pokud chcete namítnout, že pijete limonády bez cukru, ze kterých se netloustne, tak se také mýlíte. A nejen v tomhle ohledu. Podívejte se na sedm problémů, které tyto oblíbené nápoje mohou způsobit.

Ledviny

Ženy, které denně vypijí víc než dvě limonády, si zvyšují riziko poškození ledvin. Údaje od téměř 10 tisíc lidí zkoumali odborníci z Loyola University Health Systëm v Chicagu na základě záznamů z amerického Národního úřad pro zdraví a výživu. Ukázalo se, že pravděpodobnost nemoci ledvin je dvojnásobná oproti těm ženám, které limonády nepijí.

Doporučujeme: Domácí malinovka a další recepty na osvěžující nápoje

S jejich konzumací se totiž zvyšuje hladina albuminu, kterým tělo dává najevo velkou zátěž ledvin. Jde o onu známou bílkovinu v moči. Muži však tyto problémy nemají. Zajímavé také je, že v tomto ohledu jsou horší právě limonády slazené náhradními sladidly.

Metabolismus

Podle studie z Minnesotské univerzity z roku 2008, která zahrnovala na 10 tisíc dospělých osob, už jen jedna sklenice limonády může způsobit riziko rozvinutí metabolického syndromu, což je kombinace vysokého tlaku,  cholesterolu a ukládání tuku v pase. Není jasné, zda jde o vliv nápoje nebo dalších nezdravých stravovacích návyků, ale každopádně: stojí ta sklenice za to?

Obezita

Je to bohužel tak: ani limonáda bez cukru nepomůže zhubnout. Vědecké centrum pro zdraví při Texaské univerzitě objevilo, že dvě "limči" denně zvyšují riziko nadváhy o plných 500%. Proč? Umělá sladidla narušují přirozenou schopnost organismu regulovat příjem kalorií odvíjející se od sladkosti chuti potravin a nápojů. Lidé se častěji přejídají, protože sladkou chutí bez obsahu cukru podvádí své tělo. Zvyšuje se tak  závislost na sladkém, která vede k dalšímu přejídání. 

Horší kocovina

Podle studie z australské Královské nemocnice v Adelaide budete o to dřív opilí. Bez cukru se totiž alkohol dostává do krevního oběhu rychleji, protože se spotřebovává při  jeho zpracování v organismu.

Poškození buněk

Zdá se vám to přehnané? Vědci ze Sheffieldské univerzity v Británii tvrdí, že prostředky proti plísním, které - na rozdíl od těch s cukrem - limonády se sladidly obsahují, mohou způsobit vážné poškození DNA tím, že dezaktivují mitochondrie, což jsou zásobárny energie. Tyto konzervanty jsou také spojovány s kožními problémy, astmatem a dalšími alergickými projevy.

Zkažené zuby

Cukr je sice pro zuby nezdravý, ale limonády bez cukru také. Mají pH kolem 3,2, což je dost kyselé prostředí, které poškozuje zubní sklovinu. Univerzita v Michiganu ve své studii prokázala, že dospělí, kteří si denně dopřejí tři a více sklenic, mají mnohem horší stav chrupu.

Neplodnost

S cukrem nebo bez, limonády obsahují bisfenol, což je endokrinní disruptor nebo látka, která poškozuje hormonální rovnováhu. Jejich vliv je dáván do souvislosti s mnoha potížemi od srdečních nemocí po potíže s plodností a otěhotněním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 jídel smrti: Nejhorší pro vaše zdraví

Zásada zdravějšího grilování: Nezapomeňte na alkohol

Jak zaměstnat mozek: 7 dobrých rad i pro dr. Ratha

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama