5 potravin, které dobíjí baterky, a co naopak nejíst
Zdá se, že jaro bude letos až do července, takže neuškodí si připomenout, jak bojovat s jarní únavou. Tady je pět potravin, které vám pomohou dobít baterky.
Jste bez energie, nemáte na nic náladu, cítíte se ospalí? Fyzická a duševní pohoda úzce souvisí s jídlem.
Bez správných potravin a vhodných stravovacích návyků, které by mozek udržely v bdělém stavu, nemůžete počítat s tím, že zvládnete celý den v pohodě a bez únavy. Jaké potraviny zařadit na jídelníček, abychom dobili baterky a co naopak vynechat?
Ovesné vločky
Pro vaše tělo jsou obrovskou zásobárnou energie. Obsahují nízký glykemický index, čímž vás nasytí na delší dobu. Jsou skvělým zdrojem takzvaných pomalých sacharidů, které se do těla uvolňují postupně. Dopřejte si je k snídani a zůstanete aktivní až do oběda.
A to není vše. Draslík, který se ve vločkách hojně nachází, předchází chronické únavě a celkově tělo nastartuje do bdělého stavu. Ovesné vločky jsou oblíbené ve formě kaše, nebo jich hrst nasypte do jogurtu s ovocem. V druhém případě počkejte pět minut, až změknou.
Hořká čokoláda
Máme na mysli opravdu kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa okolo 70 až 80 procent. Ještě si nezapomeňte přečíst složení – vyhněte se palmovému tuku a vysokému množství cukru. Kakao je výborným spouštěčem endorfinů, tedy látek, které podporují pohodu a dobrou náladu.
Obsah železa se postará o rychlejší transport kyslíku do mozku, čímž se budete lépe soustředit. Podle britských vědců je pojídání čokolády pro lidi více vzrušující než samotné líbání, tedy aktivuje mozkovou činnost. Tento fakt potvrdili v odborném titulu British Medical Journal.
Tip: Kvalitní čokoládu poznáte podle toho, že vonní kakaem, má jemnou konzistenci, na první pohled se leskne, je dražší a když do ní kousnete, křupne a zůstane ostrý lom.
Banány
Mají sice poměrně hodně cukru, takže bychom je neměli konzumovat po kilech, ale jsou spolehlivou zásobárnou energie. Na dopolední svačinu v práci se budou hodit. Když si k velkému množství proteinů, fosforu, vitamínů a železa přidáte vlákninu, dostanete zdravé ovoce, které na jídelníček patří.
A proč pomáhá udržet energii? Jde o to, že vyrovnává hladinu cukru v krvi. Při jejím poklesu dochází k podrážděnosti. A jak známo, dobrá nálada bojuje s únavou přímo ukázkově.
Tip: Jezte nazelenalý banán, o prospěšné látky nepřijdete. Čím více tmavne, tím více cukru se v něm vytváří. Právě přeměněný cukr může za hnědou barvu slupky.
Brokolice
Královna mezi zeleninou. Výživoví poradci přímo jásají, když jim řeknete, že jste ji zařadili na jídelníček. Je plná vlákniny, vápníku, kyseliny listové, vitaminů A a C, betakarotenu a draslíku. Vyšší obsah vitaminu C odstraňuje pocit únavy a posiluje činnost nadledvinek, které řídí tvorbu stresových hormonů v těle.
Brokolice v sobě ukrývá velké množství koenzymu Q10, který pomáhá produkovat a udržet energii. Jeho nedostatek se projevuje únavou a poruchou soustředění. Nebojte se ji konzumovat syrovou, tak získáte nejvíce prospěšných látek. Pokud už ji tepelně upravujete, pak jen krátce a v páře.
Ořechy a semínka
Přesněji řečeno naklíčená semínka. Ta by mohla mít za rovnítkem slovo životabudič. Naklíčené luštěniny či obiloviny se postarají o příjem energie. Jsou bohaté na bílkoviny, kyselinu listovou a vitaminy B a E. Fosfor, draslík, hořčík a železo pečují o nervovou soustavu, bojují proti stresu a únavě. Naklíčení je jednoduché a už za tři dny máte vlastní zdroj energie.
Nezapomeňte i na ta nenaklíčená. Nejlepší jsou sezamová a slunečnicová semínka. Sacharidy, bílkoviny vláknina, to vše vás během dne nakopne k lepším výkonům. Podobné účinky mají na váš organismus i ořechy. V obou případech buďte při konzumaci opatrní. Stačí malá hrstka denně, jinak tělu dodáte i nadměrné množství tuků.
Co energii naopak ubírá?
1) Zvýšená a pravidelná konzumace cukru, alkoholu a kofeinu: Na těchto potravinách vzniká závislost. Navozují krátkodobé zlepšení psychického stavu, ale z dlouhodobého hlediska narušují přirozenou regulaci hormonů podporující dobré psychické fungování.
2) Nasycené mastné kyseliny a trans mastné kyseliny: Obsahují totiž toxické volné radikály, které poškozují mozkové buňky. Najdeme je v másle, sádle, plnotučném mléce, v palmovém a kokosovém oleji a ve ztužených tucích.
3) Extrémy ve stravování: "Hladovění, přejídání a striktní omezování určitých základních živin se na našem zdraví negativně podepíší. Stejně jako dlouhé pauzy mezi jídly, nepravidelnost stravování a nejrůznější diety. Takového extrémy ve zdravém životním stylu nemají co dělat," doplňuje třetí bod Zuzana Douchová, nutriční poradkyně a psycholožka iniciativy Vím, co jím a piju.