reklama

5 chyb, které děláme při vaření a tloustne se z nich

Rádi si připravíte dobré jídlo? Tady je 5 chyb, které děláme při vaření a tloustne se z nich.

Foto: Thinkstock

Nechodíte do restaurace, protože si hlídáte váhu a máte pocit, že nevíte, co vám dají na talíř? Jídlo uvařené doma máte pod kontrolou. Hodně však záleží na tom, jaké si při vaření vybudujete návyky. Podívejte se na 5 chyb, které při svém kuchařském umění děláte a ještě z nich tloustnete.

Ve chvíli, kdy připravujete oblíbené jídlo, si většinou neuvědomíte, že svému tělu přidáváte zbytečné kalorie. Pak se ráno postavíte na váhu a zděsíte se, že vám hlásí nějaké to kilo navíc.

Používáte příliš mnoho oleje

Olivový olej je jistě zdravý, ale problém je v jeho množství. Jedna polévková lžíce má okolo 125 kalorií. Pokud nedáváte při vaření pozor nebo používáte suroviny, které do sebe olej snadno nasají, nalijete klidně i čtyřnásobnou dávku.

Před tím, než si orestujete zeleninu, zkuste ji rychle spařit v horké vodě. Nebude mít tendenci do sebe nasávat olej, jako je tomu u čerstvé suroviny. Pomůže i modernější nádobí s nepřilnavým povrchem, kde olej nemusíte použít vůbec nebo postačí jen lehce potřít mašlovačkou celý povrch.

Špatný odhad porce

Klasickou chybou je velká porce jídla, kterou naservírujeme. Počítat každý gram je unavující, ale pro začátek byste si měli najít čas a pro představu si navážit maso a přílohu. Jednotlivé množství se brzy naučíte a zvládnete jej servírovat od oka a ve správném poměru. Ideální množství potravin najdete v kalorických tabulkách na internetu.

Nechce-li se vám složitě počítat, pro začátek postačí, když budete jídlo nandávat rovnou na talíř. Pokud položíte nádobí s jídlem na stůl, aby se každý obsloužil sám, zcela jistě sníte víc, než vaše tělo potřebuje. Ruku na srdce, kdo si z předloženého hrnce či pánve na stole nepřidá alespoň od něčeho kousek?

Jsme otroci receptů

Nejraději vaříte podle receptů? Určitě je fajn obměňovat svoji kuchyň novými nápady, ale nemusíte slepě dodržovat přesné ingredience.

Nemáme na mysli pozměňovat celou recepturu, to už rovnou můžeme vařit jako pejsek a kočička, ale zkuste například místo celé smetany dát jen polovinu a doplnit ji bílým jogurtem. Je to jednoduchá výměna, která sníží kalorie, ale nezmění chuť jídla.

Jen trochu ochutnám

Každý správný kuchař má jídlo ochutnat dřív, než jej naservíruje hostům. To je pravidlo, přes které by neměl jet vlak. Ale mnohokrát se stane, že vaříme takovou dobrotu, že uždibujeme víc, než je potřeba.

Nemáte pevnou vůli a olizování omáčky se nemůžete vzdát? Zkuste si při vaření vzít žvýkačku. Nezabere-li tento malý trik, zvolte tvrdší způsob. Za každý kousek, co ochutnáte při přípravě, si dejte o něco méně na talíř při servírování. Až budete mít k obědu jen poloviční porci, určitě si příští ochutnávání rozmyslíte.

Zbavit se zbytků

Uvařili jste báječné jídlo, jste plní a měli byste být maximálně spokojení. Jenže, na sporáku zůstaly zbytky, které na vás při uklízení začnou volat. Přeci tam nenecháte jen dvě lžíce těstovin nebo jeden plátek masa. Mezitím, než nandáte nádobí do myčky nebo pouklidíte kuchyň, jídlo postupně zmizí ve vašem žaludku.

Sejde z očí, sejde z mysli. Než cokoliv začnete v kuchyni uklízet, dejte zbytky do ledničky, spíže nebo je jen přikryjte alobalem či neprůhledným víkem. Nic vás nebude lákat.

Našli jste si v článku alespoň jeden zlozvyk, který při vaření děláte? Víte ještě o nějakém špatném návyku, který může ovlivnit naše kilogramy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Týdenní jídelníček, se kterým zaručeně zhubnete

Malý domek bez hypotéky, je v něm vše, co potřebujete

Sedmiletá milionářka: Okouzlující dtě nebo spratek

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama