reklama

Zdeněk Pohlreich: Jak uvařit poctivý vývar nebo kulajdu

Jak uvařit poctivý vývar nebo kulajdu, ukáže Zdeněk Pohlreich už tento čtvrtek!

Foto: iprima.cz

Zdeněk Pohlreich se rozhodl, že český národ naučí vařit hezky od základů. V prvním díle pořadu Vařte jako šéf seznámil diváky s přípravou vajec. V díle následujícím se zaměří na polévky, a my spolu s ním!

Žádný kuchař se neobejde bez vývaru, tvrdí mistr Pohlreich a přidává tipy a rady, jak klasický vývar připravit. "Základem je skelet z kuřete," komentuje kuchařské umění a přidává další moudra ze světa gastronomie. A s čím nás Zdeněk Pohlreich seznámí dále? Například s pojmem i přípravou consommé - královnou mezi polévkami, nebo klasickou kulajdou.

Co se naučíte tentokrát?

  • jak uvařit consommé z oháňky
  • naučíte se, jak správně naporcovat kuřete
  • jak a k čemu využít kuřecí skelet
  • uplatníte první lekci s vajíčky do různých zavářek (játrové knedlíčky, noky z odpalovaného těsta, celestinské nudle)
  • Zdeněk Pohlreich předvede recept na brokolicový krém a kulajdu
  • dozvíte se plno zajímavých rad a tipů kolem polévek
  • zjistíte, jak na světlý a tmavý vývar
  • zopakujete si ztracené vejce
  • zjistíte, jak si připravit světlou jíšku

Consommé z volské oháňky

Jde o silný vývar z oháňky, která je pracovitým svalem, tudíž má nejvýraznější chuť. Zároveň obsahuje želatinu a kosti, což jsou vlastnosti, které dodají vývaru cenné bohatství.

Recept na Consommé

Oháňka se očistí od tuku a nechá se v troubě péct asi na 120 °C zhruba 30 minut. K nasekané oháňce přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a koření. Zelenina v troubě zkaramelizuje, což pomůže polévce získat správnou barvu. Ke konci slijeme tuk, přidáme trochu rajského protlaku a dva decilitry červeného vína. Pak vše vložíme do hrnce a lehce osolíme.

Čtěte také: Deset nejvlivnějších lidí české kuchyně. Včetně Babici

Po pěti hodinách pomalého varu polévku scedíme přes plátýnko a vyrobíme si zavářku.

Tipy a triky

  • na světlý vývar se skelet jen vaří, na tmavý se kosti nejprve upečou
  • kosti dodávají polévce sílu, maso lahodnou chuť
  • do vývaru patří jen hezká a čistá zelenina
  • připečené maso a zkaramelizovanou zeleninu dostaneme z pekáče tak, že přidáme trošku červeného vína a necháme ho vypařit
  • pracnější tmavý vývar je možné udělat do zásoby a zamrazit
  • dokonalé consommé má jantarovou barvu
  • u světlé jíšky dodržujte stejný poměr másla a mouky
  • na dochucování polévek je nejlepší český kvasný ocet
  • zelenina zachová po vaření svěží barvu, když ji ihned zchladíme v ledové vodě. Při dalším vaření už nezešediví.

Jak na kulajdu podle Zdeňka Pohlreicha

Jako základ poslouží světlý kuřecí vývar. Samostatně si uvaříme si brambory na kostičky. Světlou jíšku zalijeme vývarem. Brambory scedíme a v jejich vývaru uvaříme sušené houby. Nezapomeňte na kopr a ocet. Vařte alespoň 40 minut. Nakonec se všechny ingredience spojí a zjemní trochou smetany. Nezapomeňte, že takovou kulajdu skvěle doplní dokonalá ztracená vejce.

Nenechte si ujít premiérové díly pořadu Vařte jako šéf! vždy ve čtvrtek ve 21:30 na Prima family.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak griluje Ital v kuchyni? Recept na hovězí ořech

Jahody: Co byste o nich měli vědět!

Obarvěte nejen svůj šatník, ale i botník!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama