reklama

Září je ve znamení dobrého vína

Víno je lahodný nápoj, který by určitě neměl chybět na žádném stole. Jaké si ale vybrat? Zkuste některá z nejlepší stovky českých vín pro tento rok.

Foto: Reuters

Které je to pravé pro váš stůl? Vyzkoušejte některá vína, která patří podle Národního vinařského centra mezi stovku toho nejlepšího, co v České republice může znalec i laik ochutnat.

Pálava 2009, Vinselekt Michlovský

Vinice jsou součástí moravské oblasti a zahrnují Mikulovskou a Velkopavlovickou vinařskou podoblast. Tento výběr z hroznů zanechá v ústech příjemnou chuť vanilky. Aroma tropického a žlutého ovoce zanese chuťové buňky přímo do ráje a výborně harmonizuje s tónem rozinek. Víno pochází z obce Žabčice a je možné ho pořídit za 355 korun. Majitel je na toto víno přímo pyšný, protže jeho mladší sourozenec Pálava 2007 výběr z bobulí řady Private selection se stal absolutním mezinárodním šampionem soutěže Terra-vino v Izraeli. Víno je nejlěpší popíjet samotné, protože svou lahodnou chutí se stává přímo desertem.

Frankovka rosé 2009, SOŠ vinařská a SOU zahradnická

Vybrali jsme ze stovky vín právě toto, protože Vinařská škola ve Valticích nepatří ke klasickým vinařstvím. Vše má v rukou Lubomír Tichý, který tuto školu již ukončil. Jedná se o jakostní odrůdové víno z obce Valtice, jehož cena se pohybuje kolem 225 korun. Pokud se na víno zadíváte přes sklenici zjistíte, že jeho růžová barva je doplněna příjemnými oranžovými odlesky. V chuti, která je bezpochyby velmi silná se v pozadí ukrývají jahody.

 

Modrý Portugal 2009, Patria Kobylí

Víno vzniká řízeným kvašením a následně pak zraje ve speciálních dubových sudech. Díky tomu získává ovocný, ale také nezapomenutelný jemně dřevěný buket. Obrovský zážitek skýtá dlouho doznívající chuť, která je jemně podpořena vanilkou. Granátově červená barva jistě kladně ovlivnila rozhodnutí poroty a zisk Zlaté medaile z Vinařských Litoměřic 2010 a Zlaté medaile Vinum Juvenale.

Ať už si vyberete podle barvy, chuti a nebo vůně, nejdůležitější je, aby vám víno doopravdy sedlo. Jedna malá rada na závěr: pokud víno na první ochutnání není dle vašich představ, zkuste jej ochutnat při jiné příležitosti či náladě, protože i to vaše chuťové buňky ovlivňuje.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama