reklama

Výprava do jogurtového světa

Dnes, stejně tak jako dřív, výroba jogurtu začíná u mléka. Pokud se tedy chcete vydat do jogurtového světa, musíte svou pouť zahájit právě na mléčné farmě.

Foto: Ivana Matyášová

Možná netušíte, že předchůdce dnešního jogurtu spatřil světlo světa už před pěti tisíceletími. A na svět mu nejspíš pomohla obyčejná náhoda. Mléko přepravované v kozím vaku tehdy našemu prapředkovi zkyslo. A „nehodu" měly nejspíš na svědomí mikroorganismy zabydlené ve zmíněném vaku.

Také současným výrobcům jogurtů vydatně pomáhají „hodné" bakterie, i když na žádnou náhodu už rozhodně nespoléhají. Dnes, stejně tak jako dřív, ovšem výroba začíná u mléka. Pokud se tedy chcete vydat do jogurtového světa, musíte svou pouť zahájit právě na mléčné farmě. Na jednu z nich nás nedávno pozvala firma Danone.

Rekordmanka Bety

Ve středočeských Jiřeticích už dvacet let hospodaří manželé Pavel a Marie Kopeckých. Začínali s jednou krávou, dnes jich mají kolem devadesáti a k tomu jalovice a býky. Marie s úsměvem vzpomíná na to, jak se na začátku náramně bála dojení a první telení byl pro ni doslova hrůzný zážitek. Poměrně rychle ale obojí zvládla a dnes by tuhle práci už nevyměnila za nic na světě, přestože život na farmě začíná už kolem půl páté ráno a končí mezi osmou a desátou večer.

„Starám  se nejen o zvířata, ale dělám i veškeré papíry, syn s manželem chystají krmení, pracují na polích a opravují stroje," přiblíží rodinnou dělbu práce, "s dojením mi pomáhá i synova přítelkyně, tedy když zrovna nechová, nedávno se jí totiž narodilo miminko." Za své mléko už dostali řadu ocenění, pochlubit se mohou i rekordmankou Bety, která nadojí až 70 litrů za den. Ale největší radost Marie stejně mívá z toho, když jsou krávy spokojené a s chutí si přežvykují.

Výživa je věda

Krmivo si u Kopeckých míchají z vlastních surovin, které doplňují o minerály, řepku a sóju. Možná by se zdálo, že výživa pro krávy není žádná věda, ale opak je pravdou. Firma Danone proto nabízí každému ze svých více jak 60, výhradně českých, dodavatelů odbornou pomoc. Pro své farmáře pořádají nejen pravidelná školení o výživě, ale odborníci dojíždějí i přímo na farmy a pomáhají farmářům stanovit správný „jídelníček" pro dojnice. Vydatnou pomocnicí při tom je moderní technika. Každá kráva má svůj čip, z kterého počítač dokáže načíst například to, kolik mléka nadojila, a vyhodnotit podle toho optimální krmnou dávku. Pečlivost se v tomto případě určitě vyplatí, vždyť s kvalitní výživou úzce souvisí kvalita nadojeného mléka.

Výpravy za tradicí

Mlékaři svážejí denně mléko od farmářů do benešovského závodu Danone. Vzorky nejprve putují  do zdejších laboratoří, kde pečlivě překontrolují jejich kvalitu a složení. Mimo jiné zde kultivují také vzorky, jež obsahují cenné jogurtové kultury. Terénní pracovníci jim je přivážejí z oblastí, kde mají tradiční zakysané výrobky, jako je například kumys, dlouholetou tradici. Teprve když jsou všechny složky správného jogurtu připraveny a důkladně prozkoumány, mohou putovat do výrobní haly. Tady se mléko a smetana mísí s jogurtovými kulturami a ovocem téměř bez zásahu lidské ruky.

Robot balí jogurty

Člověk u moderních technologických linek prakticky „jen" dohlíží, zda všechno probíhá tak, jak má. Dokonce i závěrečné balení a paletování zvládne robot. Technologické linky, kde se z mléka postupně stává jogurt, jsou navíc vyrobeny z nerezové oceli, aby se daly dobře čistit. Hygienu a čistotu tu totiž pečlivě hlídají nejen u svých zaměstnanců, ale i návštěvníků, kteří přijdou na exkurzi. Před vstupem do sálu dostanou papírový plášť i čepičku, musí si umýt ruce v dezinfekci a také odložit šperky, aby nechtěně neupadly třeba do některého z kelímků.

Dobrá Máma z Benešova

Před našima očima se právě stěhuje do kelímků jogurt Dobrá Máma, který mají v oblibě zejména rodiny s malými dětmi. Paleta příchutí je v současné době už opravdu rozmanitá - od jahody a banánu až po stracciatellu, či borůvku. Novinkou, která se objeví na trhu až letos v únoru, je bílý jogurt. A co o novince soudí odborník? „Z hodnocení jednotlivých nutričních složek je patrné, že má tento výrobek velmi vysokou výživnou hodnotu," soudí předseda Společnosti pro výživu FN Praha Motol, MUDr. Petr Tláskal,CSc, „v celkovém množství energie totiž převažuje bílkovinná složka." Podle slov pana doktora jsou přitom bílkoviny v zakysaném mléčném výrobku lépe stravitelné, protože mikroorganismy umožňují jejich jemnější vysrážení a částečné rozštěpení.  Lidské tělo může navíc využít až třicet procent vápníku z mléka a mléčných výrobků, a to opravdu není málo.

Tělo si libuje

Z benešovské továrny už zakysané výrobky zamíří do prodejen k milovníkům jogurtů. „Bohužel jich u nás není ani zdaleka tolik, jako v jiných státech," posteskne si MUDr. Petr Tláskal,CSc. „Ve Švédsku je například spotřeba jogurtu na osobu a rok 35 kilo, u nás pouhých 15 kilo, a to je určitě škoda." Podle slov pana doktora může totiž zakysaný mléčný výrobek lidskému tělu prokázat mnohá dobrodinní. Nejen proto, že je zdrojem kvalitní bílkoviny, ale i vápníku, zinku i vitamínů skupiny B, D i A a mnoha dalších užitečných látek. Jogurtové kultury, které navíc obsahuje, dokáží příznivě ovlivnit celkový zdravotní stav člověka. Na rozdíl od tabletek je přitom jogurtová „terapie" víc než příjemná.     

Víte o mléce a mléčných výrobcích...

*Podle výživové pyramidy by batolata a předškoláci měli zkonzumovat denně 4 porce mléka a mléčných výrobků (1 porce= 125 ml mléka nebo 125 ml jogurtu či 25 g sýra), školní děti 3-4 porce, adolescenti 3 porce a dospělí 2-3 porce
*Kysané mléčné výrobky mohou konzumovat také osoby, které nesnášejí laktózu
*Tyto výrobky vznikají kysáním mléka, smetany, podmáslí za použití mikroorganismů, především mikroorganismů mléčného kvašení a nejsou po kysacím procesu tepelně ošetřené

Jak je rozeznáte?

*Jogurt Dobrá Máma obsahuje Lactobacillus Bulgaricus a Streptococcus Bulgaricus (koncentrace bakterií minimálně 10 milionů v 1 ml)
*Acidofilní mléko - kysání je vyvolané mikroorganismem Lactobacillus acidophilus s přítomností jeden milión v 1 ml
*Kysaný mléčný výrobek s bifidobakteriemi - obsahuje bifidobakterie v koncentraci minimálně 1 milion v 1 ml
*Kefír - obsahuje určené druhy kvasinek (10 tisíc v 1 ml) a bakterie mléčného kvašení (minimálně 100 v 1 ml)
*Kefírové mléko - obsahuje bakterie mléčného kvašení v koncentraci 1 milion v 1 ml a kvasinky minimálně 100 v 1 ml

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama