reklama

Vynikající květnová delikatesa? Jedině chřest!

Jedli jste někdy chřest? Pokud ne, je nejvyšší čas vyzkoušet recepty z chřestu!

Foto: Thinkstock

Chřest je světovou delikatesou. Chuť chřestu je jemná a nejlépe se snoubí s holandskou omáčkou. Vyzkoušejte chřesty bílé nebo fialové. Chřestové výhonky mohou být báječnou večeří v horkém počasí.

Receptů na úpravu chřestu jsou mraky. Asparágusová rostlina se tepelně zpracovává na mnoho způsobů. Nejčastěji můžete ochutnat recept na chřest v anglické slanině, chřestovou polévku nebo chřest jako výborný salát.

Jak si poradit s chřestem

Chřestová sezóna je od dubna do konce července. Chřestové výhonky se sklízí ručně a odřezávají se v délce 15 centimetrů. Mezi nejlepší kousky patří dokonale rovné, vybělené a zcela uzavřené hlavičky tloušťky od 28 milimetrů.

Při koupi musíme dát pozor, aby byl chřest opravdu čerstvý. Před přípravou je nutné stonky oloupat. Pod hlavičkou je sloupneme směrem dolů. Slupka je tuhá a vláknitá. Zdřevnatělé konce odřízneme. Zbytky a slupky mohou posloužit jako základ pro dobrou chřestovou polévku.

Chřest vaříme pokud možno nastojato a hlavičkou dolu. Nejlépe se chřest připravuje, když ho svážeme provázkem do malého balíčku. Do vody se přidá trocha soli nebo citrón a máslo.

Lahodná holandská omáčka

Nákupní seznam: 3 žloutky, 1 lžička vinného octa, 3 lžíce vody, 100 g másla, špetka soli, špetka cukru a špetka bílého pepře, citronová šťáva

Žloutky ušleháme s octem a vodou až směs začne příjemně pěnit. Dále musíme dát misku nad vodní lázeň, aby se žloutky nesrazily. Směs nahříváme a šleháme metličkou na sníh až omáčka začne houstnout. Potom do ní přidáme nadrobno pokrájené máslo nebo přidáváme po lžičkách rozpuštěné. Dochutíme kořením a podáváme s uvařeným chřestem.

Chřestová krémová polévka

Nákupní seznam: 800 g chřestu, 1 l vody, sůl, cukr, 1 l slepičího vývaru, 80 g hladké mouky, 80 g másla, 2 žloutky, 6 lžic zakysané smetany, muškátový oříšek

Chřest si oloupeme a uvaříme ve vodě se solí, cukrem a máslem. Uvařený ho vyndáme a pokrájíme na kousky. Jíšku z másla a mouky zalijeme vývarem z chřestu a slepičím vývarem. Chvilku povaříme. Žloutky smícháme se smetanou a společně s chřestem přidáme do polévky. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.

Kuřecí nudličky s chřestem

Nákupní seznam: 500  g chřestu, 4 plátky kuřecích prsou, 125 ml bílého vína, sůl, zázvor, 2 lžíce maizeny, 1,5 litru vody, 1 cibule, olej

Maso si nakrájíme na nudličky a marinujeme ve víně, soli, zázvoru, maizeně, vodě a nadrobno nakrájené cibulce. Chřest oloupeme a pokrájíme na nudličky a tři minuty opečeme na oleji. V druhé pánvi si orestujeme masovou směs asi osm minut a dvě minuty před koncem přidáme chřest a společně dopékáme. Jídlo můžeme podávat s rýží nebo se zeleninovým salátem.

 

 

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama