reklama

Velikonoční hlavička. Tři recepty na nádivku

K Velikonocům samozřejmě patří tradiční recepty. Máme pro vás recept na staročeskou velikonoční nádivku!

Foto: Profimedia

Chcete se letos o Velikonocích opravdu vytáhnout? Naučíme vás pár receptů na tradiční nádivku! Jednoduché, rychlé a hlavně chutné!

Nádivka neboli hlavička, patří k Velikonocům stejně, jako beránek, zdobení kraslic, mazanec nebo čokoládový zajíc. Existuje mnoho rozmanitých receptů. V každé domácnosti ji připravují podle své chuti. Podívejte se na tři recepty, kterými ohromíte i tchýní.

Staročeská hlavička

Budete potřebovat:

  • 6 žemlí
  • mléko
  • 4 dkg másla
  • 4 žloutky
  • sůl
  • 5 dkg anglické slaniny nebo špeku
  • 25 dkg uzeného plecka
  • pepř
  • pažitku
  • sníh ze 4 bílků
  • tuk na vymazání pekáče

Důkladně si rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu. Žemle necháme pokrájené v mléce dostatečně nasáknout. V míse si utřeme máslo se žloutky. Do směsi přidáme vymáčené žemle, osmaženou slaninu a uvařené na kostičky nakrájené uzené maso. Podle chuti opepříme, osolíme a přidáme nasekanou pažitku.

Čtěte také: Jak spočítat termín Velikonoc? Podívejte se s námi!

Velmi pečlivě promícháme a nakonec opatrně přidáme sníh z bílků. Pekáč či zapékací misku si vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Těsto v nádobě dobře a stejnoměrně uhladíme. Pečeme v troubě zhruba 45 minut až 1 hodinu hezky dozlatova na 180 stupňů. Výborně chutná staročeská nádivka i po vychladnutí.

Kopřivový velikonoční mls

Budete potřebovat:

  • 5 rohlíků
  • 4 vejce natvrdo
  • 1 miska kopřiv
  • 4 vejce
  • 100 g anglické slaniny
  • sklenka mléka
  • 300 g uzeného vepřového masa
  • pepř
  • sůl

Pečlivě si očistíme kopřivy, natrháme a spaříme. Nakrájíme si na kostičky rohlíky a zvlhčíme mlékem. Maso si pokrájíme na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce také na plátky. Do nasáklých rohlíků přidáme maso, kopřivy a směs osolíme a opepříme. Zalijeme čtyřmi rozkvrdlanými vejci a promícháme.

Čtěte také: Velikonoční slovníček. Víte, co je hlavička a pučálka?

Formu vyložíme pečícím papírem a pokryjeme plátky slaniny. Dále na slaninu přijde polovina nádivky, poklademe kolečka vajec a zakryjeme zbylou nádivkou. Nádivku pečeme zvolna asi 45 minut. Ke konci zkusíme špejlí, zda je dobře upečená. Kopřivová hlavička je dobrá teplá i studená.

Téměř vegetariánská nádivka

Budete potřebovat:

  • 2 rohlíky
  • 1 cibulka
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml mléka
  • 150 g anglické slaniny
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce pažitky
  • sádlo na vymazání

Nakrájené rohlíky prolijeme rozšlehanými žloutky s mlékem. Hmotu necháme dobře nasáknout. Přidáme pažitku, pepř, sůl, česnek. Na sádle si zpěníme cibulku s nakrájenou slaninou. Opečenou směs přidáme k promíchané hmotě. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh.

Vymažeme si formu sádlem a vysypeme strouhankou. Nádivku pečeme pomalu 30 minut. Vyzkoušejte o maso připravenou velikonoční hlavičku a budete velmi mile překvapení, jak je výborná a plná jarních chutí.

Další výborné recepty na velikonoční nádivku vyzkoušejte ZDE >>

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Upečte si na Velikonoce netradičního beránka! Víme jak!

Ještě stihnete upéct skvosty! 5 rad, jak na to

Pletení z papíru aneb Jak doma recyklovat staré noviny

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama