reklama

Tři neodolatelné recepty na lahodnou vánočku

Vánoce se blíží a je nejvyšší čas začít trénovat vánočky. Připravili jsme si pro vás tři lahodné recepty na vánočku, které můžete během týdne vyzkoušet a favorita si upečte na Štědrý den.

Foto: Profimédia

Vánočka patří k tradičním dobrotám, které nesmí chybět 24. prosince na stole. Receptů na vánočku je mnoho, podívejte se na naše tři vybrané vánočky, které stojí za hřích.

Tvarohovo-vanilková vánočka

Budete potřebovat:

  • 50 ml rumu
  • 150 g cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 70 g rozinek
  • 450 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 kostku tvarohu
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • celou vanilku
  • 2 balíčky prášku do pečiva

Rozinky si namočte do rumu. Vanilkový lusk si opatrně nařízneme a vyndáme vanilku, kterou dáme do mléka. Tvaroh si mezi tím rozmačkáme s máslem, cukrem a vejci. V druhé míse si smícháme mouku s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Do promíchané sypké části dáme tvarohovou hmotu a rozinky s rumem. Přilijeme vanilkové mléko a zpracujeme vláčné těsto. Těsto na vánočku je řídké, proto je nutné ho dát do formy na vánočku, kterou si vymažeme a vysypeme. Nahoře těsto uhladíme a pečeme asi 50 - 60 minut na 150 stupňů Celsia. Po půl hodině vánočku přikryjte alobalem a nechte ji dojít v troubě v teple.

Vánočka s jablky z domácí pekárny

Budete potřebovat:

  • 3 větší jablka
  • 300 ml mléka
  • 1 kupovanou vánočku nebo doma pečenou klasickou vánočku
  • 100 g másla
  • 2 balíčky skořicového cukru

Vánočku si nakrájíme na centimetrové plátky. A v misce s mlékem ji namáčíme a dáváme do domácí pekárny. Očištěná jablka si nakrájíme na kolečka a střídáme s plátky vánočky. Každou vrstvu prosypeme skořicovým cukrem a na vrch vánočky dáme kousek másla. Pečeme asi tak 15 minut a podáváme horké ozdobené moučkovým cukrem.

Tradiční domácí vánočka

Budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • vejce
  • 150 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • špetku anýze
  • 3 dl mléka
  • 2 lžíce nasekaných mandlí
  • kostku droždí
  • 3 žloutky
  • špetku soli
  • vanilkový cukr
  • 2 lžíce rozinek

Máslo necháme změknout a zatím si připravíme droždí v hrníčku vlažného mléka. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a anýz. Vše zahustíme moukou se špetkou soli a na závěr vyklopíme kvásek a zbytek mléka. Vypracujeme hladké lesklé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme více jak hodinu kynout.

Vykynuté těsto si vyklopíme na vál a rozdělíme na 9 stejně velkých dílů. Spodní část upleteme ze čtyř pramenů tak, že vždy vezmeme ten krajní a nejprve podhodíme pod druhý, nadhodíme nad třetí a podhodíme pod čtvrtým pramenem. Takto postupujeme a vždy bereme ten levý krajní. Střední patro upleteme ze tří pramenů a poslední ze 2 tenkých pramenů.

Hotovou vánočku necháme ještě 15  minut kynout, pak potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Vánočku pečeme skoro hodinu v předehřáté troubě na 180 stupňů. Po půl hodině vánočku přikryjeme alobalem. Pokud se vám vánočka bortí, zpevněte ji na několika místech špejlí. Před podáváním ještě pocukrujeme.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama