reklama

Šunkofleky jako od babičky

Tradice, která nikdy nezklame - to jsou zapékané šunkofleky, známé už od našich babiček. "Nejlepší jsou zbytková jídla," tvrdily. A měly pravdu. Jde o jídlo rychlé, levné a chutné. Nabízíme na něj osvědčený recept.

Foto: Zátkovy těstoviny

Tradice, která nikdy nezklame - to jsou zapékané šunkofleky, známé už od našich babiček. "Nejlepší jsou zbytková jídla," tvrdily. A měly pravdu. Oblíbenost šunkofleků, která trvá už více než sto let, to potvrzuje.

Jde o jídlo rychlé, levné a chutné. A pokud nahradí bůček šunkou a sádlo olivovým olejem, klidně si ho můžou dát k obědu i umírnění dietáři. A teď už samotný recept...

Čtěte také: Jak správně vařit brambory? Není to tak jednoduché!

Příprava: 15 minut
Tepelná úprava: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g fleků
  • 300 g uzeného masa, buď bůček, nebo plec
  • 150 g sádla
  • 2 dl mléka
  • 4 vejce
  • sůl, pepř, muškátový květ
  • strouhanka na vysypání pečicí formy

Postup

Uzené maso uvaříme a zchladlé nakrájíme. Fleky uvaříme v dostatečném množství vody a scedíme je. Můžete je také propláchnout studenou vodou, aby se tolik nelepily k sobě. Promícháme těstoviny s nakrájeným masem, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového květu a trochu sádla. Takto připravenou směs přendáme do předem vymaštěné a strouhankou vysypané skleněné zapékací mísy.

Vložíme do trouby a necháme 15 minut zapéct. Mezitím si ušleháme v misce mléko s vejci a se zbytkem soli a koření.

Předpečené fleky vytáhneme opatrně za pomoci chňapky z trouby. Zalijeme je rozšlehanými vejci s mlékem a dopečeme dozlatova.

Servírujeme nejlépe s kyselou okurkou, ale hodí se i různé zeleninové saláty nebo nakládané houby, cibulky či beraní rohy. Dobrou chuť!

Naše tipy

  • Dietní varianta: Uzené nahraďte šunkou, sádlo vynechejte a zapékací mísu vymažte olivovým olejem.
  • Vegetariánská varianta: Maso nahraďte do křupava mírně předvařenou zeleninovou směsí, klidně může být i z pytlíku.
  • Sezónní varianta: Přidejte pár podušených lesních hub, je úplně jedno, jestli k masu nebo k zelenině.
  • Slavnostní varianta: Těstoviny promíchejte pře zapečením s masem, zeleninou i houbami. Budete mile překvapeni bohatstvím chutí.

 zdroj a foto: Zátkovy těstoviny

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vaříme z bulguru: Placičky, burger i salát

Panenka se slaninou nebo jižanské kuře od Pohlreicha

5 varovných příznaků mrtvice. Poznáte je?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama