reklama

Speciality z krůtího masa podle Zdeňka Pohlreicha

Naučte se připravit krůtí maso pětkrát jinak podle osvědčených receptů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Foto: FTV Prima

V dalším pokračování nedělní školy vaření pořadu Teď vaří šéf! II. připravil Zdeněk Pohlreich pět velmi chutných pokrmů z krůtího masa. Vyzkoušejte některý z receptů a pochutnáte si na jedné z šéfkuchařových krůtích specialit.

Krůtí bujon s játrovými knedlíčky

Suroviny:

  • kostra z krůty
  • krk z krůty
  • vykostěná stehna z krůty
  • 2 mrkve
  • řapíkatý celer
  • pórek
  • 1 cibule
  • cca 1,5 l vody
  • nové koření
  • celý pepř
  • sůl

Na játrové knedlíčky:

  • játra
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • máslo
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Do vody dáme kousky krůty a necháme zavařit. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom polévku okořeníme 2 kuličkami nového koření, celým pepřem a solí. Přidáme 2 kousky mrkve, 1 kousek řapíkatého celeru, pórek a 1 rozpůlenou cibuli.

2. Necháme povařit asi 2 hodiny. Mezitím si připravíme játrové knedlíčky: na pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Játra rozmixujeme, osolíme a opepříme. Přidáme k nim nastrouhaný česnek, asi lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a asi půlku rozšlehaného vajíčka. Na závěr přidáme orestovanou cibulku a promícháme.

3. Do osolené vařící vody vložíme vytvarované knedlíčky a jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky. Z vývaru vyndáme zeleninu a zbytek přecedíme. Zeleninu nakrájíme a vložíme ji na dno talíře. Přidáme játrové knedlíčky, zalijeme vývarem, posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.

Krůtí parmentiér se zapečenou kaší

Suroviny:

  • krůtí křídla
  • krůtí srdce a žaludky
  • krůtí stehenní řízek
  • šunka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • řapíkatý celer
  • 2 šalotky
  • snítka rozmarýnu
  • 2 rajčátka
  • máslo
  • cca 1 dcl krůtího vývaru
  • celerové lístky
  • petržel
  • rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Na bramborovou kaši:

  • brambory
  • smetana
  • máslo
  • jarní cibulka
  • kurkuma
  • sůl

Postup:

1. Do pekáčku naskládáme kousky krůtího masa a přidáme 2 stroužky česneku, nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, 2 šalotky, rajčátka a rozmarýn. Osolíme, opepříme, vložíme kousek másla a přikryjeme alobalem. Troubu předehřejeme na 175 stupňů a maso necháme péct 1,5 - 2 hodiny, dokud nebude úplně měkké.

2. Mezitím si uvaříme brambory a pak z nich uděláme kaši: uvařené brambory prolisujeme a potom postupně přidáme máslo, kurkumu, sůl, pár kapek smetany a nakrájenou jarní cibulku.

3. Když je maso měkké, necháme ho zchladnout, obereme ho a nakrájíme na menší kousky. Upečenou zeleninu, maso a šťávu promícháme na rozehřáté pánvi, dokud se jednotlivé suroviny nespojí. Přidáme nakrájenou šunku a podlijeme vývarem. Pak vmícháme nakrájenou petrželku a celerové lístky.

4. Na plech si připravíme 3 zapékací misky, vytřeme je máslem, vložíme do nich masovou směs a navrch nandáme bramborovou kaši. Gril rozpálíme na 220 stupňů a necháme 5 minut zapéct.

Krůtí piccata s citronovou omáčkou

Suroviny:

  • krůtí prsa
  • 1 dcl vína
  • 1 dcl krůtího vývaru
  • 4 žampiony
  • cuketa
  • šalotka
  • máslo
  • hladká mouka
  • citron
  • olivový olej
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Nejdříve smícháme hladkou mouku se solí a pepřem. Potom osolíme a opepříme i krůtí prsa a obalíme je v ochucené mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a z obou stran opečeme maso.

2. Ve druhé pánvičce orestujeme na olivovém oleji celé žampióny. Osolíme a opepříme, přidáme k nim kousek másla, nakrájenou šalotku a cuketu bez jadérek.

3. Opečené maso vyndáme stranou a na pánev nalijeme bílé víno a citronovou šťávu. Tekutinu necháme odpařit a potom přilijeme krůtí vývar. Maso vrátíme zpátky na pánev, přidáme kousek másla a necháme rozpustit. Vypneme varnou desku, přisypeme nakrájenou petrželku, citronovou dužinu nakrájenou na měsíčky a promícháme.

4. Na talíř nandáme směs žampiónů a cukety, přidáme krůtí maso a zalijeme citronovou omáčkou.

Krůtí cordon bleu

Suroviny:

  • krůtí prsa
  • šunka
  • ementál
  • mouka
  • strouhanka
  • 1 vejce
  • rostlinný olej
  • sůl

Na salát:

  • římský salát
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Maso naklepeme přes potravinovou fólii, osolíme a do poloviny poklademe nejdříve šunkou, pak ementálem a navrch dáme opět plátek šunky. Potom přehneme, naklepeme okraje, aby držely při sobě, a obalíme v klasickém trojobalu.

2. Na pánvi necháme rozehřát rostlinný olej a propečeme z obou stran. Smažíme ve větší dávce oleje a poměrně svižně, aby sýr nevytekl.

3. Mezitím si připravíme jednoduchý salát: natrháme listy římského salátu, přidáme olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.

4. Salát a Cordon bleu nandáme na talíř a podáváme.

Krůtí stehna na kari s mandlemi

Suroviny:

  • vykostěná krůtí stehna
  • cca 1 dcl krůtího vývaru
  • cca 1 dcl smetany
  • spařené a loupané mandle
  • jíška
  • máslo
  • cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kari koření
  • čerstvý koriandr
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme kousek másla a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.

2. Aby byl česnek jemnější, vyndáme z něj klíček a zbytek přidáme na pánev. Vykostěná stehna pokrájíme, osolíme, opepříme a orestujeme spolu s cibulí a česnekem. Posypeme kari, promícháme a zalijeme vývarem. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi 20 minut, dokud maso nebude měkké.

3. Potom omáčku zahustíme hotovou jíškou, maso vyndáme stranou do misky a omáčku necháme ještě 10 minut povařit.

4. Přilijeme smetanu, promícháme a přecedíme. K masu přidáme nakrájené mandle a zalijeme ho přeceděnou omáčkou. Nandáme na talíř a posypeme čerstvým koriandrem.

Jaro je tady a s ním i svátky, které se k tomuto ročnímu období neodmyslitelně váží - Velikonoce. V další díle školy vaření Teď vaří šéf představí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich recepty, které by rozhodně neměly chybět na žádné velikonoční tabuli.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa

Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich: Jak si chutně připravit mořské plody

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama