reklama

Recepty z rebarbory: Voňavá dobrota na víkend!

Rebarbora se stala oblíbenou ingrediencí do salátů a lahodných letních moučníků

Foto: Žena

Reveň neboli rebarbora se stala oblíbenou ingrediencí v naší kuchyni. Rády z ní pečeme, vaříme a děláme domácí džemy. Pochází z Tibetu a v našem podvědomí si stále myslíme, že jde o zeleninu.

Rebarbora je výborným ovocem, které jíme nasladko i naslano. Podívejte se na recepty, které jsme pro vás vybrali a základní ingrediencí je právě reveň. Dobrou chuť!

Rebarborový džem

Nákupní seznam:

  • 1 balíček Gelfix Estra 2:1
  • 1 dl vody
  • 80 dkg rebarbory
  • 10 dkg rozinek
  • 2 kusy banánů
  • 50 dkg cukru

Rebarboru si oloupeme a pokrájíme na kostičky. Vaříme ji ve vodě asi pět minut. Před koncem přidáme oloupaný a nakrájený banán a rozinky. Vše dováříme asi 10 minut. Do cukru si vmícháme Gelfix a vsypeme do džemu. Mícháme a vaříme ještě tři minuty. Horký rebarborový džem plníme do sklenic. Místo banánů a rozinek lze použít pokrájený pomeranč i s kůrou.

Křehký rebarborový koláč

Nákupní seznam:

  • 3 řapíky rebarbory
  • tuk
  • mouka
  • 1 prášek do pečiva
  • 3/4 mléka
  • 8 lžic rozpuštěného másla
  • 1,25 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2 žloutky

Oloupeme si rebarboru a nakrájíme ji na drobné kostičky. Připravíme si těsto z másla, žloutků a bílky dáme stranou. Ušleháme do pěny a přilijeme mléko. Ke směsi přidáme mouku, kterou jsme promísili s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a posypeme nakrájenou rebarborou. Koláč můžeme dozdobit drobenkou a pečeme na 150 stupňů Celsia asi 30 minut. Před podáváním koláč ještě pocukrujeme.

Rebarborový koláč s pudinkem

Nákupní seznam:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g tuku
  • 120 g cukru
  • sůl
  • půl sáčku vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce mléka
  • 1 kg reveně
  • 250 g cukru
  • 1 pudink
  • 2-3 lžíce kysané smetany
  • 50 g rostlinného tuku
  • 3 vejce

Reveň nakrájíme,očistíme a zasypeme 250 g cukru. Z mouky, prášku do pečiva, 160 g tuku, 120 cukru, soli, vanilkového cukru, 2 vajec a mléka uděláme těsto, které vlijeme na vymazaný plech. Okraje povytáhneme tak, aby přečuhovaly. Ve smetaně rozmícháme pudink a nalijeme ho do slité šťávy z revení, kterou dolijeme trochou vody. Do horkého pudinku dáme rebarboru, tuk a naposledy opatrně vmícháme vyšlehaná 3 vejce. Krém rozprostřeme na těsto a posypeme rebarborou. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.

Dobrou chuť!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama